Pohdintaa Olut Exposta!

Moni on varmaan huomannutkin, että blogissani olevista Olut Expon juomalistoista on hävinnyt tapahtuman logot ja julkaisujen otsikoista on hävinnyt viski –sana. Tämä johtuu siitä, että Aluehallintovirasto oli ollut yhteyksissä Olut Expon järjestävään tahoon ja kehoitti poistamaan kaikki viskeihin viittaavat sanat heidän sivuiltaan. Samalla he tarttuivatkin kiinni myös blogiini ja toiseen blogiin nimeltä mushiMALT jossa myös on käsitelty tapahtuman juomia. Tapahtumanjärjestäjä oli näihin blogeihin yhteyksissä ja pyysikin tekemään tarvittavat muutokset. Teimme muutokset lähes välittömästi, koska tässä oli kyseessä tapahtuman luvat. Tässä on mushiMALT –blogin kertomana asia ja itse allekirjoitan kaiken, joten rupea samaa asiaa käymään uudestaan läpi.

Tässä vielä suora lainaus mushiMALT -blogin jutusta:

VALVIRA / AVI iskee – sananvapauden riisto?


Näin se vain menee. On tultu tilanteeseen, jossa en yksityisenä
blogikirjoittajana saa julkaista mitä haluan, vaan viranomainen haluaa
rajoittaa sisältöä. Näinkö se sitten menee?

Olen joutunut muuttamaan jokaisen Olut Expo 2014 -tapahtuman
julkaisuihin liittyvää sisältöä ja otsikointia mainostamisen vuoksi.
Kyllä, on tulkittu, että mainostan tapahtumaa, kun mainitsen viski-sanan
ja kuvailen eri tuotteita, joita olen kuullut tapahtuvassa olevan.
Näin, vaikka olen täysin omasta vapaasta tahdostani julkaisuja
kirjoitellut, enkä liity mitenkään tapahtuman järjestäjien
organisaatioon. Minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen tapahtuman
järjestelyissä.

Ilmeisesti en saisi mainita tapahtumaa ja väkeviä alkoholijuomia samassa
yhteydessä. Mutta hetkinen, miksi en? Minä en ole järjestävä taho, en
ole heidän palveluksessaan, en ole maahantuoja, enkä alkoholialan
ammattilainen muutenkaan. Kirjoitan blogia yksityishenkilönä.

Eikö tällä periaatteella voisi vaatia sulkemaan eduskunnan kotisivutkin,
jos kirjoittaisin eduskunnasta ja lisäisin hieman ”mainontaa” muutamien
viski, rommi ja vaikkapa vodka sanoilla? Saatika, että lisäisin kuvan,
jossa lukisi ”Eduskunta, Viinaa vastaan!”? Joutuisiko eduskunnan sivut
suljetuiksi? Nimittäin Olut Expo -tapahtumaa on uhkailtu mm.
anniskelulupien eväyksellä, joka tarkoittaa, että koko tapahtumaa ei
voisi oikeastaan järjestääkään.

Tähänkö on tultu? Kiitos Suomi, kiitos VALVIRA ja kiitos AVI

Linkki alkuperäiseen julkaisuun!

—-
Seuraavaksi tulen kertomaan, kuinka minun blogini ja mushiMALT –blogi näitä listoja rupesi julkaisemaan. Muuten en tässä vaiheessa lähde tuota asiaa sen enempää käsittelemään, kuin että ihmetyttää kuinka yksityisten henkilöiden ja muutenkin tapahtumaan kuulumattomien blogit voisivat vaikuttaa tapahtuman lupiin. Ei siitä sen enempää, vaan nyt asiaan.

30.7.2014
mushiMALT –blogi oli minuun yhteyksissä Olut Expon juomalistoista ja sovimme, että teemme tapahtuman juomalistat yhdessä.

19.8.2014
Haastattelin Olut Expo tapahtuman järjestäjää Mikki Nymania tapahtuman tiimoilta.
Olut Expo Finland 2014 – Haastattelu
Ja samaisessa haastattelussa kerroin julkaisevani blogissani tapahtuman juomalistoja.

25.8.2014
Minuun otettiin Valviran suunnalta yhteyttä, koska blogistani oli tehty heille ilmoitus. Valviralta luulivat, että tulen julkaisemaan blogissani mainostekstejä ja juomien hintoja. Yhteydenoton tarkoituksena oli myös Valviran suunnasta kertoa hieman sääntöjä, kuinka yli 22 % alkoholijuomista kirjoitetaan. Ilmoitin olevani yksityinen henkilö, joka kirjoittaa blogia ja en saa tästä minkäänlaista korvausta. Kysyin myös, että voinko olla yhteyksissä tapahtuman näytteilleasettajiin ja pyytää heiltä juomalistoja. Vastaus oli tällainen ”Yksityishenkilönä voit olla yhteydessä näytteilleasettajiin, laatia harrastajille tuotelistoja ja kirjoittaa tuotteista. Mikäli saisit toimijoilta tuotenäytteitä tai muuta korvausta, voitaisiin silloin katsoa kyseessä olevan kielletyn mainonnan.” Eli suunnittelemassani hommassa ei ollut mitään epäselvää, kun siunaus oli saatu.

Samaisena päivänä tuli Olut Expon sivuille näkyville lista näytteilleasettajista ja rupesin selvittämään näytteilleasettajien yhteyshenkilöitä. Sovimme mushiMALTin kanssa, että minä hoidan kyselyt ja toimitan hänelle tarvittavat juomalistat sitä mukaa, kuin niitä saan.

22.9.2014
Lähetin reilu 30 sähköpostia eri näytteilleasettajille ja siitä sitten vähitellen rupesin saamaan vastauksia. Sitä mukaa, kuin vastauksia tuli, niin niitä olen myös blogiini julkaissut ja mushiMALT – on julkaissut viskeihin liittyvät omassa blogissaan.

10.10.2014
Sitten tapahtui asiat mistä tämäkin juttu sai alkunsa…


Tämän juttuni pointti oli kertoa, että kuinka asiat on meidän blogien puolella hoidettu. Loppuun sanon, vaan että tämä asia jää tälle hetkellä tähän, mutta tulen palaamaan tähän vielä. Mikä hienointa, niin Olut Expo sai tänään luvat kuntoon ja parin viikon päästä tapahtuma on jo hyvällä mallilla menossa kohti iltaa. Nähdään Olut Expossa!!!

5 thoughts on “Pohdintaa Olut Exposta!

 1. Sinuna tekisin rikosilmoituksen tästä asiasta…

  12 § Sananvapaus ja julkisuus

  Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.

  Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

  106 § Perustuslain etusija

  Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.

  107 § Lakia alemmanasteisten säädösten soveltamisrajoitus

  Jos asetuksen tai muun lakia alemmanasteisen säädöksen säännös on ristiriidassa perustuslain tai muun lain kanssa, sitä ei saa soveltaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa.

 2. Onko teillä nuo kieltämiset kirjallisena olemassa? Ainakin Iltalehdessä AVIn edustaja väitti kyseessä olevan teidän väärinkäsitys. "Markkinointinimestä on kyse, ei mistään muusta. Tämä on ihan selkeä tapaus, Oresmaa sanoo.

  Hänen mukaansa tapahtumaa järjestänyt yrittäjä on itse ohjeistanut blogisteja.

  – Tässä on vähän kuin myrsky vesilasissa. On sekoitettu asioita, ylitarkastaja kuvailee."

 3. Valviralle oli tehty ilmoitus? Onko tämä siis käsitettävä niin, että jotkut tiukkapipot uskovaiset kiertelevät nettiä kyttäämässä, mitä ihmiset kirjoittavat ja tekevät ilmoituksen viranomaisille, jos teksti ei miellytä? Uskonnot pitäisi kieltää.
  #Viski #Labroaigh #Talisker

  1. Valviran ja Aluehallintoviraston tapauksissa kummassakin on joku kansalainen tehtyt kyseisiin tahoihin ilmoituksen. Näin nämä tahot ainakin asian minulle ovat ilmoittaneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *