HelsinkiSOPP2014 ja Jaskan poimintoja

Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma lähestyy ja tässä on meikäläisen pohdintaa tulevasta. Olen listannut tähän kiinnostavia oluita ja muitakin huomioitavia asioita.

Tapahtumahan oli 24.-26.7.2014 Helsingissä Rautatientorilla. Tässä linkki, josta lisätietoa ja sieltä löytyy myös panimoiden juomalistat.

10 kiinnostavinta olutta

(oluet ovat aakkosjärjestyksessä)

 • Malmgårdin Panimo Proto#5
  • Laatu panimo ja oluttyylinä Saison. Malmgårdilla tekevät aivan hemmetin hyviä oluita ja kun sitten kyseessä on mahtava oluttyyli, niin rupeaa väkisinkin kuola valumaan.
 • Malmgårdin Panimo XXV Dark Saison
  • Sama homma kuin yllä tuossa Proto#vitosessa, mutta nyt kyseessä tumma saison. Eipä oo ennen tumma tullu kopastua.
 • Panimo Hiisi Pohjoisen Jättiläinen 11 %
  • Harvinainen herkku alkaa käydä vähiin. Kyllähän sitä pitää päästä vielä maistamaan!
 • Panimoravintola Bruuveri Smoke House Porter 8%
  • IPAmies Ilkka Sysilän valmistama Porter kiinnostaa erittäin paljon.   Savuinen voimakkaasti humaloitu Portteri!
 • Panimoravintola Plevna Petolintu 5,5 %
  • Petolintu komeilee Olutopas.info -sivuston Pils tyylilajin kärkisijalla ja kyllähän hyvä Pils on aina kiinnostava asia.

 Rekolan Panimo & Panimo Hiisi KAKSI KOTIA Choko-Cherry 4,3%

  • Rekolan ja Hiisin Kaksi Kotia -sarjasta olen päässyt maistamaan ainoastaan sitä ensimmäistä. Nyt on sellainen yhdistelmä, että jopa hieman jännittää maistaa, mutta kuitenkin kiinnostaa kuinka tämä makuyhdistelmä toimii.
 • Ruosniemen Panimo  & Sori Brewing Vientiassistentti Islay Sahti 6,9 %
  • Sahti, sahti ja vielä kerran sahti. Itselleni riittää kiinnostukseen jo pelkkä sahti -sana. Nyt kun siihen isketään vielä Sori Brewing, jolta olen maistanut hyviä oluita, niin saadaan yksi tapahtuman kiinnostavimmista oluista.
 • Ruosniemen Panimo Sourniemen Sourstout 4,7 %
  •  Hapanta ja paahdetta! Nämä hapanoluet ovat suomalaisille panimoille melko harvinainen juttu, joten pakko heittää listalle, kun kiinnostaa niin hemmetisti.
 • Ruosniemen Panimo Vapaaherra Keskimäen maalaispassio 5,7 %
  •  Tässä on sitten Ruosniemen ja Beer Hunter’sin jätkät revitelleet oikein kunnolla. Kahden porilaisen panimon yhteistyön tulos josta löytyy mm. punajuurta ja raparperia. Paketti isketty kasaan villihiivalla. Olen itse kaikki ruokainen, mutta punajuuri on sellainen, joka purjon lisäksi tökkii ja pahasti. Haluan katsoa saavatko nämä ”hullut” porilaiset käännytettyä minut tykkäämään punajuuresta.
 • Stadin Panimo American Imperial IPA 10,5%
  • Tässä jo oluen nimi herättää kuolaa valuvan joen suupieleen. StaPAn American DIPA on loistava tuote, niin tämä jo senkin takia kiinnostaa.

5 Huomiota

Tässä listaan muutamia juttuja, jotka kannattaa huomioida tai ainakin itse tulen huomioimaan.

1. Maku Brewing
Aivan uusi suomalainen pienpanimo tekee ensiesiintymisen ja heiltä on saatavilla kolme erilaista olutta. Nämä oluet olisin voinut laittaa myös ylläolevaan listaan, mutta mieluummin nostan tämän panimon koko Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuman ykkösjutuksi.

2. Ruosniemen Panimon festariasenne
Pikkuinen porilainen Ruosniemen Panimo näyttää oikeaa festariasennetta ja tuo monta spesiaalia olutta oluiden ystävien iloksi. Tällä panimolla on tapahtumassa mukana vakituotetta, mutta jätkät hemmottelevat harrastajia ja pläjäyttävät Helsingin SOPPiin vielä neljä speliaalia niiden lisäksi. Iso käsi ja hatunnosto Ruosniemen suuntaan.

3. Saimaan Juomatehtaan ja Bruuverin valikoima
Tällä tiskillä on kyllä mistä valita. Löytyy vaikka sun minkälaista olutta ja jos ei olut maistu, niin siideriä ja lonkeroakin löytyy. Tiskillä on saatavilla paljon Marsalkka –sarjan luomutuotteita (mukaan lukien luomu siiderit ja lonkerot). Tämän lisäksi sieltä löytyy Panimoravintola Bruuverin velhon Ilkka Sysilän taikomia tuotteita. Ilkka on henkeen ja vereen IPAmies ja sen näkee valikoimasta. Maistakaa niitä Ilkan Pale Aleja, niin tiedätte miltä hyvä maistuu.

4. Ruoka
Viime vuonna tässä tapahtumassa saatavilla oleva ruoka oli maistuvaa, mutta ei sillä tällainen lähes 90 kiloinen pojankloppi paljon eteenpäin päässyt. Maultaan mahtavia, mutta kooltaan heppoisia. Itse olen nautiskelija! Kun juon hyvin, niin silloin myös syön hyvin. Kun juon paljon, niin silloin syön paljon. SOPPissa, kun tulee juotua paljon, niin toivoisi annostenkin olevan sellaisia, ettei tarvitse montaa ottaa kerralla.

5. Pohjoisen Jättiläinen
Tämän oluen listasin tuonne ylläolevaan olutlistaan, mutta tässä haluan vielä mainita, että tässä tapahtumassa tulee olemaan saatavilla viimeiset tästä oluesta. Joten tässä tilanteessa nopeat syövät juovat hitaat.

Mitkäs ovat teidän 10 kiinnostavinta olutta??? 


huom: 23.7.2014 klo. 10:00 muokattu Ruosniemen Vapaaherra Keskimäen maalaispassion tekstiä!

4 thoughts on “HelsinkiSOPP2014 ja Jaskan poimintoja

 1. Plevnan setti vaikutti todella mielenkiintoiselta! Yleensä ottaen, onneksi on muutakin kuin hurjasti humaloituja. Tasapainoja etsimässä.

  1. Plevna on itselleni aina sellainen panimo, jonka oluet kiinnostavat älyttömästi joka kerta. Toisella listalla, joka on "piilossa" itselläni on aika liuta Plevnan oluita mitä pitää maistaa.

   Olen samaa mieltä tasapainon kanssa. Koko ajan enemmän ja enemmän itseänikin kiinnostavat tasapainoiset oluet. Nyt on tosi hyvä valikoima oluita saatavilla 🙂

 2. Tässä tiukka kymppi, tosin maistettavien listassa on paljolti enemmäkin. Tosiaan kun on useampana vuonna käynyt niin ei sitte enää tarvi ihan kaikkea uudelleen maistaa.

  1. Ruosniemen panimo

  Vientiassistentti Islay Sahti 6,9 %
  Toinen Sori Brewingin kanssa tekemämme yhteispano on mahtipontinen eepos, jossa yhdistyy ripaus Skotlantia ja suomalainen sahtiperinne. Reilusti katajainen sahti on kypsytetty Laphroaig Quarter Cask -tammessa.

  2. Malmgård

  VBS Gold Digger
  Viikki Brewing Societyn kehittämä, kesäisen aromikkaasti humaloitu Golden Ale.

  3. Plevna

  SAVUOLUT JAMES 5,2 %
  Aavistuksen paahtunut, tervamainen, täyteläinen tumma savuolut. Jälkimaussa sopiva katkeroiden puraisu.

  4. Panimoyhtiö HIISI

  Lutakko Liekeissä 6,2 %
  Tuntuvasti tuoreen inkiväärin mausteisuutta, hedelmäisessä ja vaaleassa alessa.

  5. Rekolan Panimo

  TERVAHAUTA 4,5%
  Pikimusta Lentiiran tervalla sivelty portteri.

  6. Rekolan Panimo

  KAKSI KOTIA Choko-Cherry 4,3%
  Kollaboraatiosarjamme Panimoyhtiö Hiisin kanssa jatkuu ja tällä kertaa loihdimme miellyttävän suklaalla ja kirsikalla aromatisoidun mustan oluen.

  7. MAKU brewing

  Golden Ale (4,5%)
  Sitruksinen humalointi sekä hedelmäinen maku tuo mieleen luonnon raikkaimmillaan. Tämä sopii makusteltavaksi keveällä mielellä.

  8. Teerenpeli

  OktoPekka 5,3 %
  Kuparin punainen Vienna lagerilta sekä Märzeniltä innoituksensa saanut pohjahiivalla käytetty ns. fest-beer. Viennan maltaiden lisäksi makua antavat keksimaltaat sekä oluelle ominainen punertava väri syntyy crystal maltaista. Maltilliset englantilaiset sekä uusiseelantilaiset humalat viimeistelevät makunautinnon.

  9. Stallhagen

  Stallhagen Organic Summer Honey 5,5 %
  Raikas, kultainen, suodatettu single hop lager. Valmistettu korkealuokkaisista luomuraaka –aineista ja viimeistelty aidolla ahvenanmaalaisella luomuhunajalla.

  10. Vakkasuomenpanimo

  Prykmestar Kahvistout
  Brittiläistyylinen pintahiivaolut, joka saa tumman värinsä ja täyteläisen makunsa paahdetuista maltaista.

 3. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, kaikki oluet eivät välttämättä ole samana päivänä tarjolla esim. Saimaan/Bruuverin tiskillä. Kehuttu Plevnan Petolintu olisi aika jo maistaa pois, joten se on korkealla omallanikin listalla. Lisäksi tietysti Pohjoisen Jättiläinen, jokin testiolut Maku Brewingilta ja ainakin yksi Bruuverin olut, mikäli maistamattomia sattuu olemaan tarjolla. Jotain sitten Stadilta jne. Kaikkea mahdollista uutta en edes yritä maistaa, vaan pyrin noukkimaan joukosta ne kaikkein kiinnostavimmat. Varmasti käy kuten yleensä eli jokin niistä maistamatta jääneistä saa jälkikäteen paljon kehuja, mutta sellaista se on näillä festareilla.

  kopula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *