Helsinki Beer Festival 2014 – 5.4.2014 lauantain meiningit

Ruosniemen Sihteeri Blond

Lauantain HBF starttasi klo. 12 ja saavuimme ystäväni kanssa Kaapelitehtaalle hieman tämän startin jälkeen. Edellisen päivän aikana olimme ehtineet maistaa melko montaa erilaista olutta, joten tämän päivän agenda oli maistaa ne loput mielenkiintoiset ja mahdollisesti edellisen illan parhaimmistoa uudelleen. Olin päättänyt ottaa ensimmäisenä maistoon viime kesältä tutun loistavan oluen, jota Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumassa ensi kertaa maistelin. Tämä olut oli Ruosniemen Sihteeri Blond. Kyseessä on loistava kevyt mausteinen kesäjuoma ja tulen siitä pistämään tarkempaa arviota lähiaikoina.

Kun sihteerin kanssa oli tapaaminen hoidettu, niin lähdimme hakemaan Vakka-Suomen Panimolta uudelleen maistoon Nokkospilssiä. Kyseinen olut on melko harvinaista herkkua, joten silloin pitää sitä juoda kun sitä on saatavilla. Ideasta yhdistää nokkonen Pilssin kanssa, niin siitä suuri hatunnosto Rauman suuntaan Ruokapuoti Lumon Tero Suhoselle. Kyseinen olut on Ruokapuoti Lumon omaolut ja kulkikin viime vuonna nimellä Ruokapuoti Lumon Nokkospils

Vakka-Suomen Nokkospils

Nyt maisteltuani, niin aikaisemmin antamaani pistemäärää voisi hyvinkin nostaa 34 pisteestä pari pykälää jopa ylöspäin.

Nokkospilssin jälkeen uutuusmakujen kimppuun ja kohti porilaisen Beer Hunter’sin tiskiä. Hunulla oli tarjolla pari aikaisempaa tuttavuutta, jotka olivat viiden Ceen IPA ja Aamupala Stoutti. Uutuuksista ensimmäisenä saksalaisella Polaris –humalalla humaloitu…

Beer Hunter’s Mufloni Polaris IPA
Voimakkaan sitruksinen ja havuinen IPA. Vahvaa katkeroa ja oikein mielenkiintoinen uusi humala. Kuitenkin melko yksitoikkoinen.

Sitten siirryimme Saimaan Juomatehtaan tiskille, joka olikin siinä Beer Hunter’sin tiskin vieressä. Maisteluun olikin tarkoitus ottaa maistamatta jääneet Sysilän oluet ja samalla kyseinen herra saapuikin rupattelemaan kanssamme. Maistoon lähti…

Bruuveri Harlem Strut Pale Ale
Ohutrunkoinen ja muutenkin kepeähkö APA. Mausta löytyy hedelmää ja maltaisuutta. Ei juurikaan herättänyt tunteita. Perustoimiva olut.

Saimaan Juomatehtaan palkinnot

Seuraavana otettiin Sysilän käskystä maistoon…

Bruuveri Treasure Island Sunset Ale
Karamellimaltainen, hedelmäinen ja melko kevyt olut. Helposti juotava maitokauppavahvuinen Amber Ale. Kyllä tällaista voisi maitokaupasta ostaa.

Sitten oli enää yksi Bruuverin oluista  maistamatta elikkäs…

Bruuveri Sir Mike Pale Ale
Brittihumalilla humaloitu olut, jossa maltaisuutta ja greippiä. Taustalla myös muitakin hedelmiä. Melko perussettiä.

Nyt olikin kaikki Bruuverin oluet maistettu ja omasta mielestäni paras näistä oli Good Old New York Pale Ale. Muut olivat tähän New Yorkiin verrattuna melko helppoja ja kepoisia. Kuitenkin Sysilän kaikki festareiden Pale Alet olivat melko maistuvia, vaikka kaikki eivät mitään erityistä tarjonneetkaan. Ben’s Special oli Saimaan Juomatehtaan tiskin oluista ainut, joka ei ollut omaan makuuni. Seuraavaksi suuntasimme yläkertaan suunnitelmana ostaa jotain syötävää ja ottaa Hollanti –tiskiltä oluet sapuskan kaveriksi. Hollantilaisia oluita oli odottamassa moni muukin ja jono oli älyttömän pitkä. Otimme jonon vierestä Hollantilaista pubiruokaa ja painuimme takaisin alakertaan kohti Bryggeri Helsingin tiskiä, josta löytyi itselleni muutamia maistamattomia. Ensimmäisenä otin sellaisen oluen, jonka tyylilaji ei kuulu suosikkeihini…

Hollantilainen Snack-Garni
Jaska ja Bryggeri Helsinki Golden Ale

Bryggeri Helsinki Golden Ale
Vahva Golden Ale, jossa reilusti trooppista hedelmää ja ruohoista humalointia. Sitrushedelmää ja viljaista mallasta. Reilusti hiilihappoa. Rapsakkaa tavaraa, mutta jotenkin nää Golden Alet ei oikein hirveän hyvin itselle toimi.

Hollantilainen Snack-Garni
Se Kaassoufflé oli oikein maistuva, mutta muuten ei mikään erityinen.

Kultaisen Alen jälkeen päätettiin ystäväni LintusAntin kanssa käydä uudestaan kopasemassa BrewDogin Blitziä. Eilen sitä maistettiin pienet maisteluannokset, joten nyt otettiin parin desin siivut tätä hapanolutta. Kyllä vaan oikein maistuvaa tavaraa. Kaksi desiä olikin jo sen verran paljon, että loppua kohti rupesi hieman tökkimään. Saimaan Juomatehdas lanseerasi tähän tapahtumaan maailman ensimmäiset luomulonkerot ja tämä meidän kahden hengen ”testiryhmä” lähtikin happaman skottikoiran jälkeen lonkkuja testaamaan. Itse en juurikaan ole lonkeroiden ystävä ja en muistakaan milloin olisin lonkeroa viimeksi ostanut. Nyt sitten kaksi erilaista lonkkua mukaan ja pöydän ääreen niitä särpimään…

Saimaan luomulonkut

Saimaan No.52 Organic Grape Long Drink
Tässä lonkerossa greippi maistuu juurikin siltä greipiltä. Ei liian makea, jonka vuoksi tätä on paljon mukavampi juoda, kuin muita maitokauppavahvuisia lonkkuja. Ihan pätevä lonkero. Kyllä tätä mieluummin juo, kuin jotain vetistä ja pahvista bulkkibisseä.

Saimaan No.52 Organic Lemon Long Drink
Sitruunalla höystetty Saimaan lonkero on huomattavasti makeampi, kuin tuo perusversio. Samalla tämä on paljon kirpeämpi. Ei niin hyvä kuin tuo perusversio.

Lonkerotestin jälkeen siirryimme takaisin Beer Hunter’sin –tiskille ja sieltä maistoon edellisenä iltana hopeisella mitalilla Vahva Olut yli 6 % -sarjassa palkittu…

Beer Hunter’s Mufloni Säppi APA

Beer Hunter’s Mufloni Säppi APA
Erittäin laadukas ja maistuva APA Beer Hunter’silta. Kertoo kyllä taas kerran, että miksi Beer Hunter’s on yksi Suomen parhaista panimoista. Säppi APA ja samaisen panimon Onward ZPA löytyy APA tyylilajista ja sitten kun isketään IPA – puolelta CCCCC IPA, niin hatunnoston arvoinen suoritus.

Säpin jälkeen seuraamme liittyi hetkeksi myös Malmgårdilta Lasse, jonka kanssa suunnistettiin Laitilan tiskille. Lassella ja LintusAntilla oli kova hinku saada limonaadia, joten pojille limut käteen ja itse lähdin Keudan tiskille tarkoituksena maistella edellisen illan Vaalea Lager –sarjan voittanutta olutta. Tätä Keudan Vaaleaa Sarvea pääsin maistamaan jo lehdistötilaisuudessa, mutta nyt uudestaan maistoon ja hieman kommenttia ylös. Uskomattoman hieno suoritus Keudalta tuo Vaalea Lager –sarjan voitto, jossa olutta on ollut valmistamassa opiskelijat.

Toimintaa Keudan tiskiltä
Keuda Vaalea Sarvi

Keuda Vaalea Sarvi
Mukavan maltainen ja melko voimakkaasti humaloitu Lager. Ruohoista humalointia ja voita. Mukaan mahtuu myös hieman sitrusta. Kaikin puolin erittäin maistuva Vaalea Lager.

Sitten nokka kohti Oluton –tiskiä ja siellä olikin isketty Hiisin Raivoavaa Rakkia hanaan.

Hiisi Raivoava Rakki
Maltainen, havuinen, sitrushedelmäinen ja karamellinen IPA. Tää on kyllä itselleni mieleinen olut.

Hiisi Raivoava Rakki

Suomalaisen pienpanimo IPA:n jälkeen vieressä olevalta tiskiltä hakemaan sellainen olut, joka myös majailee omassa Top5 Wanted –listalla. Sellainen olut jota olen jo pitemmän aikaa halunnut maistaa…


Nøgne Ø India Pale Ale

Nøgne Ø India Pale Ale
Oluen päälle muodostuu reilu ja vahva vaahto, mutta siltikin sen läpi tunkeutuu reilut annokset erilaisia trooppisia hedelmiä. Tuoksu jo kertoo, että nyt ollaan mahtavan oluen kanssa tekemisissä. Maussa on kaikkea, siis aivan kaikkea mitä voisin IPA:lta toivoa. Hedelmäinen, mäntyinen ja karamellinen. Hedelmistä päällimmäisenä on greippi. Mahtava juotavuus. Häkellyttävän hyvä olut. Tähän mennessä näiden festareiden paras olut ja paljon on muilla tekemistä jos samaan haluaa päästä. Onneksi juuri muutama päivä sitten tilasin tätä kyseistä olutta pullollisen, niin pääsee kotosalla tarkemmin syventymään tähän mahtavaan herkkuun.

Huikean oluen jälkeen olikin aika lähteä metsästämään seuraavaa olutuhria, joka lopulta löytyi Bryggeri Helsingin kojulta. Otin maisteluun…

Bryggeri Helsinki Brewing Club 1

Bryggeri Helsinki Brewing Club 1
Sitrushedelmäinen, maltainen ja ruohoisa APA. Oikein laadukas olut taas kerran Bryggeriltä, mutta ei mikään spesiaalitapaus.

Tässä vaiheessa tämä oluen juominen alkoikin sitten taas nälättämään, joten kävin hakemassa meille edellisenä iltana loistavaksi todetut Bryggerin hodarit. Kyytipojaksi pronssisella mitalilla palkittua…

Plevnan Vehnä
Tästä parempaa suomalaista Hefeä ei löydy kuin samaisen panimon valikoimasta ja se on Plevnan Amarillo Weizen. Pientä happamuutta ja oikein raikas tapaus. Sitruunaa ja myöskin banaania. Loistavasti balanssissa. Helvettiläinen! Miettikäähän jos tällaista saisi ostettua lähikaupasta. Siinä olis kesämökille juoma! Saattas itselläkin muutamat heilahtaa kurkkuun takapihalla lihaa grillatessa.

Plevnan Vehnä
Vakka-Suomen Prykmestar Double I.P.A

Ilta alkoikin olla jo siinä vaiheessa, että piti ruveta miettimään millä oluella se ilta päätetään. Kävimme Nokian Panimon tiskillä rupattelemassa vielä Marvialan Petterin kanssa ja samalla piti tietysti testata 66 APAn laatu 🙂 Viereiseltä tiskiltä juttuseuraksi saapui myös Beer Hunter’sin Mika Heikkinen, joka jutuillaan tarjosi ylivoimaisesti festareiden parhaat naurut. Jutturinkiin tuli myös mukaan Nokian Panimon Matti Heikkilä. Rupattelutuokion jälkeen päätin hakea viimeiseksi olueksi koko tapahtuman huikeinta olutta eli Nøgne Ø India Pale Alea, mutta se olikin jo päässyt loppumaan! God Damn it!!! No lopulta otinkin illan viimeiseksi samantyylisen oluen kuin edellisenä iltana eli Tupla IPAlla tykitettiin festari päätökseen, joten täysi mukillinen Vakka-Suomen Prykmestar Double I.P.A:aa kiitos!

Kaiken kaikkiaan mukava tapahtuma, jossa erittäin mainioita suomalaisia oluita ja muutamia toimivia ulkomaalaisia oluita! Hollantilaisista ei tullut maistettua ainuttakaan ja Belgi –osastolta ainoastaan yksi. Enpä oikeastaan jäänyt niitä kaipaamaankaan. Itse en jaksanut jonotella noille Hollanti/Belgi -tiskeille, joten jäivät juomatta! Tämä oli nyt ensimmäinen kerta näillä festareilla ja voisin myös kuvitella tulevaisuussakin palaavani. Seuraavaksi vielä listaa launtain oluista ja parhaat oluet.

Lauantaipäivän parhaat oluet (aakkosjärjestyksessä):

 • Beer Hunter’s Mufloni Säppi APA
 • Keuda Vaalea Sarvi
 • Nøgne Ø India Pale Ale
 • Ruosniemen Sihteeri Blond

Lista kaikista päivän aikana maistetuista juomista (maistelujärjestyksessä):

 1. Ruosniemen Sihteeri Blond
 2. Vakka-Suomen Nokkospils
 3. Beer Hunter’s Mufloni Polaris IPA
 4. Bruuveri Harlem Strut Pale Ale
 5. Bruuveri Treasure Island Sunset Ale
 6. Bruuveri Sir Mike Pale Ale
 7. Bryggeri Helsinki Golden Ale
 8. Bryggeri Helsinki Red Ale
 9. BrewDog Blitz Rasberry
 10. Saimaan No.52 Organic Grape Long Drink
 11. Saimaan No.52 Organic Lemon Long Drink
 12. Beer Hunter’s Mufloni Säppi APA
 13. To Øl Garden of Eden
 14. Keuda Vaalea Sarvi
 15. Hiisi Raivoava Rakki
 16. Nøgne Ø India Pale Ale
 17. Hiisi Kiira
 18. Bryggeri Helsinki Brewing Club 1
 19. Plevnan Vehnä
 20. Nokian Keisari 66 APA (typpi-hana)
 21. Bryggeri Helsinki Stout
 22. Vakka-Suomen Prykmestar Double I.P.A.


Helsinki Beer Festival 2014 – Jaskan mielestä paras olut!
Nøgne Ø India Pale Ale

Huom. Tekstiä muokattu 11.4.2014 klo. 11:45. Olut nimeltä Ben’s Special
muutettu Saimaan Ben’s Specialiksi, koska olin virheellisesti laittanut
sen Bruuverin Ben’s Specialiksi.

3 thoughts on “Helsinki Beer Festival 2014 – 5.4.2014 lauantain meiningit

 1. Aiotko informoida SOPP Tampere tapahtuman olutvalikoimasta, olisi hienoa jos saisit listan koko valikoimasta tänne blogiin?

  1. Pyrin tänä vuonna tuomaan mahdollisimman monesta tapahtumasta infoa blogiini, joten kova on yritys saada Tampereenkin tapahtuman olutlistoja näkyville 🙂

  2. Hyvä juttu, helpottaa asiaa kun näkee listan etukäteen niin tietää valmiiksi suunnitella mitä kaikkea juo sitten paikan päällä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *