Olvi Iisalmi Pale Ale

Olvi Iisalmi Pale Ale

Maamme suurin itsenäinen suomalainen panimo Olvi on herännyt pitkäkestoiselta talviuneltaan ja valmistanut vuonna 1878 alkaneen taipaleensa ensimmäisen Pale Alen. He eivät tyytyneet valmistamaan American Pale Alea tai India Pale Alea, vaan Iisalmesta tuli kokonaan oma tyyli Iisalmi Pale Ale. Tämä maitokauppavahvuinen olut on viralliselta tyyliltään Session IPA, mutta Iisalmi Pale Ale on hieno oivallus ja mukava humoristinen lisä tälle oluelle. Kaiken ei kuitenkaan pidä olla liian vakavaa.

Iisalmi Pale Ale matkalla turvallisesti Jaskan testattavaksi!

Olut rupeaa löytymään kauppojen hyllyiltä 18.3.2015 lähtien.

Iisalmi Pale Ale on Mosaic-, Galaxy-, Comet- ja Saphir humalilla ryyditetty juoma, jossa EBUjakin on kertynyt kiitettävät 55. Tölkin ulkoasu on omaan silmääni miellyttävän näköinen ja tarjoaa kaiken tarvittavan informaation tästä juomasta.

Pääsin maistamaan tämän uutuuden tuossa eilen illalla saatuani muutaman tölkin panimolta maistettavaksi, joten pitemmittä löpinöittä tölkki auki ja testaamaan.

Panimo: Olvi

Maa: Suomi

Tyyli: Session IPA

Voltit: 4,7 %

Katkerot: 55 EBU

Väri: 16 EBC

Humalat: Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir

Fiilikset:
Vaahtoa kertyy oluen pinnalle kiitettävä määrä ja olut kirkas oranssinkeltainen.

Tuoksussa alkuun pientä kitkeryyttä, joka nopeasti siirtyy sivuun tuoden esiin kelpo annoksen greippiä ja havuisuutta. Ruohoisuus on läsnä, mutta ehkä olisin kaivannut enemmän hedelmäisyyttä.

Maku on pikkuisen pistävä. Katkeroita löytyy kohtalaisesti, mutta ei kuitenkaan, niin paljon kuin EBU -lukema antaa olettaa. Humalointi heittää enemmän ruohoisen puolelle, kuin hedelmäisen. Greippinen sitruksisuus on toinen kantava osa makumaailmaa. Maussa on oikein näpäkkä ote ja enemmän asennetta, kuin kaikissa Olvin aikaisemmissa oluissa yhteensä. Kepeys on selkeästi havaittavissa, mutta ei tämä vetisen puolelle taitu, vaan noihin prosentteihin nähden ryhtiä on sopivasti.

Olvin paras olut tähän mennessä ja uskon, että tästä tulee varmasti menestystuote. Kaksi aikaisempaa Olvin olutta Sandels Vehnä ja Hiili olivat jo hyvä suunta, joten tältä osasi pikkuisen odottaakin.

Pisteet: 33/50


5 thoughts on “Olvi Iisalmi Pale Ale

  1. Todellakin parasta olvilta! Hyvä arviointi, johon on helppo yhtyä.

    1. Kiitos! Olvi on menossa tällä hetkellä oikeaan suuntaan. Mielenkiinnolla odottamaan, että jatkuuko tämä suunta vai tuleeko takapakkia.

    2. Kiitos! Olvi on menossa tällä hetkellä oikeaan suuntaan. Mielenkiinnolla odottamaan, että jatkuuko tämä suunta vai tuleeko takapakkia.

  2. Sainpa itsekin tämän maisteltavaksi. Olut oli oikein kauniin kuparin värinen lasiin kaadettaessa, vaahto myös säilyi hetken aikaa oluessa. Tuoksussa oli hieman katkeruutta ja mukavasti hedelmäisyyttä (ehkä juurikin tuota greippiä, nyt kun sen mainitsit). Maku jäi hieman latteaksi, kovan hiilihappoisuuden yllättäessä. Katkeroa oli hyvin vähäisesti ja hedelmäisyyttä hieman enemmän. Indian pale alelta odoittaisi hieman vahvempaa makua, mutta ehkäpä tuo Iisalmi pale ale on sitten osuva nimitys.

    Sandelsin vehnään verrattuna parempi kokemus, vaikkakin vehnästä oli selkeämmin erotettavissa yksittäisiä tuoksuja ja makuja(banaania lähinnä, mutta myös ikävää metallisuutta). IPAn maku myös kesti koko tölkillisen, kun vehnän maku tuntui väljähtyvän muutaman siemauksen jälkeen.

    Ja ekaa kertaa blogia lukemassa, kiitokset mielenkiintoisesta ja hyvästä luettavasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *