Panimo Hiisi Kyyttö Milk Stout

Panimo Hiisi Kyyttö Milk Stout

Olutopas.info – Arvio 

Perjantai-ilta ja lasissani Panimo Hiisin lakritsijuurella ja laktoosillä höystetty Milk Stout nimeltä Kyyttö. Tämä olut valikoitui lasiini Facebookissa pitämäni pienen äänestyksen perusteella. Muutamaan otteeseen olen Kyyttöä maistanut, mutta nyt vasta arviota siitä raapustelen. Kyseinen pullo ei ole tuoreimmasta päästä, vaan parasta ennen päiväys on ylitetty jo hyvä aika sitten (parasta ennen: 09/2014).

Arviossa mukana myös tuoreen version tuumailut, jotka olivatkin minulla vielä tallessa.

Kaatelen olutta varovasti lasiin, mutta vaahtoaa niin perskeleesti. Hetkessä lasi on täynnä kuohkean ilmavaa vaahtoa. Vähitellen saan lasiin myös tätä tummanruskeaa lientä.

Tuoksu:
Vanha:Tuoksussa kuivaa paahteisuutta ja eipä oikeastaan muuta.

Tuore:Lakritsisuus melko voimakasta, mutta hyvin tasapainoilee laktoosin makeuden kanssa.

Maku:
Vanha: Maussa on paahteisuuden ja lakritsin nitoutunut liitto. Taustalla pientä maitosokerista makeutta, mutta kuivahko paahde ja laku ovat pääosissa. Hieman tunkkaisen oloinen (vanha humala?)

Tuore: Kuin lakritseja popsisi, mutta ilman sitä makeutta. Ainut makeus mitä tulee on laktoosi ja se toimii hyvin lakujen kanssa. Paahteisuus taustajoukoissa, mutta antaa panoksensa kokonaisuuteen.

Tuomio:
Vanhassa versiossa makumaailma jää melko miedon oloiseksi ja hieman tunkkaiseksi. Laktoosi on melko kaikonnut ja laku hentoa. Tuoreessa versiossa toimii kokonaisuus mainiosti. Laku ja laktoosi pelittävät yhteen loistavasti.

Voikin sanoa, että Panimo Hiisin Kyyttö on parhaimmillaan tuoreena. Vanhetessaan oluen erikoisuus häviää ja se sekoittuu perusstouttien joukkoon. Nauti tuoreena!

Pisteet:
Vanha versio: 29/50
Tuore versio: 36/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *