OlutExpo 2014 – Messuvihko ja juomasuositukset

OlutExpo 2014 -tapahtuma lähestyy ja kaikki juomalistat on nyt saatu julkistettua. Listoille pääset oheisista linkeistä:  JaskanKaljat: OlutExpo2014 – Juomalistat  ja mushiMALT: OlutExpo2014 – Juomalistat. Jälkimmäisessä on esitelty maahantuojat tislaamoittain ja brändeittäin (ei oluita).

Tässä vaiheessa on myös aika julkaista JaskanKaljat- ja mushiMALT -blogien juomasuositukset tapahtumaan. Olutsuositukset on Jaskan käsialaa, viskisuositukset Nikolaksen. Suositukset on laadittu oman maun ja mielenkiinnon mukaan – hyväksi havaittuja juomia, tai sitten erittäin kiinnostavia maistamattomia.

Lisäksi tähän on liitetty tiedosto, jossa on koottuna kaikki tapahtuman tarjolla olevat juomat. Listan voit vaikka tulostaa, tai tallentaa puhelimeesi tapahtumaa varten. Näin eri juomien selailu ja valikointi itse tapahtumassa helpottuu. Tähän messuvihkoon on myös merkittynä alla näkyvät suositukset.


OlutExpo2014 – Messuvihko
(Tiedosto PDF-muodossa. Messuvihko by Jaska & Nikolas, listat keränny kasaan Jaska)

Ja sitten mennäänkin suositusten pariin!!!

ABI Products
Olut: Little Creatures Pale Ale
Australialaisen craftbeer –panimon Little Creatures Brewingin valmistama American Pale Ale. Galaxylla ja Cascadella humaloitu APA, joka on saanut oikein hyviä arvosteluja Ratebeer.com –sivustolla. En ole aikaisemmin maistanut!

Arcus Finland Oy
Viski: Old Pulteney 21yo Valikoiman maukkain. Kypsän tasapainoinen. ex-bourbon- ja ex-sherrykypsytettyä viskiä.

Beverages Partners Finland
Viski: Port Charlotte Scottish Barley Toiseksi turpeisin tämän listan viskeistä. Ohran fenolipitoisuus on noin 40ppm ja tämän ohrat tulee niin ikään 100% Skotlannin maasta. Pullotuksen yhteydessä käytetty Islayn lähdevettä.

Brew Seeker Oy
Olut: Rogue Chocolate Stout
Yhdysvaltalaisen Rogue Ales –panimon suklainen Sweet Stout. Voimakas humalointi tulee käsi kädessä suklaan kanssa. En ole aikaisemmin maistanut!

Viski: Glenfarclas 40yo Jos ei vielä 40-vuotiasta viskiä ole maistanut, niin nyt siihen on tilaisuus. Harvoin saa kohtuuhintaan näin vanhaa.

Bryggeri Helsinki
BBC II = Syysmyrsky DIPA
Bryggeri Brewing Club –kotiolutkilpailun voittanut Ilkka Heleniuksen Bryggeri Helsingin laitteilla valmistettu Tupla IPA tekee ensi esiintymisensä juuri tässä tapahtumassa. Pitää ehdottomasti testata, kuinka hyvä on tämän kilpailun paras olut.

Diamond Beverages 
To Øl Jule Mælk
Tanskalaisen gypsy –panimon hurjat 15 prosenttinen Sweet Stout, joka nousee itselläni kiinnostavimmaksi olueksi tästä laadukkaasta Diamond Beveragesin valikoimasta.

Edrington Finland
Viski: Highland Park 25 Year OldKypsytetty (riippuen vuosikerrasta) 50/50, tai 60/40 ensimmäisen täytön ja toisen täytön ex-sherrytynnyreissä (espanjalaista tammea). Oikein maukas ja syvä viski.

Finnex Beer
Olut: Břevnovský Benedict Russian Imperial Stout
Břevnovskýn luostarista tulee tämä tsekkiläinen Imperial Stout. Aikaisemmin en ole Tsekin suunnalta maistanut, kuin pääasiassa lager –oluita, niin jos sieltä tulee tarjolle Imperial Stout. Onhan se maistettava.

Hartwa-Trade Oy Ab
Viski: Talisker 18yoSkyen saaren pippurista ja merellistä turvetta. Perusvalikoiman pullotte, turpeinen (20ppm), 18-ikäinen ja rauhallisempi kuin 10yo.

Iso-Kallan Panimo 
Olut: Oatmeal Stout
Kauraa sisältävä reilun paahteinen Stout, joka on uusimpia Iso-Kallan Panimon oluita ja itselläni vielä maistamatta. Oatmeal Stoutit ovat muutenkin osuneet makuaistiini pääasiassa toimivasti, joten kiinnostaa kuinka Kuopiossa tämä olut on osattu tehdä.

Kyrö Distillery Company
Viski: Juuri, 46,3%100% ruismaltaasta tislattua viskin alkua. Ei siis varsinaisesti vielä viskiä, mutta tästä se lähtee. Tämä on yllättävän maukasta kirkkaaksi. Kossu jää kuin tikku pa****n.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Olut: Kievari Imperiaali Stout
Tässä on yksi Suomen parhaista oluista ja ylivoimaisesti paras Laitilan olut. Lukuisia palkintoja voittanut Imperiaali toimii loistavasti nautiskeluun.

Maku Brewing 
Olut: Tasty Pumpkin
Tasty Pumpkin on Suomessa harvinainen olut, koska täällä ei juurikaan näy kurpitsaoluita. Olen päässyt maistamaan tätä olutta silloin, kun Maku Brewing oli vielä Maku jätkien haaveena ja heidän oluenpanijansa Juhani lähetti minulle maistettavaksi hänen kurpitsaoluttaan. Erittäin maistuva olut, joka pitää ottaa uudestaan testiin.

Moët Hennessy Suomi Oy
Viski: Ardbeg UigeadailTässä savuun sekoittuu sherryiset makeat piirteet. Kypsytyksessä käytetty noin 35-45% ex-olorosotynnyreitä ja loput ex-bourbontynnyreitä.

Moestue & Cask Finland
Olut: Boulevard Brewing Smokestack Series – Tank 7 Farmhouse Ale
Saisonien suurena ystävänä tämä jenkkipanimon olut on avian MUST! juttu. Oluessa on käytetty Amarillo-, Simcoe- ja Tradition humalia ja seasta löytyy mm. maissihiutaleita.

Viski: Yoichi 20yo, 52%
Hokkaidon saaren, Japanin toiseksi vanhin tislaamo. Yoichin tyyliin mukavan öljyistä ja kukkaisen tammista. Japanilaiset vivahteet ovat kivasti läsnä.

Monditaly Wines and Spirits Oy
Olut: Amiata Lura , Sahti
Italian Toscanassa tulivuoren kupeessa valmistettu sahti, jonka on valmistanut Olavi Mensio. Minulle riittää, kun sanoo sanan Sahti. Olen myyty! Tämä tulee saataville sunnuntain tastingiin. Käsittääkseni tämä on ensimmäinen Italiassa valmistettu sahti.

Panimo Hiisi 
Olut: Hiisi Leimaus
Chilien ystävänä kiinnostaa päästä maistamaan olutta, jossa on käytetty habaneroa. Habanero on melkoisen tiukka chili ja kiva päästä kokeilemaan, kuinka toimii tässä oluessa, jossa mukana on myös mangoa.

Pernod Ricard Finland
Viski: Aberlour A`bunadhKuuluisa ”apunappi”, josta on jo lähes 50 erää (batch) markkinoilla. Voimakkaampaa voimakkaampi ja sherryjyriin lukeutuva tynnyrivahvuinen legenda.

Pikkulintu
Olut: Nøgne Ø Kriek of Telemark
Pikkulinnun listalta voisi ihan hyvin nostaa esille Plevnan Siperian ja Nøgne Ø:n IPA:n, koska kumpikin ovat käsittämättömän hyviä oluita. Nostetaan kuitenkin esiin tällainen olut, joka on itselläni vielä maistamatta. Kriek of Telemark on hedelmäolut, joka komeilee mm. Olutopas.info –sivuston kyseisen tyylilajin kärjessä. Tässä oluessa on käytetty norjalaisia hapan kirsikoita ja jotain salaista ainesosaa.

Ruosniemen Panimo
Olut: Insinööri
Ruosniemen Panimon mainioista oluista tämä uutuusolut Insinööri on ainut, joka on maistamatta. reilulla kädellä aromihumaloitu olut, jossa humalina on käytetty nelikkoa Amarillo, Cascade, Centennial ja Simcoe. Sessiohetkeen!

Saimaan Juomatehdas 
Olut: Brewer’s Special Red Ale
Saimaan tiskille olin odottanut Bruuverin Ilkka Sysilän taidonnäytteitä, mutta tällä kertaa valikoima on rakennettu Saimaan Juomatehtaan perusvalikoiman ympärille. Tällä kertaa valinta menee Red Alen puolelle, josta tölkissä tykkäsin erittäin paljon, joten olisiko aika testata oluen hanakunto.

Servaali
Olut: Sierra Nevada Hoptimum
Tähän olisi voinut laittaa myös suodattamattoman Pilsner Urquellin, mutta kun valikoimasta löytyy Sierra Nevadan Tupla IPA, jossa kunnioitettavat 100 EBUa, niin Hoptinum here I come!

Sinebrychoff
Olut: Brooklyn Lager
Sinebrychoffin valikoima jättää melko kylmäksi. Tähän olisi toivonut, vaikka Koffin Portteria hanasta, joka toimii aina, mutta ei. Perusvarma valinta on loistavan panimon loistava Lager.

Sori Brewing 
Olut: What is my name? Black Rye IPA
Olut, joka on musta ja katkera kuin sosiaali- ja terveysministerin arvomaailma. Sori Brewingilta olen Black IPAa maistanut ja toimi erittäin hyvin. Nyt sekaan on laitettu ruista. Testiin!

Stallhagen
Olut: Pumpkin Ale
Sama juttu, kuin Maku Brewingilla. Harvinaisia ovat nämä kurpitsaoluet. Otetaan tämäkin kokeiluun, koska kurpitsa on metka raaka-aine oluessa.

Suomenlinnan Panimo
Olut: DiipadaApa
Oluelle jo heti alkuun iso peukku hauskasta nimestä. Muuta tietoa ei tästä ole, kuin prosentteja 6,4. Pitää mennä tiskin äärelle kuikuilemaan ja maistelemaan diipadaapaa.

Teerenpeli Panimo & Tislaamo 
Olut: Kampin Olutneuvoksen Pils
Olutneuvos Mikko Salmen yllätyksellinen tulkinta klassisesta tsekkiläisstä pilssistä. Ainahan se hyvä Pils maistuu, joten toivotaan että tämä on sellainen.

Viski: Teerenpeli Distiller’s Choice KaskiDistillers Choice -sarjan viski, noin 6-7-vuotiasta tislettä, jota on kypsytetty 200l ensimmäisen täytön PX-sherrytynnyreissä.

Uniq Drinks Finland
Olut: Fuller’s Imperial Stout
Tämä oli helppo valinta. Fuller’s on loistava panimo. En ole maistanut heidän Imperial Stoutia ja Real Alet on itselleni harvinaisia. Ei kahta sanaa, että mikä olut kaatuu lasiini tällä tiskillä.

Viski: Old Ballantruan 10yo Peated Malt, 50%
Tomintoul-tislaamon turpeista tuotantoa, jossa maltaan fenolipitoisuus on n. 55ppm. Erilaisuutta Islayn turpeisiin.

Vakka-Suomen Panimo
Olut: Prykmestar Double IPA
Suomen paras Tupla IPA. Erittäin tasapainoinen olut. Reilusti humaloitu hedelmänektari.

Vinoble Oy
Viski: Kilchoman 100% Islay 3rd ReleaseKolmas 100% Isaly-julkaisu. Tehty 100% Islayn omista raaka-aineista. Turpeistettu hieman miedommin (20-25ppm), kuin muut tislaamon tuotokset (50-55ppm).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.