Jaskan jouluaaton oluet vuonna 2013

Jouluaatto ei ole minulle ikinä ollut mikään ryyppyjuhla, vaikka oluet ovat olleet mukana siitä lähtien kun niitä iän puitteissa on voinut hankkia. Jo monen vuoden ajan jouluaaton jouluperinteisiin on kuuluneet neljä eri oluthetkeä. Nämä hetket ovat vuodesta toiseen pysyneet samoina, mutta oluet ovat hieman vaihtuneet. Tässä seuraavassa kerron hieman näistä perinteistä ja tämän vuoden olutvalinnoista. Jos teillä on samantyylisiä juttuja, niin kertokaa ihmeessä.

Ruoanlaitto-olut: Jouluruokia valmistaessa tulee juotua yksi olut ja se on yleensä appiukon tarjoama Karhun kolmonen. Tämä on jo vuosien ajan ollut vakio-olut jouluruokia laitellessa. Vuoden paras Karhu, vaikka oluena ei olekaan mikään erityinen makuelämys.

Ruokajuoma: Ehdottomasti koko jouluaaton tärkein olut. Viime vuonna joulupöydässä nautiskelin kinkun kaverina Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockia ja samainen olut tulee olemaan myös tänä vuonna joulupöydässä. Parasta mitä joulupöytään voi ottaa juomaksi.

Joulusaunaolut: Joulusaunassa tulee nautittua yleensä jotain suomalaista lager/Pils – olutta. Tänä vuonna tulee saunassa juotua Laitilan Kukko Pilsiä, joka on itselleni melko perinteinen saunaolut.

Illan nautiskeluolut: Sitten kun ilta hämärtyy, kuusen ympärillä on tanssittu, joulupukki on käynyt ja lapset ovat leikkineet itseltään tajun kankaalle uusilla leluilla, on aika rauhoittua ja ottaa nautiskeluun joku mahtava olut. Tähän hetkeen otetaan jotain spesiaalia ja viime vuonna nautiskelussa oli kyseisen vuoden suosikkini Alkon jouluvalikoimasta eli Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood. Tänä vuonna samainen olut pääsee maisteluun, mutta nyt se onkin viettänyt vuoden kellarissa. Kyseessä on iso pullo, joten siitä jaetaan sitten halukkaiden kesken.

Sellainen on minun jouluaaton neljä oluthetkeä. Muina joulupäivinä tulee maisteltua Alkon olutparhaimmistoa eli

Nuo kyseiset oluet olen jo aikaisemmin reitannut, joten nyt pystyy kerrankin keskittymään nautiskeluun ilman kynää ja reittausvihkoa.

Joku päivä tulee sitten maistettua pari reitattavaa olutta, joista  toinen on Systembolagetin jouluolutvalikoimasta. Kyseessä on ruotsalainen Imperial Stout nimeltään Dugges Christmas Idjit. Toinen on sitten Juhani Palttalan kotipanimon Kosoolan Panimon Jouluolut. Tämä olut on 7 % Dubbel. Näistä oluista enemmän sitten kunhan ne on reitattu.

Milläs eväillä te lähdette jouluun ja onko teillä jotain samanlaisia perinteitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *