Founders KBS

Nyt arviointivuoroon pääsee olut, jonka maistamista olen odottanut useamman vuoden ajan. Etikettiä komistaa isolla kirjoitettuna kolme kirjainta KBS. Lyhenne tarkoittaa Kentucky Breakfast Stoutia. 11,2 % Imperial Stout, joka on kypsynyt bourbon tynnyrissä vuoden ajan. EBUja tässä on kunnioitettavat 70, joten silläkin osastolla pitäisi potkua löytyä. Nyt kuitenkin se on edessäni ja kuola valuu suupieliä pitkin, kun pulloa kädet täristen ja otsa jännityksestä hikoillen kampean auki.

Pitkä ja harras nautiskeluhetki on tiedossa, koska en todellakaan kuvittele reilun 11 potkuisen oluen kaatuvan kurkkuun yhdellä hörpyllä. Tämä sopii minulle, joten  eikun nautiskelemaan.

Panimo: Founder Brewing Company

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 11,2  %

Katkerot: 70 EBU

Fiilikset:
Tuoksun alussa nitoutuu yhteen viski, vanilja ja paahteisuus. Välissä tulee mokkainen kahvi ja loppuun vielä nätisti bourbon.

Oluen lämmetessä bourbon vahvistuu entisestään.

Maku vahva ja viskisyys on esillä erittäin voimakkaasti. Paahteisuus ja vanilja tulevat esiin pehmentävänä elementtinä. Bourbon ottaa roolia makumaailman puolella. Alkoholi tuntuu, mutta ei pääse häiritsemään.

Silkkaa mahtavuutta. Harvat oluet tarjoavat näin monikerroksisen tuoksu- ja makumaailman. Tuntuu, että jokaisella nuuhkaisulla ja hörpyllä tulee jotain uutta. Tämän vuoden yksi parhaita maistamiani oluita.


Kyllä/Ehkä/Ei:
KYLLÄ, KYLLÄ ja vielä kerran KYLLÄ. Niin selkeä kyllä, etten viitsi edes sen enempää ruveta selittämään.

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 45/50

Kolme sanaa: Yksi hienoimmista ikinä

3 thoughts on “Founders KBS

  1. Mistä sait ja mistä saa näitä?! Alkoon tulossa mutta vain Helsinkiin ei lohduta.

    1. Itsekin kirosin samaa, että tulee ainoastaan Helsinkiin Arkadian Alkoon saataville. Tämän pääsin maistamaan Joensuussa 60's Palaverista. Taisi olla vielä viimeisimpiä pulloja. Lähellä oli, että ois jäänyt kokonaan kokematta. Kyllä toivoisi, että olisi tällainen herkku laajemmalla säteellä saatavilla.

  2. Muutama viikko sitten testasin tämän Porin Beer Hunter'sissa ja seuraavalla viikolla tais löytyä Turun Cosmic Comic Cafestakin. Vieläköhän löytyy.?
    Pirun hyvä bisse on, suosittelen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *