Founders Imperial Stout

Founders Imperial Stout

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Founders Brewing on ollut panimona melkoinen harvinaisuus täällä Suomessa, mutta nyt niitä on ruvennut vähitellen tulemaan Diamond Beveragesin kautta ja tämä on erittäin hieno asia. Vuonna 1997 perustettu Founders Brewing on kahden ystävyksen Dave Engbersin ja Mike Stevensin työntulos ja on tällä hetkellä yksi jenkkien suurimpia käsityöläispanimoja. Founders on voittanut lukuisia olutalan palkintoja ja heidän panimonsa on mm. Ratebeer.comin parhaiden panimoiden joukossa.

Tämä heidän Imperial Stout taisi olla ensimmäistä kertaa saatavilla Suomessa viime vuoden Suomen OlutExpossa ja silloin kerta kaikkiaan unohdin maistaa tämän. Nyt kuitenkin tuli uusi mahdollisuus, kun Diamond toi sen kertaeränä Alkon valikoimaan. Tässä lähipäivien/viikkojen aikana Alkon hyllyyn tulee ilmestymään toinenkin Foundersin olut elikkäs Centennial IPA. Tähän mennessä olen maistanut Foundersin oluista ainoastaan maitokauppojen hyllystä löytyvää All Day IPAa, joka on paras Session IPA (maitokauppa IPA), mitä olen maistanut. Tämä voitti myös tekemäni maitokauppaIPA sokkotestin. Tuossa alla linkkiä siihen sokkotestiin.

Jaskan ”sokkotesti” – Maitokauppa IPA:t  

Nyt kuitenkin otan maistoon sellaisen oluen, josta jo ennen maistelua tietää ettei tämä voi huono olla.

Panimo: Founders Brewing

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 10,5 %

Katkerot: 90,0 EBU

Humalat: Nugget ja Perle

Maltaat: 10 erilaista mallasta

Ulkonäkö: Paksuhko pikimusta olut kaatuu lasiin ja sen päälle muodostuu reilu kupliva vaahto.

Tuoksu: Tuoksusta puskee esille runsaasti paahteista mallasta, kahvia, suklaata ja vaniljaa. Taustalla hieman myös savuisuutta. Tuoksu on aivan loistava!

Maku: Makumaailmaltaan kerta kaikkiaan hieno olut. Pehmeän tuntuinen juoma, jossa paahteisuutta, kahvia ja suklaata. Vaniljaakin sopivasti hämmennetty sekaan. Loppuliu’ussa havumetsää ja yrttejä. Voimakkaat katkerot tuntuvat, mutta eivät vie pääroolia. Ne toimivat osana tätä loistavaa pakettia. Lakritsiakin on mahdutettu mukaan.

Tuomio: Kaikin puolin loistava jälkiruokaolut. Mukavan paksuhko ja monipuolinen herkku, jossa saatu rakennettua tasapainoinen paketti. Tykkään erittäin paljon juuri tällaisista Imperial Stouteista. Tätä kun verrataan muutaman viikon takaiseen Ridgewayn Imperial Stoutiin, niin NO EI HELVETTI NÄITÄ VOI VERRATA TOISIINSA. On kyllä niin eri planeetalta nämä juomat, että ei voi kuin ihmetellä.

Ostanko jatkossa: Ostin kerralla neljä pulloa ja siitä ajattelin jemmata kellariinkin pari putelia.

Mistä: Alkon valikoimassa kertaeränä.

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50

Kolme sanaa: Loistava Jälkiruoka IS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *