Jaskan vertailu: Rochefort 10 vs. Rochefort 8

Jaskan vertailu: Rochefort 10 vs. Rochefort 8

Olutopas.info – Arvio (Rochefort 10)

Olutopas.info – Arvio (Rochefort 8)

Yleistä: Tälläistä arviota ei voi kuin ilolla kirjoittaa. Arvioinnin kohteena on kaksi maapallon kärkikastiin kuuluvaa olutta, joista toinen taistelee aivan kärkisijoilla ja toinen turvallisen välimatkan päässä tulee perässä. Suoraan toisiinsahan näitä ei voikkaan verrata, mutta ainahan loppujen lopuksi makunystyrät kertovat paremmuuden oli sitten vastakkain hyvinkin eri tyyliset oluet tai saman lajin edustajat.
Maistelupaikkana arviointitilanteessa toimi Joensuulainen olutpub Palaveri.
Brasserie de Rochefort panimon tuotevalikoimaan kuuluvat arvionnnissa olevat 10 (11,3%), 8 (9,2%) ja lisäksi vielä 6 (7,5%). Näistä kolmesta oluesta tuo kuutonen on vielä minulta maistamatta, mutta joku päivä pitää tämäkin käydä Palaverissa juomassa alta pois. Tämä kuutonen sattuu vielä olemaan kolmikon harvinaisin ja lukemani perusteella vastaa vain yhtä prosenttia koko panimon oluttuotannosta. Voin tietysti olla väärässäkin. Rochefortin alueella oluen valmistuksessa on erittäin pitkät perinteet ja olutta siellä on pantu 1500 -luvun loppupuolelta saakka. Trappistioluet ovat tunnetusti pitkällä päivämääräleimalla varustettuja ja niin nämäkin Rochefortit ovat viiden vuoden leiman kylkeen saaneet. Nämä ovat juuri sellaisen huonomuistisen kaljoja eli ei haittaa vaikka kellariin unohtuisi viideksi vuodeksi, eikun vaan paranee. 10 ja 8 ovat kumpikin oman tyylilajinsa kärjessä. Kymppi on tyyliltään Quadrupel ja edellään taitaa olla ainoastaan Westvleteren 12 (listojen mukaan maailman paras olut) ja kasilla edellään Westvleteren 8, sekä muutama muu Belgityylinen vahva ale. Tällä hetkellä Alkon valikoimasta ei tästä Rochefortin kolmikosta löydy ainuttakaan, joka on todellinen vääryys.Kertaalleen olen näitä oluita maistanut, mutta ainoat muistikuvat olivat vaan, että jotain uskomattoman uskomattoman hyvää ne olivat. Mennäänpäs tutustumaan tähän hienoon kaksikkoon.

Rochefort 10  

Panimo: Rochefort

Tyyli: Quadrupel

Voltit: 11,3 %

Ulkonäkö:  Juoma valuu arvokkaasti tummanpuhuvana Chimayn Trappistilasiin. Paksu ja lyhyt valkoinen, ehkä hieman ruskeahko pysyvä vaahto suojaa juomaa ulkoilman saasteilta ja sen alla tämä maaginen nektariini odottaa ottajaansa.

Tuoksu:
  Tuoksussa tuntuu tämä juoman hienous viimeistään ja oluen aromit puskevat sieraimia pitkin takaraivoon asti räjäyttäen kaiken turhan mielestä. Päässä liikkuu vain yksi ajatus ja se on tämä olut. Tuoksussa tuntuu vahvasti lakritsi ja hedelmällinen hieman banaaninen aromi. Nenä kertoo aivoille, että nyt ollaan hyvän äärellä ja kehoittaa suuta maistelemaan.

Maku:
Suu ottaa mukisematta käskyn vastaan ja käsi tuo lasin huulien ulottuville. Liemi valuu kielen kanssa työskentelemään ja kyllä se vaan on hyvää. Maussa tuntuu tuoksun banaanisuus, mutta miedommin. Juoman yrttisyys tuntuu voimakkaana ja laku tuntuu myös maussa. Voimakas alkoholipitoisuus ei tunnu suussa, mutta mukavasti poskia lämmittää. Täydellisyyttä hipova olut ja pistää miettimään omaa top 5 listaa, että kukahan sieltä pudotetaan pois poikkeen.

Olutopas.info pisteeni: 44/50

Rochefort 8

Panimo: Rochefort

Tyyli: Belgityylinen Vahva Ale

Voltit: 9,2 %

Ulkonäkö:  Kasin kohdalla käytämme myös Chimayn Trappistilasia ja plussat Palaverin henkilökunnalle, että sain itse kaataa nämä herkut mukiin. Tummanruskea väriltään ja hieman läpikuultava. Isoveljeensä verrattuna hieman lyhyempi vaahto, mutta hyvin säilyy juoman päällä. Tätä juomaa kohden ei synny samanlaista ylistävää tunnesidettä kuin kymppiä kohtaan, mutta onhan tämä silti erittäin laadukas juoma.

Tuoksu:
Tuoksussa hedelmällisyys miedompaa, mutta tuoksultaan maltaisempaa. Tuoksultaan häviää Rochefort kympille, mutta kuuluu silti tuoksultaan parhaimmistoon.

Maku:
Hedelmällisyys jää miedoksi, mutta runsaan mausteisuuden takaa hieman tuntuu. Maltaisuutta ja lakritsia mausta löytyy. Päällimäisenä makuna tuntuu mausteet.

Olutopas.info pisteeni: 41/50

Lopputulos:

Rochefort 10 kuuluu oluiden maailman eliittiin ja on makunautintona aivan uskomaton. Pikkuveli 8 on myös erittäin toimiva olut, mutta kymppiin verrattuna hieman keskinkertainen. Muussa seurassa varmasti 8 olisi ottanut helpon voiton, mutta vain toinen voi voittaa ja tällä kertaa ei ollut mitään epäselvyyttä kumpi on voittaja.

Jaskankaljat blogin ensimmäisen vastakkainasettelun voittaja ylivoimaisesti: Rochefort 10

Jos Rochefortin tuotteita tulee vastaan, niin älkää ihmeessä säikähtäkö vaan rohkeasti kokeilemaan. Nämä ovat kuitenkin erittäin onnistuneita taideteoksia. Jaska suosittelee!!!

One thought on “Jaskan vertailu: Rochefort 10 vs. Rochefort 8

  1. Maistelin juuri Rochefort 10 ja täytyy kyllä sanoa, että onpa upea olut! Pelkkä tuoksu nosti ihon kananlihalle ja en meinannut malttaa lopettaa tuoksuttelua. Maultaan todella upea olut ja korkea alkoholi ei tosiaan maistu vaan lämmittää poskia. Yksi parhaimmista luostarioluista minun kohdallani. Suosittelen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *