Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Hatebrew

https://www.facebook.com/hatebrew

Seuraavaksi otetaan suomalaisista pienpanimoista käsittelyyn Hatebrew, joka edustaa suomalaisille panimoille melko uutta käsitystä eli gypsy –panimo. Gypsy –panimo eli mustalaispanimo on sellainen panimo, jolla ei itsellään ole fyysisiä panimolaitteita, vaan he käyvät tekemässä oluita muiden panimoiden laitteilla. Tunnetuin gypsy –panimo maailmalla on varmasti tanskalainen Mikkeller.

Hatebrew on perustettu vuonna 2013 ja onkin tuoreimpia pienpanimoita maassamme. Panimossa on mukana kolme jätkää Oraakkeli, Alkemisti ja Shamaani. Alkusysäys panimon perustamiselle lähti loppukesästä 2011, jolloin Oraakkeli polvistui Alkemistin eteen ja kysyi kysymyksen ”perustetaanko panimo?”. Tämä oli sellainen kysymys, mihin ei voinut sanoa kielteistä vastausta. Siinä se homma lähti eteenpäin ja ajatuksena oli, että ensimmäinen kaupallinen tuote voisi olla valmis n. viiden vuoden sisällä. Sitten tulikin vastaan Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot 2013 –tapahtuma ja hommat alkoivatkin yhtäkkiä rullata omalla painollaan. Tämä tapahtuma oli se hetki jolloin virallinen päätös panimon perustamiselle tapahtui.

Seuraavassa panimon jätkät kertovatkin omin sanoin, kuinka idea panimon perustamiselle syntyi.

Oraakkeli: Olimme pitkään Oluthuone Kaislan vakiasiakkaita, kun Shamaanimme toimi siellä silloin tiskin takana. Hän se meille maistatti kaikenlaista uutta herkkua ja tässä muutaman vuoden aikana pikku hiljaa tutustuttuamme se piru alkoi puhua kotipanoistaan. Siitä se ajatus varmaan lähti kasvamaan. Olemme muutenkin aina olleet kiinnostuneita kaikesta mahdollisesta ja tässäkin se painavin kysymys taisi kuulua ”miksi ei?”. Sittenpä pari vuotta sitten tilattiin Brumasin taikapata. Sauna uhrattiin tälle toiminnalle.

Alkemisti: Itse en ollut tullut edes ajatelleeksi koko asiaa ennen kuin Oraakkeli sitä minulta kysyi. Pidin itseäni enemmän kuluttajana kuin tuottajana. Prosessi oli toki tuttu ja mielenkiinto tehdä ja oppia uusia asioita on minulla aina ollut kova. Siinä vaiheessa kun ensimmäinen olut tehtiin ja korkattiin, palaset loksahtivat paikalleen. Tiedettiin tasan tarkkaan, että tätä on tehtävä lisää. Olin samana vuonna aloittanut opinnot Metropolian bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmassa, joten olutharrastus hitsautui lähtemättömästi osaksi omaa ajatusmaailmaa.

Shamaani: Kun huomasin poikien kiinnostuksen erilaisia olut-tyylejä, ja tekotapoja kohtaan, omakin kotipanimotoiminta sai sysäyksen koettaa jotain uutta, niissä mittasuhteissa kuin pystyin. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin puhua panopuuhista miesten kesken…

2011 loppukesä – Oraakkeli polvistuu Alkemistin eteen Kaisaniemen puistossa. Taivas repeää ja pasuunat soivat Tärkeiden Kysymysten äärellä.

2011 loppuvuosi – Brumas BrauEule II (tunnetaan myös nimellä Kotka) laskeutuu saunaan.

2012 Tammikuu – Ensimmäinen olut valmistuu. Seuraa hämmennystä, epäuskoa ja kaoottisia ajatuksia. ”Mitä me ollaan tehty? Maailma ei ole enää entisensä. Tämä on liian hyvää. Maailma ei ole tähän valmis. Tätä on saatava lisää.”

2012 – 2013 – Reseptien hiontaa, kokeiluja, voittoja ja erehdyksiä.

2013 kesä – SOPP. Tuomas Pere maistaa Imperialistisian prototyyppiä. Ilme on lyömätön. Toiminta alkaa päätähuimaavalla vauhdilla.

Tästä jatketaankin artikkelia haastattelun muodossa, niin pääsevät äijät kertomaan mistä on oikein kyse!

Milloin panitte ensimmäiset oluenne ja minkälaisia niistä tuli?

Oraakkeli: Tammikuussa 2012 Alkemistin kanssa vihimme taikapatamme käyttöön. Siitä tuli aivan jumalainen juoma. En tiedä miten onnistuttiin. Aivan poskettoman  hyvä. Tämä ensimmäinen olut oli IPA. Se oli Stonen Ruinationin tyylinen. Siihen sitä eniten verrattiin. Se oli niin järjetön onnistuminen. Fiilikset siitä olivat ehkä enimmäkseen epäuskoiset. Teimme monta pientä mokaa ja ehkä pari suurempaakin, mitä nyt ensikertalaisilta voi odottaa. Siitä huolimatta lopputulos oli aivan mieletön. Nimesimme sen Hate Mjødiksi. Voltteja siinä taisi olla 9,2.

Alkemisti: Sama olut oli myös minulle ensimmäinen oma pano. Mielenkiinto oluen tekoon on ollut aina täysmallasoluessa. Edes alkuvaiheessa ei tullut missään vaiheessa minkäännäköistä tarvetta lähteä kokeilemaan uutteilla tai valmisseteillä. Tämä tehdään kunnolla tai tätä ei tehdä ollenkaan.

Shamaani:  Olen tehnyt muutamia vuosia uuteoluista omia sekoituksia, ja kuivahumaloinut  niitä, mutta ennen toista Imperialistisian panoa Pyynikillä,  en ollut koskaan tehnyt täysmallas-panoa. Sain maistaa myös tuota maagista ensimmäistä panoa, ja meinasin itse ylivoiman alla luovuttaa omat panopuuhani. Tyrmistyttävän hyvä satsi oli se…

Minkälaisia oluita olette valmistaneet?

Oraakkeli: IPAa ja sen variaatioita on tullut lähinnä tehtyä. Ensimmäinen ja kolmas erä olivat upeita, myös meidän Imperialistisika IPA:n proto oli aivan tajuttoman hyvä. Myös ne pari stoutin kokeilua oli mieleenpainuvia: maku 8½, mutta sellaisia kranaatteja että niitä ei voinut avata maalaamatta välitöntä lähiympäristöä sielun mustaksi.

Alkemisti: Meidän kolmas satsi, vahva blonde ale, oli erinomainen. Siinä oli ananasta ja hiekkarantaa. Kesän ensimmäinen tuulahdus jostain kaukaisesta maasta, josta ei ole kuullutkaan.

Shamaani: Parhaiten on mieleen jäänyt Kirsi; Imperial stout ja kriek-uutesekoitus. Pullot, jotka annoin kavereille testereinä, jäljestettiin pitkän aikaa, missä niitä vielä olisi, ja miten voisi lunastaa takaisin…

Hatebrewn jätkät ja BrewDogin Headbrewer Stewart Bowman Suomen OlutExpossa 2013

Onko tarinaa jostain epäonnistuneesta tai hyvin onnistuneesta oluesta?

Alkemisti: Stoutit olivat oikeasti sellaisia joita ei uskaltanut avata. Muutaman kohdalla se virhe tehtiin, onneksi välittömästi lavuaarin päällä. Siinä vaiheessa kun puolen litran patenttikorkillisesta pullosta nousee puolen metrin korkuinen musta käärme, joka sylkee ympärilleen tuhoa ja kuolemaa sotkusta nalkuttavan vaimon hahmossa, tekee mieli vain heittää joka ikinen pullo lähintä Guinnessin mainosta kohti.

Shamaani: Yritin kerran tehdä jouluisin maustein höystettyä punakkaa alea. Keitin aivan liikaa mausteita sekaan ja olut oli kuvottavaa. Kaikki korkit auki, ja viemäriin..

Mitkä kaupalliset oluet ovat suosikkejanne? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?

Oraakkeli: Suosikkia on vaikea valita, koska juon fiiliksen mukaan. Mutta yksi parhaista illoista oli, kun maistoin Great Dividen Titanin, Herculeksen ja Yetin peräkkäin, tuossa järjestyksessä. Siinä oli skaala kohdillaan. Kotimaisista suosikkeja on Vakka-Suomen Prykmestar Double IPA ja Plevnan Smörre IPA.

Alkemisti: Omat suosikkini ulkomaisista ovat American IPOja – San Franciscossa juotu juuri oikean ikäinen Dogfish Head 90 min. IPA ja huoneenlämpöisenä tölkistä nautittu Ska Brewing Companyn Modus Hoperandi ovat tehneet lähtemättömät vaikutukset. Oluen nauttimiseen liittyy niin paljon muutakin kuin pelkkä maku – Set & Setting on tärkeä osa oluennauttimiskokonaisuutta, jos tiedätte mitä tarkoitan.  Kotimaisista tuotteista Oraakkelinkin mainitsema Vakka-Suomen Prykmestar  Double IPA on myös oma ehdoton suosikkini.

Shamaani: Lempiolueni tällä hetkellä on Plevnan Siperia kotimaisista, ja Brooklynin Brown ale ulkomaisista. Brown alet ovat muutakin kuin Newcastlea, esmes Brewdogin #MashTag

Tuleeko mieleen jotain olutta, josta ajattelette että hitsi kun olisi itse tuon kehittänyt?

Oraakkeli: Evil Twin – Yin &Yang: Aivan mahtava konsepti ja toteutus. Kahden loistavan, mutta erilaisen oluen yhdistäminen yhdeksi osiensa summia suuremmaksi taideteokseksi avasi silmäni aivan eri tavalla.

Alkemisti: Les 3 Loups Triple: Kokonaisuus on tyylikkäällä tavalla tasapainossa. Hienovaraisella tavalla röyhkeä makumaailma täydentyy täydellisellä suutuntumalla. Myöskään Ranska olutmaana ei tule ensimmäisenä mieleen, joten altavastaajan asemasta jenkki-ipojen ja brittialejen ystävää ei ole helppo yllättää näin kokonaisvaltaisen hienolla Abbey Tripelillä.

Shamaani: Lervig Johnny Low

To Øl:in Tobias, BrewDogin Zarah, Hatebrewn jätkät ja Brewdogin Stewart maistelemassa Imperialistisika IPAa!

Onko panimotoiminnan alussa tullut vastaan vaikeuksia?

Oraakkeli: meillä on ollut aika järjettömän helppo alku nyt, mutta se näkyy myös siinä että ei me tällä tienatakaan mitään.

Alkemisti: Alku on ollut yllättävinkin helppo. Toki toimintamme on vasta aluillaan, joten suurimmat saavutukset ja vaikeudet ovat vasta edessä.

Kertokaa vapaasti mitä haluatte tuoda panimostanne esille?

Shamaani: Ihan nuppivikaisen hienoa, miten pojat ovat näinkin lyhyessä ajassa saaneet näin paljon haloota osakseen. Suurimpia vahvuuksiamme ovat tärähtänyt asenne, ja pelkäämättömyys koittaa uusia juttuja, ja oman sisäisen panimomestarin äänen kuunteleminen.

Hienoja hetkiä mitä olette kokeneet tämän panimotoiminnan alussa?

Oraakkeli: No olihan se hienoa olla Suomen OlutExpossa. Ja toiseksi oli todella hauska päästä oikeilla laitteilla panemaan olutta. Eipä tässä muuta oo oikein ehtinytkään.

Alkemisti: Suomen OlutExpo oli aivan mahtava tapahtuma. Ei niinkään pelkän nimen luomisen ja brändin lanseerauksen takia, vaan kyseessä oli meille elintärkeä verkostoitumistapahtuma. Tottakai oli myös erittäin hienoa maistattaa omaa tuotetta BrewDogin panimomestarille, ja saada siitä vielä kehuja.

Suomen OlutExpo 2013

Oletteko ajatelleet että panimonne tulisi olemaan gypsy –panimo vai onko tarkoitus hommata jostain tilat ja laitteet?

Oraakkeli: Ei olla ajateltu että hommattaisi vielä tiloja ja laitteita, mutta emme sitä vaihtoehtoa sulje poiskaan, jos sopiva tilaisuus tulee eteen. Päivätöistä ei olla vielä luopumassa.

Alkemisti: Kuten kunnon gypsyille, myös meille kaikki mahdollisuudet ovat avoinna. Tämäntyyppisessä toiminnassa parasta on valinnan vapaus.

Panimo Hiisi & Hatebrew Metsänpeitto (mustikalla maustettu Imperial Stout)

Onko lähiaikoina tulossa joitain uusia oluita? Jos on niin kertokaa niistä hieman enemmän.

On meillä pari ajatusta tulevaisuudelle, mutta ei ole maisteltavissa vielä hetkeen. Pitäisi varmasti ensin lyödä lukkoon nämä suunnitelmat.

Kertokaa yhteistyöstänne Pyynikin Käsityöläispanimon kanssa? Kuinka päädyitte valmistamaan oluenne siellä ja onko jatkoa tulossa?

Oraakkeli: Tapasimme Pyynikin edustajat SOPPissa Helsingissä ja Mikki Nyman kehui heille meidän kotipanoja. Toimme Pereen Tuomakselle maistiaispulloja muutaman ja sehän totesi heti kärkeen että eiköhän aleta pojat tekemään olutta. Siitä seuraavalla viikolla pyöritettiin firmaa pystyyn ja tässä ollaan.

Alkemisti: Yhteistyö Pyynikin kanssa toimii todella mainiosti. Mahtavia tyyppejä kaikki. Meidän osaltamme iso kiitos kuuluu heille, ovat olleet isona osana meidän tähänastista tarinaa, ja ovat varmasti myös jatkossa. Myös Mikki Nyman ansaitsee kiitoksen kannustuksesta ja tuesta.

Onko muiden panimoiden kanssa ollut neuvottelua, että jos kävisitte niiden laitteilla tekemässä oluen?

On ollut juttua ja suunnitelmia onkin kolmen muun panimon kanssa. Palataan niihin tuossa syssymmällä.

Mitäs oluita Teiltä on tulossa tulevaisuudessa?

Meillä on muutama resepti mielessä, ainakin yksi kesäolut ja sitten Hate Mjødin kaupallinen versio on mielessä, mutta aikataulua niille ei ole vielä mietitty. Meillä on hyvin rajallinen määrä aikaa tekemiseen.

Muita tulevaisuuden suunnitelmia?

Oraakkeli: Maailman valloitus…

Alkemisti: …ja kuolema bulkkilagereille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *