Kosoolan Panimo / Hiisi Pohjoisen Jättiläinen

Kosoolan Panimo / Hiisi Pohjoisen Jättiläinen

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Tämän oluen maistamaan pääsemistä olen odottanut jo monen monta viikkoa. Kyseessä on olut, jossa itsellänikin on ollut myös sormet pelissä. Kaikki lähti siitä, kun viime vuoden loppupuolella aloittelin blogissani suomalaiset kotipanimot tutuksi –artikkelisarjan. Ei mennyt, kuin pieni tovi niin minuun otti yhteyttä Juhani Palttala, jolla on kotipanimo nimeltä Kosoolan Panimo. Juhani lähetti minulle muutaman oluen ja kirjoitin hänen kotipanimostaan panimoartikkelin. Juhanilta saaduista oluista jo heti alussa suurimmat mielenkiinnot olivat Del Norte Titan –nimistä olutta kohtaan ja otin sen maistoon 27.12.2013.

Tämä olut räjäytti täydellisesti tajuntani ja vuoden viimeisinä päivinä nousi koko vuoden parhaaksi maistamakseni olueksi. Olut hipoi täydellisyyttä ja siitä minulle vähitellen rupesi heräämään ideoita. Ajattelin, että on suuri vääryys, että tällaista mestariteosta pääsee vain harvat maistamaan, joten tein Juhanille ehdotuksen. Kysyin häneltä, että entäs jos tehtäs tämä olut jossain oikeassa olutpanimossa. Juhani oli heti mukana ja hän sanoikin, että oluen valmistaminen oikeassa olutpanimossa on ollut pitkään hänen haaveensa. Jatkoin asian työstämistä ja kyselin Panimo Hiisin Tatulta, että kiinnostaisko tällainen juttu. Tatu oli heti mukana ja homma oli selvä.

12.4.2014 oli sitten tämän oluen keittopäivä. Sovimme jo heti alussa, ettemme tule valmistamaan samaa olutta, vaan että pidämme tätä Del Norte Titania esikuvana ja mahdollisimman lähelle sitä tähdätään. Juhani ja Tatu hoitivat oluenpanon. Mitä nyt siitä itse välillä hämmentelin ja mäskiä heittelin. Kävihän siellä myös olutblogikollegani J-P Olutkellari –blogistanikin mäskejä heittelemässä. Olutta valmistui lopulta 350 litraa ja siitä suurin osa meni pulloihin. Kegejä taisi tulla ainoastaan neljä. Nyt sitten kaiken tämän jälkeen pääsen kunnolla maistamaan tätä olutta ja onhan se kaikin puolin hieno hetki. En olisi pari vuotta sitten osannut ajatella, että joskus oma nimeni olisi olutpullon kyljessä. Suuret kiitokset Juhani Palttala ja Panimo Hiisi, että pääsin olemaan mukana tällaisessa projektissa. Ja onhan se näin, että kotiolutharrastajissa on maamme oluttulevaisuus, eikä meillä ole mitään hätää. Sieltä löytyy tekijöitä.

Sitten mennäänkin katsomaan tarkemmin tätä jättiläistä.

Suoralainaus olutpullon kyljestä:
”Pohjoisen Jättiläinen on häpeättömän monisävyinen, tumman mahonkinen ja rungokas ameriikan ohraviini.

Jätti on Jaskankaljat –olutblogin Jaskan kätilöimä, Kosoolan Panimon kehittelemä ja Hiisin toteuttama kolmikantainen kollaboraatio.

Kippis kotimaiselle yhteistyölle!”

Tässä muutamia juttuja tähän projektiin liittyen:


Sitten mennäänkin itse oluen kimppuun!

Panimo: Panimo Hiisi ja Kosoolan Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Barley Wine

Voltit: 11,0 %

Kantavierre: 23,5 %

Katkerot: 100 EBU

Humalat: Cascade, Columbus, Citra, Centennial, Amarillo ja Simcoe

Ulkonäkö: Kuparinruskea vahvan vaahdon rakentava olut. Vaahto riipii lasin reunoille melkoisen reilut pitsit.

Tuoksu: Tuhti tuoksu, jossa reilusti kypsää trooppista hedelmää ja alkoholikin tulee melko vahvasti esille. Makeaa karamellimallasta ja havuisuutta. Sitrus ja mäntymetsä ovat myöskin tuoksun vahvoja elementtejä.

Maku: Maultaan makean karamellimaltainen ja tuhti hedelmäinen. Alkoholi tulee hieman esille, mutta ei niin vahvasti, kuin tuoksussa. Vahvaa humalointia löytyy erittäin paljon. Katkeroa ja aromipuolikin on hyvin kunnossa. Mausta tulee esiin salmiakkia, sitrusta ja havumetsää.

Tuomio: Oikein onnistunut suomalainen Barley Wine, jossa monipuolinen tuoksu- ja makumaailma. Ei jätä ketään kylmäksi. Alkoholisuus hieman häiritsee, mutta onhan tämä siltikin kaikissa mittakaavoissa erinomainen olut.

Kannattaako kokeilla: Ehdottomasti kannattaa ottaa maistoon jos käsiinsä saa. Kyseessä on kuitenkin melko harvinainen herkku, jota ei jokaisesta kapakasta saa.

Mistä: Arvioinnissa olleen pullon sain panimolta. Tämä olut on saatavilla 25.6.2014 alkaen ainakin 60’s Palaverin hanasta. Tämän lisäksi saatavilla myöskin Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumassa. Tämän lisäksi kuulin Hiisin suunnasta, että sitä olisi myös saatavilla Oulussa Public House Graalissa ja Public House Pivossa. Kyse on niin pienestä erästä, että sitä ei hirveästi ole muualla, kuin oluttapahtumissa saatavilla.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 42/50

Kolme sanaa: Loistava suomalainen olut

6 thoughts on “Kosoolan Panimo / Hiisi Pohjoisen Jättiläinen

 1. Etkös ole vähän jäävi arvioimaan olutta joka kantaa sinun nimeäsi etiketissään? Joku roti nyt jaska. 😀

 2. Kieltämättä härskiä toimintaa. Jatkakaa samaan malliin poijjaat!

 3. Mietin pitkään, että voinko kirjoittaa tästä oluesta arvion ja lopulta päätin että sen teen. Moneen otteeseen kävi mielessä, että kun olen ollut jollain tavalla tässä oluessa mukana, niin etten voisi kirjoittaa siitä arviota. Sitten ajattelin, että jos annan kotipanijalle idean, että tekee oluen panimolla ja näin se saadaan paremmin oluenystävien saataville, niin miksi en voisi siitä kirjoittaa. On tietysti mahtava juttu saada nimensä olutetikettiin, mutta ei se kuitenkaan vaikuta siihen oluen makuun.

  Nämä on loppupeleissä niitä ikuisia vääntöjä, joissa ei kaikkia voi miellyttää. Minä en ole tehnyt oluen reseptiä, enkä ole sitä valmistanut.

  En kokenut tätä olutta maistaessa, että nimeni etiketissä olisi millään tavalla näkynyt oluen maussa.

  Joku ajattelee että puolueeton, joku ajattelee että puolueellinen. Itse arvioin jokaisen oluen samalla tavalla oli se sitten ostettu, saatu tai varastettu. (en ole ikinä olutta varastanut :))

  Lukija loppupeleissä päättää kuinka arviot ottaa vastaan.

  Toiset sanoo, että olutlasien saaminen tekee blogistani puolueellisen joten tämä on lopulta aika päättymätön taistelu 😀

  Muistakaa kuitenkin, että ei tää liian vakavaa oo. Juodaan olutta ja arvioidaan niitä jos sille päälle sattuu.

 4. Aluksi meinasin kyllä olla pisteyttämättä tämän oluen, mutta sinne ne pisteetkin sitten tuli 🙂

  1. Sitten jos olisin jättänyt pisteyttämättä, niin joku olisi ajatellut, että Jaska ei pysty juomaan tuota olutta niin puolueettomasti että voisi pisteet antaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *