Olut & Viski Expo 2014 – Perjantai 24.10.2014 fiilikset

Kolmen päivän mittainen urakkani Olut & Viski Expossa on ohitse ja on aika tehdä hieman yhteenvetoa viikonlopun tapahtumista. Tällaiset oluttapahtumat ovat itselleni tavata paljon ihmisiä ja parasta antia olikin mielenkiintoiset keskustelut näytteilleasettajien ja olutharrastajien kanssa. Julkaisin tässä monen viikon ajan juomalistoja tähän tapahtumaan, mutta ensimmäisen kerran ehdin hieman paremmin tutustua näihin listoihin vasta perjantaiaamuna istuessani junassa. En ruvennut juurikaan laatimaan mitään erityistä listaa, että mitä maistelen vaan ajattelin mennä ihan fiilispohjalla. Mennäänpäs sitten viikonlopun tapahtumiin. Niinkuin aikaisemmatkin festarireissuni, niin en ole hirveästi jaksa tapahtumassa kirjailla oluiden makuja ylös, vaan käytän tämän ajan mielelläni rupattelemalla ihmisten kanssa. Tämän vuoksi oluista ei ole kerrottu mitään mullistavia yksityiskohtaisia luonnehdintoja 🙂

Saavuin paikan päälle jo hyvissä ajoin, eikun takki narikkaan ja lasin kanssa etsimään ensimmäistä juomaa. Ensimmäisenä suuntasin Servaalin tiskille, josta lasiin kaatui Sierra Nevada Hoptimum. Vahva humalointi suorastaan räjähti suuhun. Mäntyinen ja reilun sitruksinen DIPA. Trooppista hedelmään on myös kasoittain tässä oluessa. Hivenen mausteinen. Loistava olut loistavalta panimolta. Ei todellakaan mikään paska aloitus tälle tapahtumalle. Seuraavaksi maistoon otinkin sitten Kyrö Distillery Companyn #:ä. Enhän minä näistä mitään tiedä, mutta erittäin hyvää se oli. Tuon hashtagin jälkeen saapuikin paikalle myös mushiMALT –blogin Nikolas, jonka kanssa lähdimme kiertelemään juomakojuja. Siitä sitten pienimpien panimoiden nurkkausta kohti ja lasiin hyvinkin erikoiselta vaikuttavaa mango habanero IPAa nimeltä…

Hiisi Leimaus
Maultaan hyvin hedelmäinen, jossa mango antoi kivaa pehmeyttä ja sitruksista katkeroa melko reilusti. Sitten hieman pienellä viiveellä taustalta rupesi tulemaan esille chilin poltetta. Se ei kuitenkaan ollut mitään aggressiivista, vaan hyvinkin miellyttävää. Hyvin mielenkiintoinen olut.

Kyrö Distillery Company #

Seuraavana kohti sellaista olutta, joka oli yksi MUST HAVE –listallani eli Nøgne Ø  Kriek of Telemark. Happamat oluet ovat tällä hetkellä sellaisia jotka itselleni uppoavat kaikkein parhaiten, joten tämän vuoksi tätä olutta odotin innolla, että pääsen maistamaan.

Nøgne Ø  Kriek of Telemark
Erittäin hapan ja sopivan kirsikkainen olut. Makuelämys vailla vertaa. Tämä panimo ei kyllä ikinä petä. Tässä on hienosti vältetty liiallinen makeus, joten tätä on todella miellyttävä särpiä naamaan.

Telemarkin jälkeen matkasimme hienosti sisustetun ständin luokse. Kyseessä oli Moestue  & Cask ja siellä on oli melkoinen määrä erilaisia juomia saatavilla. Tällä ständilla oli myös osana rekvisiittaa volkkarin Kleinbussi, jonka takakontissa oluthanat. Tyylikästä ja tuollainen auto pitäs hommata itsellekin. Ensimmäisenä maistoon…


Boulevard Brewing Co: Tank 7 Farmhouse Ale

Yksi parhaita Saisoneja mitä on tullut vastaan. Loistava olut!!!
Tankki seiskaa maistellessa siirryin rupattelemaan englantilaisen Beavertown Breweryn Fredrikin kanssa ja samalla maistoimme heidän oluensa läpi.


Beavertown Neck Oil Session IPA

Kevyt ja hyvin kesäinen sessio IPA. Helposti juotava. Perussettiä.

Beavertown Gamma Ray
Tasapainoinen ja oikein maukas APA. Hyvin greippinen ja karamellimaltainen APA.  Tää oli hyvä!


Beavertown 8 all Rye IPA

Tämä ruisIPA on samalla tavalla tasapainoinen tapaus, kuin Gamma Ray. Tarjoaa hyvän juotavuuden ja ruis ei liikaa iske itseään esille.

Beavertown Smog Rocket Smoked Porter
Viimeisenä Beavertownin oluista maistoon savuportteri. Paahteinen, kahvinen, suklainen ja tietenkin savuinen. Oma suosikkini näistä Beavertownin oluista.

Beavertownin oluista jäi todella positiivinen fiilis. Kaikki oluet tarjosivat helpon juotavuuden ja makua löytyi oikein kunnolla. Majavakaupungin oluiden jälkeen sitten maistamaan hieman suomalaisia oluita ja lasiin kaatui Iso-Kallan Panimon uutuusolut…

 
Iso-Kallan Oatmeal Stout

Kaura antaa kivaa pehmeyttä. Paahteisuus ja Stoutin muut elementit kohillaan. Hieman toffeinen. Ihan kelpo Stout, mutta hieman vetinen.

Tässä vaiheessa saapui myös ystäväni Antti, jonka kanssa ollaan tänäkin vuonna useimmassa tapahtumissa pyöritty. Otettiin sitten seuraava pienpanimo olut maistoon ja kyseessä oli harvinainen olut, koska kurpitsaoluita ei juurikaan ole Suomessa näkynyt.

Maku Tasty Pumpkin
Tuoksussa on vahvasti kurpitsa esille, mutta maussa se jää sitten huomattavasti miedommaksi ja makua hallitsee sitruuna. Hankala verrata muihin kurpitsaolueisiin, kun tämä on ainut mitä olen maistanut ellei lasketa tästä kotipanimo versiota, jota olen päässyt maistamaan. Mausteinen ja erittäin mainio olut.

Kurpitsan makustelun jälkeen Finnex Beerin kojulle katselemaan, että minkäslaisia Tsekkioluita löytys. Aikaisemmat Tsekkiolut kokemukset ovat olleet kaikki lager –osastoon kuuluvia, joten mielenkiinnolla maistamaan RuisIPAa ja sille kaveriksi villisikamoussea.


Antoš Tlustý Netopýr (Fat Bat)

Tämä olut toimi villisikamoussen kanssa sika hyvin. Kelpo IPA ja hienoa päästä maistamaan jotain muitakin oluita Tsekeistä.

Sitten olikin aika palata taas suomalaisten panimoiden pariin ja maistamaan Donut Island Brewingin ja Panimo Hiisin yhteistyöntulosta. Maistelu seurana meillä oli Donut Islandin Mika Oksanen.

Hiisi & Donut Island Licorice, Suckers!
Puhdasta lakritsia all the way! Belgihiiva on toinen vahva elementti. Makeus hieman liikaa minulle. Omaan makuuni pikkuisen liian sekava.

Lakun jälkeen nokat kohti Bryggeri Helsingin kojua ja sieltä maistoon parit oluet.


Bryggeri Helsinki Barley Wine

Tämä ei jotenkin vaan toiminut. Hyvin makean siirappinen ja jopa liiankin makea. Mansikkainen. Päivän suurin pettymys.

Bryggeri Helsinki Brewing Club II ”Syysmyrsky” DIPA
Tuoksu ei miellytä nenää, mutta onneksi maku paikkaa hieman asiaa. Perus DIPA, joka on ihan juotava, muttei juurikaan tarjoa mitään erityistä.

Sitten muistinkin, että ei helvetti Fuller’sin Imperial Stoutia ja vieläpä riilinä. Aikaisemmin en ole Fuller’sin iiässää maistanut, joten nyt siitäkin ensi tyypitykset.

Fuller’s Imperial Stout (Real Ale)
Paksuhko, pehmeä ja voimakkaan kahvinen makuelämys. Sykäyttävä kokemus ja erittäin harvinaista herkkua. Mahtava olut ja yksi tapahtuman parhaimmistoa. Antille tämä ei uponnut, mutta ei kyseessä ole mikään kaikkein helpoin olut.

Iiässää imeskellessäni tuli Mallaskosken Panimon Jyri Ojaluoma kertomaan olutvinkin ja tämän innoittamana ryntäsimme vauhdilla Brew Seekerin tiskille. Siellä oli kaapissa viimeisen pullon puolikas jäljellä Ballast Pointin Victory At Sea Imperial Porteria. Jyri hehkutti tätä olutta aivan vuolaasti ja eikä syyttä. Aivan käsittämättömän hieno olut. Vaniljalla maustettu tupla expresso. Yksi hienoimpia oluita pitkään aikaa.
 

Ballast Point Victory At Sea Imperial Porter

Tässä vaiheessa oli kello jo lähes kymmenen illalla, joten pitikin ruveta etsimään illan viimeisiä herkkuja. Suuntasimme Suomen virolaisimman panimon tiskille ja ensiksi lasiin kaatui..

Sori Brewing What is my name? Black Rye IPA
Kuivahkon paahteinen, rukiinen ja greippinen BIPA!

Sori Brewing Investor IPA
Kyllähän tämä IPA toimii aina erittäin hyvin.

Investor IPA jäi Olut & Viski Expon perjantain viimeiseksi olueksi ja siitä lähdimme iltapalalle Stone’siin. Sieltä tuopillinen suodattamatonta Pilsner Urquellia ja BLACK ’N BLEU –burger, niin kylläpä kelpasi lähteä latailemaan akkuja seuraavaa päivää varten. Ensimmäinen Expo –päivä oli mitä mainioin. Päivä sisälsi loistavia keskusteluja ja oli erittäin hienoa, että tulitte nykimään hihasta ja juttelemaan. Erilaisia oluita tuli maistettua melko montaa erilaista. Tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty ja porukkaa näytti olevan tosi paljon paikan päällä.

Kiitoksia kaikille tästä päivästä ja sitten on seuraavana vuorossa lauantain fiilksiä.

Perjantain paras olut!!!

Perjantain parhaat juomat:
1.    Ballast Point Victory At Sea
2.    Nøgne Ø  Kriek of Telemark
3.    Boulevard Brewing Co: Tank 7 Farmhouse Ale
4.    Sierra Nevada Hoptimum
5.    Fuller’s Imperial Stout (Real Ale)

Loppuun vielä muutamia kuvia perjantain päivältä:

Maku Brewingin kurpitsakoju

Hiisin Tatu tarkkailee asiakkaita ja Sorin Samu oluiden laatua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *