Olut & Viski Expo 2014 – Lauantai 25.10.2014 fiilikset

Olut & Viski Expo 2014 lauantaipäivän starttasin käymällä Viini, Ruoka & Hyvä Elämä –messuilla. Sieltä päästyäni matkasin Kaapelitehtaalle ja saavuin paikan päälle hieman yli kahden. Ensimmäisenä suuntasin Maku Brewingin tiskille, koska he olivat jo Twitterissä huudelleet perääni. Lasiini kaatui heidän erittäin hyvän makuinen Maku IPA ja sillä oli hyvä startata Expoilut. Hetken päästä siitä saapuikin ystäväni Antti ja rupesimme siirtymään yläkertaan kuuntelemaan keskustelua Alkoholijuomien Mainontakiellosta. Sitä ennen tietysti mukit täyteen juomaa, että jaksamme istua. Päästyämme istumaan meille iskettiin käteen tietokilpailulaput ja saimme tehtäväksi vielä kaivaa niihin oikeat vastaukset. Alku lähti mainiosti ja keksimme hyviä vastauksia (ei siis välttämättä oikeita, mutta hyviä) Oltiinkohan neljännen kysymyksen kohdalla, kun taaksemme saapui istumaan tämän olutkoulu kokeen ”häirikkö” oppilaat Rekolan Panimon Jari, Stallhagenin Mats ja Mathildedalin kyläpanimon Tuomo. Siinä sitten aloitimme kunnon paskan jauhanta tuokion ja keskittymisemme kilpailuun herpaantui. Kuulimme kysymykset, mutta emme tienneet mikä kysymys oli milloinkin meneillään. No ei varmaan oltas ees voitettu.

”Häiriköt” hyökkäs kimppuun 😉

Keskustelu alkoholijuomien mainotakiellosta ei antanut juuri mitään uutta tietoa, joten sen jälkeen suu kuivana hakemaan seuraavaa uhria, siis juomaa. Tämänkin päivän aikana tuli maistettua erittäin montaa erilaista olutta, mutta en niistä kaikista tässä viitsi ruveta tarinoimaan, vaan keskitytään muuten päivän meininkeihin.. Beer Hunter’sin tiskiltä otin mukaan Alkonkin jouluolutvalikoimaan saapuvan Mufloni Talviporterin ja annoin videokameralle haastattelun, jonkinlaista kouluprojektia varten. Siitä varmasti tulee materiaalia tänne blogiinkin, kunhan jätkät saavat videon editoitua. Talviporteri oli taattua Hunter’sin laatua ja sitä tulee varmasti haettua myös Alkon hyllystä maistoon (huom. kävin tänään 7.11.2014 hakemassa pari pulloa Alkosta), että saa ihan kunnollisen arvion raapustettua. Sen jälkeen syöksyimme Antin kanssa kohti Diamond Beveragesin tiskiä, josta emme olleet vielä maistaneet mitään. Diamondin Walter Himanen esitteli meille heidän juomansa ja aloitimme ”kevyesti” To Øl Jule Mælkilla. Paksu, siirappisen makea ja erittäin monipuolinen nautiskeluolut. Sellainen desin kokoinen maisteluannos oli just optimaalinen tälle oluelle. Loistava olut, mutta oli kyllä tosi tosi tosi makea. Siinä sitten maistettiin myös Founders Curmudgeon Old Alea, joka oli kans erittäin hyvä olut. Vähitellen siirryimme BrewDogin hanojen äärelle, jossa hanan varressa roikkui BrewDogin Victoria Scott. Victoria olikin meille jo entuudestaan tuttu, joten hänen kanssaan oli mukava vaihtaa kuulumisia. Samalla maistelin BrewDogin Everyday Anarchya. Kyseessä oli Imperial Saison, joka oli kypsytetty ranskalaisessa valkoviinitynnyrissä. Tää oli enemmän mielenkiintoinen, kuin mikään erittäin hyvä olut. Valkoviini oli vahvasti esillä. Maanläheinen, kypsän hedelmäinen ja yrttinen. Ihan ok olut!.

Anarchyn jälkeen lähdimme Victorian kanssa kiertämään Expoa ja metsästämään hyviä oluita. Ensimmäinen vinkkini oli Pikkulinnun tiskillä pesäänsä pitävä Nøgne Ø Kriek Of Telemark, josta Victo tykkäsi erittäin paljon. Tämän jälkeen itse kävin BrewSeekerin tiskiltä Thornbridge Hall Bracia Rich Dark Ale, joka oli aika maagisen hyvä olut. Tiukka 10 % Perinteinen Ale, jossa paahdetta, savuturvetta, rotevaa alkoholia ja ja ja ja tätä voisi jatkaa loputtomiin. Olipa mahti herkku! Kävelimme Kyrö Distillery Companyn ständin ohi ja sovimme Victorian kanssa deitin Kyrön juomien äärellä, kunhan hän on pitänyt BrewDog –oluttastinginsa. Sitä ennen kuitenkin kävimme vielä makustelemassa Maku Brewingin tiskillä, kun Victoria oli halunnut päästä maistamaan Heidän kurpitsaoluttaan (Maku Tasty Pumpkin) ja näytti hyvin maistuvan. Sitten olikin kello sen verran, että Victoria lähti pitämään tastingiaan ja me Antin kanssa ajattelimme tehdä samoin, mutta ei tietysti pitämään sitä, vaan istumaan oppilaana.

BrewDog oluttasting:
Tastingissa oli maisteltavana viisi erilaista BrewDogin olutta, joista itselleni entuudestaan tuttuja oli kolme. Tässä tastingsetti:

  • Magic Stone Dog
  • Jack Hammer
  • Black Jacques
  • Clown King
  • Tokyo*

Tuttuja olivat Magic, Jack ja Tokyo. Victoria kertoi tutut tarinat BrewDogin historiasta ja sitten pääsimme käsiksi itse oluisiin. Harmittavasti kaikki oluet olivat huoneenlämpöisiä ja tämä ei oikein palvellut Magic Stone Dogin ja Jack Hammerin makumaailmoja. Magic on omaan makuuni melko pliisu olut, eikä mikään erityinen. Viilennettynä toimii kesällä, mutta nyt ei ollenkaan. Jack Hammerista tykkään erittäin paljon. Sitten maistoon uusi tuttavuus Black Jacques. Tämä on samaa kaliiberia kuin aikaisemmin maistettu Everyday Anarchy, mutta nyt kyseessä on musta Saison, joka on kypsytetty punaviinitynnyrissä. Jollain perverssillä tavalla tykkäsin tästä ja tämä oli omaan suuhuni maistuvampi, kuin Everyday Anarchy. Sitten heti perään siirryimme 11 prosenttisesta oluesta 12 prosenttiseen Barley Wineen nimeltä Clown King. Hieman ns. raaka BW. Elementit ovat siellä, mutta eivät aivan kohillaan. Alkoholi hyvin taustalla, mutta ei yllä tässä tyylilajissa lähellekään kärkiluokkaa. Olisi suorastaan rikollista puhua tästä Barley Winestä samassa lauseessa esim. Stone Old Guardianin tai Sierra Nevada Bigfootin tapaisten maagisten juomien kanssa. Aikataulu oli tiukka ja het perrään lasiin Tokyo*. Tämä olut tarjoaa erittäin monipuolisen makumaailman ja jokaisella siemauksella jotain uutta. Olen aikaisemmin maistellut yhden pullollisen tätä ja tykkään tästä melko paljon. Victoria sanoikin siinä tastingin aikana, että sitten kun kaikki on käyty läpi, niin on aikaa maistella juomat loppuun. Siinä kuitenkin kävi, niin että maistellessa Tokyo*ta meille tultiin sanomaan, että kahdeksan minuutin päästä paikka pitää olla tyhjänä. Tuo jätti varmasti jokaiselle tastingiin osallistuneelle erittäin pahan maun suuhun. Tässä tullaan siihen, että tarvitaan joustavuutta tastingeihin, niin että ihmisiä ei ajeta pois oluiden ääreltä. Vaikka puoli tuntia peliaikaa tastingin jälkeen, jossa on vapaata keskustelua oluista ja niiden maistelua. Ei pidä sitten liikaa tunkea tastingeja, jos aikataulu menee noin tiukaksi..

Siitä sitten lähdimme sovitulle deitille Kyrö Distillery Companyn juomia maistamaan. Maistelimme kaikki heidän juomansa läpi ja itselleni suuren vaikutuksen teki heidän Gin, joka oli nimeltään Napue. En juurikaan ole drinkkien ystävä, mutta hyvä Gintonic menee aina nätisti. Nyt kun sekoittivat Napuen sekaan pienen lirauksen jotain laatu toniccia, niin olipahan loistavaa tavaraa (Best Gintonic ever). Siltikin tuo gin oli parempaa ilman toniccia. Meille pidettiin erittäin kattava esittely Kyrön tuotteista ja siitä kiitos Kyrö Distillery Companyn Kallelle. Tämän tastingin jälkeen Victoria siirtyi takaisin omiin hommiinsa ja lähdimme Antin kanssa metsästämään evästä. Eväiden jälkeen jälkiruokana mainiota Ruosniemen Panimon Vahtimestari Vaniljaportteria ja kello alkoi hipoa valomerkkiä. Illan viimeiseksi herkuksi kävin hakemassa Servaalin tiskiltä lasin täydeltä Pilsner Urquellia, johon oli hyvä lopettaa Olut & Viski Expon lauantai. Päätimme Antin kanssa, ettemme lähde jatkamaan iltaa, kun on vielä yksi Expo päivä jäljellä ja hyvä näin. Eikun unille ja seuraavana päivänä kohti uusia haasteita ja oluita!!!

Kiitoksia kaikille hienosta päivästä!!!

Lauantain parhaat juomat:

  1. Thornbridge Bracia Strong Ale
  2. Kyrö Distillery Company Napue
  3. Founders Curmudgeon
  4. To Øl Jule Mælk
  5. Brewdog Tokyo*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *