Mallaskosken Panimon Black -series: Black IPA & Black Pils

Muutama päivä sitten minulle saapui paketti Mallaskosken Panimon suunnalta ja paketista paljastui panimon kaksi tumman puhuvaa uutuusolutta. Nämä kaksi ovat ensimmäiset oluet heidän aloittamaan Black –sarjaan, jossa tarkoituksena on tehdä tummat versiot kaikista oluttyyleistä. Sana ”kaikista” on ehkä hieman liian suuri sana käytettäväksi, mutta uskon että panimolta tulee useampia tummia tulkintoja erilaisista oluista, jotka on totuttu näkemään yleensä vaaleampana. Hauska ja mielenkiintoinen idea. Odotan innolla, että mitä kaikkia oluita tähän sarjaan on tulossa.

Kaksi ensimmäistä olutta ovat Black IPA, joka on lähivuosina tullut tyylilajina tutuksi monille ja on vakiinnuttanut paikkansa muiden tyylien keskuudessa. Sitten toinen oluista on ns. uusi tyylilaji eli Black Pils. Mustia/tummia lagereita on ollut saatavilla jo vuosikymmenien ajan, joten onko kyseessä uusi tyyli vai toinen tyylilaji eri nimellä. Minusta vastaus on yksinkertainen. Panimolla on oikeus nimetä oluensa kuinka haluaa ja päättää myös tyylilajista eli jos Mallaskoskella sanotaan tämän olevan Black Pils, niin nyökkään hyväksyvästä ja kunnioitan päätöstä.

Olutsivustot kuten Olutopas.info ja Ratebeer.com määrittävät tyylilajin tälle oluelle ylläpitäjiensä ja käyttäjiensä toimesta ja silloin se voi olla myös eri. Itselle sillä tyylilajilla ei sinänsä ole merkitystä, kunhan juoma on hyvä, niin se saa olla minkä niminen tai tyylinen tahansa.

Mitä tulee näiden pullojen ulkoasuun, niin ovathan nämä aivan hemmetin tyylikkään näköisiä. Mattamustat etiketit kultaisella kohokuviolla. Erottuvat edukseen aivan varmasti. Etikettien tyylikkyys menee kärkikastiin aivan Panimo Hiisin uusien etikettien jälkeen ja kummankin panimon etikettien ulosanti pärjää loistavasti aivan kansainväliselläkin tasolla. Hienoa kerrassaan hienoa!

Nämä Blackit ovat kaksi ensimmäistä olutta Mallaskosken Panimon uuden pullotuslinjan kautta ja tuolla designilla kolkutellaan varmasti ovia myös fine dining puolella.

Mitä tulee itse pääasiaan eli juomien makuihin, niin siihen paneudutaan seuraavaksi. Sanon vielä sen, että kumpikin olut ovat yli 4,7 % -rajan, joten maitokaupasta näitä ei kannata lähteä etsimään.

Lisätietoja näistä oluista löytyy julkaisemastani tiedotteesta:   
Tiedote: Pimeys laskeutuu – Mallaskosken panimo tuo markkinoille kaksi mustaa olutta

Mallaskosken Black IPA

Olutopas.info – Arvio 

Tyyli: Black IPA

Voltit: 6,5 %

Katkerot: 60 EBU

Humalat: Chinook, Amarillo ja Simcoe

Maltaat: Pale Ale-, Crystal-, Chocolate-, Carafa Special- ja Black-maltaat.

Fiilikset:
Sormen mittainen vaahto nimensä värisen oluen päällä.

Tuoksultaan paahteisen maltainen, sitrushedelmäinen ja mukana hieman palanutta kumia.

Maku on melko makean puoleinen, jossa sitruunaa ja paahdetta tasapainoisessa suhteessa. Maistuvaa tekemistä ilman häiritseviä elementtejä. Humalointi olisi kuitenkin voinut tulla reilummin esille, kun nyt se jää melko miedon puoleiseksi.

Pisteet: 34/50

Mallaskosken Black Pils

Olutopas.info – Arvio 

Tyyli: Black Pils

Voltit: 5,5 %

Katkerot: 55 EBU

Humalat: Hallertau Magnum, Perle ja Hersbrucker

Fiilikset:

Kahden sormen mittainen vaahto ja väriltään asettuu myöskin nimeensä.

Tuoksussa kuiva paahteisuus on päällimmäisenä, jonka vana vedessä yrttistä ja myös ruohoista vetoa. Välittömästi tulee mieleen Schwarzbier.

Maku on tyylikkään paahteinen, kuivahko ja ruohoisen soljuva. Erittäin maistuva reilusti humaloitu Schwarzbier ja siinä tyylissä kärkiluokkaa. Jos tämä on Black Pils, niinkuin nimi sanoo, niin sitten siinä tyylissä paras maistamani 🙂

Pisteet: 37/50

Kumpikin oluista olivat tervetulleita uutuuksia Mallaskosken Panimolta, jolta tähän asti on enemmän tullut sellaisia helposti lähestyttäviä tuotteita, joissa ei mitään vikaa ole, mutta ne ovat hieman jääneet ehkä hieman värittömiksi. Nyt väriä on tullut ja se on MUSTA! Iso peukku panimon suuntaan 🙂

One thought on “Mallaskosken Panimon Black -series: Black IPA & Black Pils

  1. Iso peukku myös hinnoittelulle! 3,48€ hintaan suorastaan kohtuullinen, kun normaalisti tuntuu siltä, että pienpanimoiden oluet hinnoitellaan päivän kullan kurssin perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *