Helsinki Beer Festival 2015 – Lauantain fiiliksiä

Tällaisella ilmeellä kohti lauantain HBF:ää!

Sitten on aika pureutua Helsinki Beer Festivalien lauantain meininkiin. Tämä päivä oli isketty täyteen mielenosoituksia, vaalipaneeleja ja loistavia oluita hyvässä seurassa. Silmät auki kympin pintaan ja siitä vähitellen keräilemään itseään kasaan. Junalla Espoosta Helsinkiin ja pikku parlamentin kupeeseen osoittamaan mieltänsä. Siellä oli Tolkku Käteen –yhteisön järjestämä mielenosoitus ja tottakai itsekin menossa mukana. Mielenosoitus piti sisällään tiukkaa asiaa ja asia sisällöstä vastasivat mm. Wallu Walpio, Antti Raunio, Heikki Kähkönen ja tietenkin Cyde Hyttinen. Kyllähän itse mielelläni osoittelen mieltäni hyvän asian puolesta.

Tämän jälkeen siirryimme ystäväni Antin kanssa ruokailemaan Ravintola Belgeen. Sieltä lautaselle häränposkea, joka suli suuhun ja sen kaverina kurkkua kostutti St Feuillien Brune. Ruoka-annos oli taivaallinen ja tämän voimalla HBF:n valloitus oli taattu.

Metrolla iskeydyttiin Ruoholahteen ja sieltä Kaapelitehtaalle ”parille” oluelle. Aloitimme Antin kanssa vuosi sitten perinteen, että lauantain HBF isketään käyntiin Ruosniemen Sihteerillä ja näin myös teimme tälläkin kertaa. Sihteerin kanssa hengailimme samalla seuraten vaalipaneelia. Lavalta sateli lupauksia toisensa eteen, mutta harmittavasti näistä muutamien viikkojen päästä unohtuu suurin osa. Ei lähinnä meiltä vaan itse puhujilta ja olihan se melko masentavan kuuloista settiä.

Vaalipaneelin jälkeen suu oli yhtä Saharan hiekkaa, joten juoksujalkaa hakemaan nesteytystä. Rekolan Panimon tiskiltä lähdimme hakemaan ensimmäistä kosketus pintaa Mathildedalin Kyläpanimon oluisiin ja Mustaa Valssia lasiin.

 
Rekola / Mathildedalin Kyläpanimo Musta Valssi

Sopivan paahteinen ja kevyt juoma, jonka uskoisin ruokajuomana toimivan mahtavasti. Helppo juotavuus ja oikein särmikäs luomuolut Kyläpanimolta. Luomusta plussaa. Pakko päästä kokeilemaan muitakin Kyläpanimon olusia.

Valssin jälkeen nappasimme vierestä Radbrewn oluista seuraavanlaista…

Radbrew Tumbler Snapper
Hedelmää, hedelmää ja hedelmää. Karamellista vetoa ja loppua kohti heilahtaa kuivan puolelle. Maukasta!

Harvinaisen herkun vuoro, koska kuulin ettei Ruosniemen Panimon tiskillä ollut enää montaakaan pulloa jäljellä Vuorineuvos Cask Editionia. Vauhdilla keskustelemaan Vuorineuvoksen kanssa.

Ruosniemen Vuorineuvos – Cask Edition
Perusversio oli erittäin hyvä, mutta tässä mennään vielä asteen verran ylöspäin. Vaniljainen, tamminen ja mukavan pehmeä nautiskeluolut. Tyylikäs!

Eilen olin kuullut, että Sveitsin oluttiskillä on jotain loistavaa hapanta olutta saatavilla. Tämä oli pakko testata, koska nämä happamat oluet ovat jo pitemmän aikaa itseäni kiinnostaneet.

BFM Saison Moscato
Nyt suuhuni kaatuu loistava olut. Happamuus on jo tuoksussa reiluhkoa, mutta kun olut kaatuu suuhun, niin sitten se vahva happamuus tulee esille. Erittäin tasapainoinen olut, jossa vaikka onkin reilusti happamuutta, niin ei missään vaiheessa vedetä hommalta mattoa jalkojen alta ja ruveta överin puolelle vetämään. Maltaisuus on makeaa ja olut melko sakeaa. Virkistävä olut, joka oli yksi parhaita mitä koko tapahtumassa maistoin.

Antti nappasi samalta tiskiltä raparperilla maustettua Saisonia, mutta omaan makuuni se ei osunut. Näiden juomien kanssa sitten vaellettiin yläkertaan ja löydettiin hyvät istumapaikat. Antti kävi hakemassa hodarit. Maultaan oikein hyviä, mutta häviää Bryggeri Helsingin hodareille 100-0. Välipalan jälkeen seuraava missio oli käydä läpi Saimaan Juomatehtaan tiskillä olevat Sysilän Ilkan oluet.

Hillbino’s Hill-Blitzner
Helposti lähestyttävä Pils ja aika miellyttävä juotava. Saunakaverina menisi!

Hillbino’s High Society Triple Hiffer

Alkoholi puskee pahasti yli ja jotenkin ei nyt omaan makuuni taitu. Belgihiiva ei vaan tässä itseäni sytytä ja desin annoksen juominenkin tuottaa hankaluuksia. Tosi makea.

Time Ain’t Nothing Triple IPA
Vaikka prosentit menee tässä kympistä yhteentoista verrattaessa aikaisempaan, niin tämä toimii huomattavasti paremmin. Alkoholi tipotiessään ja ei ällöä makeutta. Kuin hedelmänektaria kaataisi suuhunsa. Ei mikään aivan erityinen DIPA, mutta mukavasti juotava. Loppua kohti tulee kyllä hieman myös alkoholi läpi, mutta ei häiritse.

Miss Clementine of New-Orleans
Tässä olen hieman kahden vaiheilla, että toimiiko vai eikö toimi. Belgifiilis toimii paremmin, kuin Triple Hifferissä. Jos sanotaan, että Triple Hiffer ei toiminut minulle ja Triple IPA toimi, niin Miss on sitten heidän välissään.

Antti ei ollut päässyt vielä maistamaan Pyynikin KDC V****gate Stoutia, joten asia tuli hoitaa vielä kun juomaa oli saatavilla. Stoutit ja Porterit eivät IPA-Antille ole mitään suosikkeja, joten juoma ei häntä juurikaan sykäyttänyt. Olimme taas seisoskelleet lähes koko päivän, joten levähdystauko Fat Lizardin vanin sisällä savun, musiikin ja discopallon kanssa oli oiva ratkaisu tähän paikkaan. Sitten olikin aika palata Radbrewn tiskille maistelemaan itselleni harvinaisia herkkuja.

Radbrew Ranger
Perustoimiva APA, josta ei moitittavaa löydy, mutta ei tämä kuitenkaan ikimuistoinen ole.

Isot miehet kun juo olutta, niin pitää myös huolehtia muustakin nestetankkauksesta ja ruokapuolesta. Lasilliset vettä ja ulkoa possuburgerit. No nyt osui burgeri kohteeseen. Oli kyllä loistavaa lihaa. Ruokailun jälkeen ison urakan pariin ja Diamond Beveragesin tiskille. Aloitimme Beer Hunter’sin oluista ja ensimmäisenä lasiin yksi festareiden omia suosikkioluitani…

Beer Hunter’s Mufloni Mosaic Vehnä IPA
Kesäjuomaa parhaimmillaan. Pehmeän vehnäinen ja reilun sitruksinen olut. Mosaic on noussut yhdeksi tämän hetken suosikkihumaloikseni ja se toimii tässäkin erittäin nätisti. Hyvä olut!

Sitten jatkoin samalla panimolla ja tummempaa settiä lasiin. Kyseinen oluthan on ensimmäisiä Beer Hunter’sin oluita, eikä ole juurikaan muuttunut ja mitäpä sitä hyvää muuttamaan…

Beer Hunter’s Mufloni Tumma
Beer Hunter’sin klassikko ekaa kertaa maistossa. Antti kysyi Heikkisen Mikalta, että onko kyseessä miten uusi tuote? Mika siihen tokaisi, että aika uusi tuote. 17 vuotta sitten ensimmäisen kerran valmistettu 🙂 Paahteisen ja makean siirappisen maltainen tumma olut, joka on vaan yksinkertaisen hyvä.

Samalta hanarivistöltä löytyi myös ruotsalaista Oppigårdsin olutta.

Oppigårds Indian Tribute
Aika keskiverto IPA. Juo muttei tämä mieleen jää.

Sitten siirryin Diamondin suuren tiskin vasempaan reunaan ja aloitin tsekkaamaan oluita sieltäkin päästä.

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask
Aikaisemmin olen maistanut ainoastaan pari olutta tältä panimolta ja nyt maistelussa oleva kolmas on tähän mennessä paras. Pehmeä ja viskinen Stout, joka on helppo lähestyä ja tarjoaa kahvia ja vaniljaa.

To Øl Black Maria
Aluksi suu sanoi, että HEI täähän on loistava BIPA, mutta joku siinä pikkuisen omaan makuuni tökkäsi.

Sitten löytyi Diamondin tiskiltä jotain pikkupulloja ja tämä olikin itselleni uusi tuote nimeltään Killepitsch. Kyseessä 42 % yrttilikööri, jossa käytetty 90 hedelmää, marjaa, yrttiä ja maustetta. Mukavan hedelmäinen ja yrttinen maku. Itse tykkään tällaisista juomista.

…Ja viimeisenä timanttiselta tiskiltä mukaani lähti itävaltalaisen Bevog –panimon IPA…

Bevog Kramah India Pale Ale
Ensimmäinen olut tältä panimolta ja tämähän oli oikein maukas IPA. Humalointi ei iske tajua kankaalle, vaan tyylikkäästi tasapainoinen tapaus. Mielellään tätä juo.

Seuraava tutustumisen arvoinen oluttiski oli Monditaly, jossa oli paljon sellaisia juomia, joita en ollut vielä päässyt maistamaan.

Iloiset herrat Monditalyn tiskillä

Kello alkoi iskeä tiukasti vastaan ja festivaalit alkoivat vetämään viimeisiään. Vielä ehdin käydä maistamassa Suomenlinnan Panimolta Saisonia ja siitä sitten vähitellen poistuimme Kaapelitehtaalta. Festivaalit olivat oikein onnistuneet, vaikka itse en välitäkään musiikkiesityksistä. Ne ovat sellaisia, että joutuu vaan asiansa ilmaisemaan kovempaan ääneen. Muuten ei ollut valittamista.

Kävimme Antin kanssa vielä pienellä yöpalalla Stone’sissa vetämässä burgerit naamaan, joka on hyvä lopetus kahden päivän oluttapahtumalle. Kiitoksia kaikille tästäkin päivästä.

Päivän parhaat oluet (aakkosjärjestyksessä):

  • Beer Hunter’s Mufloni Mosaic Vehnä IPA
  • BFM Saison Moscato
  • Panimoravintola Bruuveri Time Ain’t Nothing Triple IPA
  • Radbrew Tumbler Snapper
  • Ruosniemen Vuorineuvos – Cask Edition

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *