OlutExpo 2014 – Vinoble Oy juomalista

Sitten listaamme Vinoble Oy:n juomalistan OlutExpo -tapahtumaan. Kuvaukset juomista kirjoittanut mushiMALT -blogi.

SKOTLANTILAISET: (single malt)

Kilchoman Machir Bay
Tämä on Kilchomanin ensimmäinen laajemmin julkaistu pullote ja
perustuote. Tämä on vuosittain julkaistava pullote, jossa käytetään
vuosi vuodelta kypsempää tavaraa viskinvarojen kypsyessä. Viski on
sekoitus exbourbon- ja ex-sherrytynnyreitä.

Kilchoman Loch Gorm
Täysin sherrykypsytetty viski, joka julkaistiin ensi kertaa keväällä
2013. Tämä on nimetty turpeisen vuonon mukaan, joka sijaitsee
Kilchomanin tislaamon lähellä. Kuten Machir Bay, tämäkin tuote tulee
sisältämään kypsempää viskiä vuosi vuodelta.

Kilchoman 100% Islay 3rd Release
Kolmas 100% Isaly-julkaisu. Tämän sarjan viskit on tehty 100% Islayn
omista raaka-aineista. Tämä on myös mallastettu, tislattu, kypsytetty ja
pullotettu tislaamolla. Nämä pullotteet ovat pullotettu 50% ABV ja
turpeistettu hieman miedommin (20-25ppm), kuin muut tislaamon tuotokset
(50-55ppm).

Kilchoman 2007 Vintage
Vintage-julkaisut ovat viskejä, joita on kypsytetty ensimmäisen ja
toisen täytön ex-bourbontynnyreissä. Näihin julkaisuihin valitaan
Kilchomanin vanhimpia tisleitä. Profiili on voimakkaasti savuinen ja
hedelmäinen. Näitä on nyt olemassa kaksi eri julkaisua, 2006 ja 2007
vuosikerrat.

Kilchoman Port Cask Matured
Tislaamon tulokkaita, ensimmäinen portviinitynnyreissä kypsytetty
Kilchoman. Tarkemmin ottaen, tämän viskin kypsyttämiseen on käytetty
ex-punaviinitynnyreitä, joihin on laitettu Ryby-portviiniä sisään vuoden
ajaksi. Viinimarinoinnin jälkeen tynnyrit ovat valmiita tämän viskin
kypsyttämiseen.

Edradour Caledonia
Tislaamon Classic range -sarjan viski. Tämä on yhden
oloroso-sherrytynnyrin tuotos (single cask), jota kypsytettiin 12-vuoden
ajan. Tislattu 1997 ja laimennettu 46% vahvuuteen.

Edradour Barolo Cask Matured
Nimensä mukaan italialaisissa Barolo-punaviinitynnyreissä kypsytetty 8-vuotias viski.

Edradour Super Tuscan Cask Matured
Edellisen tapaan niin ikään italialaisissa viinitynnyreissä kypsytettyä viskiä. Tislattu 2006 ja pullotettu 2014.

Ballechin #7 Bordeaux Cask Matured
Ballechin #8 Sauternes Cask Matured
Ballechin on Edradourin raskaasti turpeistettu sarja (brändi), jonka
maltaat on turpeistettu vähintään 50ppm fenolipitoisuuteen. Eri
viskeillä on omat julkaisunumeronsa ja kukin niistä on kypsytetty
erilaisissa tynnyreissä. Nämä kaksi ovat eri viinitynnyreiden
kypsytyksiä.

Inchmurrin 17 Years, Signatory Vintage
Loch Lomond -tislaamon viski, jonka on pullottanyt yksityinen pullottaja (IB) Signatory. Tislattu 1989 ja pullotettu 2007.

BLENDED- ja BLENDED MALT -VISKIT

Compass Box Delilah
Tämä kuuluu brändin Limited Editions -sarjaan ja on kypsytetty uudessa
amerikkalaisessa tammessa ja elvytetyissä (uudelleen kunnostettu)
hogshead-tynnyreissä. Viski on pullotettu 2013 ja se sisältää
n.50% Teaninich/Dalmoren mallasviskiä ja 50% Cameron Bridgen jyväviskiä.

Compass Box The Spice Tree
Compassin Signature Range -viski, joka julkaistiin alunperin 2005, mutta SWA:n puututtua peliin uusintajulkaistiin 2009 (tarina tästä).
Noin 10-vuotiaita Highlandin mallasviskejä (tärkeimpänä komponenttina
Clynelish), joita kypsytetty first-fill- ja refill-yhdistelmänä. Viski
on jatkokypsytetty tynnyreissä, joiden päädyt on tehty uudesta
ranskalaisesta tammesta, joissa on voimakas paahto (heavily toasted).

Compass Box The Peat Monster
Myös Signature -Rangen viski, joka ssisältää turpeisia viskejä Islayn ja
Mullin saarilta, sekä turpeista speysiden viskiä. Kypsytetty uuden
täytön ex-bourbontynnyreissä.

JAPANILAISET VISKIT:

White Oak Distillery, Single Malt
Tämän otsikon perusteella en osaa sanoa, mistä viskistä on kyse. Etiketissä todennäköisesti komeilee Akashi.

White Oak Distillery, Akashi Blended
Samaisen tislaamon sekoiteviski, jonka japanilaisessa versiossa
käytetään jyväviskin tilalla melassitislettä. Export-versiossa käytetään
kuitenkin perinteisesti jyväviskiä mallasviskin sekoitteena.

Togouchi 12yo
Togouchi 18yo

Nämä ovat Japanilaisia sekoiteviskejä. Tosin mallastisle näihin saapuu
Skotlannista ja jyvätisle Kanadasta. Tisleet sekoitetaan ja kypsytetään
Japanissa Togouchin kylän lähellä olevassa tunnelissa. Kypsytyksessä
käytetään sherry- ja brandytynnyreitä.

Tässä setissä olisi hieman enemmänkin suositeltavaa, mutta jos kolmessa pysytään, niin suosittelen Kilchoman 2007 Vintage, Kilchoman 100% Islay 3rd Release ja Edradour Caledoniaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.