Suomen OlutExpo 2013

Heinäkuussa tapasin Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaalien tuoksinnassa Michael ”Mikki” Nymanin, joka on tapahtuman nimeltä Suomen OlutExpo 2013 järjestäjä. Keskustelimme pitkät tovit Suomen OlutExpo tapahtumasta ja oluesta ylipäätänsä. Samalla maistelimme Pyynikin Käsityöläispanimon oluita, jotka olivat Suomen OlutExpon tiskillä tarjolla. Myöhemmin pistin Mikki Nymanille myös sähköpostia, koska halusin tietää tapahtumasta vielä enemmänkin. Tässä alla kyseisen haastattelun tulos.

1.    Mikä on Suomen OlutExpo 2013?
”Suomen kattavin vuosittainen panimo- ja tislaamo tuotteita esittelevä tapahtuma.”

2.    Mikä on tapahtuman idea?
”Tapahtuma kokoaa yhteen niin laadukkaista tuotteista kiinnostuneet kuluttajat kuin alan ammattilaisetkin. Mukana on kaikki Suomen merkittävimmät ja kiinnostavimmat valmistajat sekä maahantuojat! Messuilla keskitytään tiedon jakamiseen tuotteista ja niiden valmistuksesta, ilman häiritsevää sivuohjelmaa Wanhan Sataman idyllisessä miljöössä. Tarjolla tapahtumassa on satoja eri oluita ja siidereitä. Oluet ja siiderit ovat maisteltavissa pienimmillään 15cl annoksina, mikä tarjoaa mahdollisuuden laajaan ja monipuoliseen maistelukokemukseen. Tapahtuma on aika samanlainen luonteeltaan kuin Tukholman Beer & Whisky Festival, ja uskon todella että meilläkin on tämän tyyppiselle tapahtumalle kysyntää. Suomen OlutExpoon ollaan rakentamassa erinomainen ruokatarjonta, joka osaltaan täydentää tapahtumassa vierailua elämyksenä.”

3.    Milloin se järjestetään ja missä?
”Suomen OlutExpo 2013 järjestetään nyt syksyllä lokakuun 18.-20. perjantaista sunnuntaihin, paikkana Katajanokan Wanha Satama Helsingissä. Tästä linkistä löytyy paikan sijainti kartalla.”

Wanha Satama

4.    Paljon maksaa sisäänpääsy ja aukioloajat?
”Sisäänpääsy maksaa ovella 15€ ja ennakkoon 10€, meidän verkkokaupasta on mahdollisuus ostaa myös 2 tai 3 päivän lipun lisäalennuksella. Pääsymaksu sisältää narikan ja tasting-lasin käyttöön, eli kyseessä on todella edullinen hintataso. Ennakkoliput on tarkoitus olla myynnissä viimeistään syyskuun toinen viikko.

Yleisölle aukioloajat ovat:
Perjantai 15–22, Lauantai 12–22 ja Sunnuntai 14–22. Sisäänpääsy sulkeutuu kello 20 joka päivä, ja anniskelu päättyy kello 21:30.”

5.    Mikä tekee Suomen OlutExposta Suomen kattavimman vuosittaisen olutalan tapahtuman?
”Se että tuotteita ei ole rajattu mitenkään, mukana on niin kotimaiset kuin ulkomaiset tuotteet. Tapahtumaan esille tulevien tuotteiden lukumäärä jo puhtaasti tekee Suomen OlutExposta maan ”kattavimman”, ja tarkoitus on vain kasvattaa tarjontaa tulevina vuosina. Haluan tässä myös mainita että otamme tapahtumassa käyttöön vieraille tarkoitetun mobiili äänestyksen, jonka avulla he voivat äänestää suosikkejaan eri tuoteryhmissä. Toivomme että tämä aktivoi vieraita maistelemaan juomia laajemmin, samalla luoden täysin uuden tyyppisen kilpailun tämän tapaisessa oluttapahtumassa.”

6.    Minkälaisia näytteilleasettajia on tapahtumaan tulossa?
”Sekä pieniä että suurempia oluen valmistajia Suomesta, ja tietysti oluiden, siiderien ja viskien maahantuojia. Voidaan todeta että paikalla on kaikki merkittävät toimijat alalla, OlutExpo on todella herättänyt varsinkin maahantuojat. Tapahtumaan tulevat brändit on listattu websivuilla, ja lista kasvaa tasaisesti kun näytteilleasettajat vahvistavat lisää tietoja. Myös meidän viralliset yhteistyökumppanit esittäytyvät messuilla, tuoden esille laitteita ja palveluita jotka varmasti kiinnostaa ravintoloiden hankinnoista vastaavia.”

Täältä löytyy koko ajan päivittyvä lista näytteilleasettajista: Messuilla mukana

7.    Tuleeko ulkomaalaisista näytteilleasettajista edustajat paikan päälle vai kuka on edustamassa?

”Painostan kaikin voimin näytteilleasettajia ymmärtämään kuinka tärkeää heille olisi saada paikalle panimoiden/tislaamojen edustajia, tämä on luonnollisesti vaikeaa kun kyseessä on täysin uusi tapahtuma. Mutta kyllä kaikki ovat ymmärtäneet että osastoilla pitää löytyä tietämystä tuotteista, se on se juttu OlutExpo tapahtumassa.”

8.    Minkä kokoisia maisteluannoksia on saatavilla ja minkälaisia hintoja suurin piirtein tulee olemaan?
”Tarkoitus olisi että kaikkia oluita ja siidereitä voi maistella 15cl annoksina ja sitten myös ”tuplana” eli 30cl, mutta tietysti joitakin poikkeuksia tulee olemaan. 15cl annokset kuten kaikki mitä messuilla myydään, tullaan hinnoittelemaan 50 sentillä jaollisena. Tapahtuman järjestäjänä en halua mitenkään vaikuttaa näytteilleasettajien hinnoitteluun, se on täysin heidän päätettävissä.”

9.    Kerroppas hieman näistä tapahtuman luennoista, että minkälaisia mm. on luvassa?
”Tällä hetkellä meillä ei vielä ole julkistaa tietoja luennoista ja tietoiskuista, keskustelut ja ideointi on vielä täysin kesken näytteilleasettajien kanssa. OlutExpon konsepti on Suomessa uutta, ja tuntuu että monilla on vaikea saada käsitystä seminaarisalin potentiaalista itse tapahtumassa.”

10.    Monet luulevat, että tapahtuma on tarkoitettu ammattilaisille, voitko kertoa kenelle tapahtuma on tarkoitettu?
”Suomen OlutExpo on kuluttajatapahtuma. On valitettavaa että joillekin on syntynyt käsitys että tapahtuma olisi jotenkin rajattu kuluttajilta, ehkä tapahtuman täysin uuden tyyppinen luonne ja väkevien mukanaolo on aiheuttanut väärinkäsityksiä.. en tiedä. Kun tapahtuma järjestetään oikein ja siitä saadaan mielenkiintoinen, tuotteista aidosti kiinnostuneet alan ammattilaiset tulevat paikalle. On vihdoinkin tulossa tapahtuma joka on avoinna vielä sunnuntain, ja tämä on minun hatunnosto niille jotka jaksavat työskennellä tiskin takana.”

11.    Kuka on Mikki Nyman?
”Olen elämän sekatyömies jolla on polttava halu luoda uusia asioita, en suostu vaipumaan yleiseen pessimismiin. Olen työasioissa varsin ehdoton laadun suhteen, samalla haastaen jatkuvasti vallitsevan järjestelmän. Olen päätynyt järjestämään Suomen OlutExpon monen mutkan kautta, ja tunnen että en haluaisi tehdä mitään muuta elämässäni juuri tällä hetkellä.”

Mies tapahtuman takana – Mikki Nyman

12.    Miksi kannattaa tulla käymään Suomen OlutExpoon?
”Tapahtumaan saapuminen on ennen kaikkea kannanotto, että tällaisia tapahtumia kaivataan Suomeen.  Tapahtuma tarjoaa loistavat puitteet unohtumattomalle maistelukokemukselle, ja kävijöillä on oikeasti mahdollisuus saada juomista lisää tietoa. Nyt on tullut aika järjestää tapahtuma kohentamaan mielikuvia suomalaisesta juomakulttuurista!”

13.    Onko vielä jotain mitä haluat tuoda tapahtumasta esille?
”Kehoitan ostamaan liput ennakkoon tai saapumaan paikalle mahdollisimman aikaisin, joko perjantaina tai sunnuntaina on paras aika jos ei pidä tungoksesta. Haluan myös vielä kerran muistuttaa että tämä ei ole yötapahtuma, sisäänpääsy sulkeutuu 20:00 ja valomerkki tulee 21:30.

Tapahtumasta tiedoitellaan ahkerasti myös meidän FB-sivuilla: http://www.facebook.com/OlutExpo mutta tapahtuman omilla sivuilla http://olutexpo.fi löytyy luonnollisesti enemmän tietoa.

Toivotan kaikki hyvien juomien ystävät lämpimästi tervetulleiksi tapahtumaan!”

——
Elikkäs tällainen mielenkiintoinen tapahtuma olisi luvassa oluiden ja viskien ystäville lokakuussa. Kiitokset vielä Mikki Nymanille haastattelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *