
Mainos Tallink Silja Oy.
Sain kutsun lähteä tutustumaan Draft & Craft -nimiselle risteilylle Silja Symphonylle. Mukaan reissuun lähti velipoikani ja ajankohtana oli 11.4. – 13.4.2025. Draft & Craft -risteily tarjoilee oluiden ja viskien ystäville laajan kattauksen mielenkiintoista ohjelmaa. Viikonlopun aikana kävimme olutmessuilla, pääsimme syömään erikoisolutmenun, missä ruokalajit olivat paritettuna oluiden kanssa ja sitten myös osallistumaan kolmeen Master Class -luentoon.
Tässä on matkaraportti Draft & Craft -risteilyn ensimmäiseltä päivältä.
Draft & Craft -risteily – Perjantai 11.4.2025
Silja Symphony nosti ankkurinsa klo 17.00 Helsingistä ja siitä alkoi matka kohti Tukholmaa. Viikonlopun aikataulumme oli tiivis, koska laivalla oli oluenystäville paljon nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa.

Kävimme viemässä matkatavarat hyttiimme ja siitä melko nopeasti siirryimme tutustumaan Draft & Craft -olutmessuille. Tässä tapahtumassa oli tarjolla reilut 20 eri olutbrändiä ja viskipuolelta brändejä löytyi vähintäänkin saman verran. Sisäänpääsy messuille maksaa alk. 39 €/hlö. Tähän sisältyy kahden päivän messulippu, 15 kpl kahden euron arvoista maistelulippua ja Tallink Silja Linen kassi. Tuohon kassiin pystyi keräämään messuilta haluamansa tuliaiset ja sitten poistuessa tapahtumasta maksamaan ne kassalle. Tuo oli erittäin kätevää, niin ei tarvinnut ruveta kaivelemaan rahaa esiin jokaisella tiskillä. Kaikista ostoksista sai 25 % alennusta, joten sai ostettua hienoja herkkuja hyvään hintaan.
Maisteltavien oluiden hinnat olivat pääsiassa sen kahden euron maistelulipun verran ja sillä sai 6 cl. maisteltavaa. Poikkeuksena tietenkin muutamat spesiaalioluet, mistä joutui pulittamaan parikin lippua. Maisteluannoskoko on juuri sopiva tällaisiin tilaisuuksiin, jolloin ehdit hyvin maistella useita erilaisia oluita ja pysyy vielä homma hyvässä kontrollissa. Maisteltavaa messuilta löytyi n. 80 erilaista, joten koska kaikkia ei voi maistaa, niin keskityimme maistamaan ainoastaan ne kaikkein mielenkiintoisimmat.



Draft & Craft -tapahtuman mielenkiintoisin oluttuttavuus oli saksalainen Ruegerin saarella sijaitseva Rügener Insel-Brauerei -niminen panimo. Tästä panimosta en ollut ennen tätä risteilyä kuullut, joten keskityimme maistamaan heidän oluitaan ja kuulemaan panimon tarinoita. Panimo on ollut toiminnassa reilut 10 vuotta ja oluet valmistetaan avoimissa käymisastioissa. Oluet ovat pullokäyviä ja pullot ovat käärittynä tyylikkäisiin papereihin, että pysyvät suojassa valolta.

Tämän matkaraportin lopussa on tarkemmin mietteitäni yllä mainitun panimon oluista ja myös poimintoja muistakin saman päivän aikana maistelluista oluista.
Messujen olutvalikoima on itselle melko tuttua. Suomalaisista pienpanimoista mukana oli jyväskyläläinen Panimo Hiisi ja heidän valikoimastaan puolet olivat itselle uutta ja puolet tuttua. Virolaiselta nelikolta Pühaste, Põhjala, Õllenaut ja Anderson’s löytyi paljon uutta ja mielenkiintoista. Heidän oluita tuli pääasiassa maistettua seuraavan päivän Master Class -luennoilla.
Draft & Craft -messut olivat perjantain osalta oikein mukava kokemus. Tunnelma oli rauhallinen. Siellä mahtui hyvin liikkumaan ja ehti rupatella eri näytteilleasettajien kanssa. Perjantaina messut olivat auki klo 22.00 asti, mutta meidän täytyi lähteä hieman aikaisemmin, koska luvassa oli olutillallinen. Keräsimme muutamia oluita mukaan ja sitten vielä Tax Freen kautta valmistautumaan illalliseen.


Bon Vivantin olutillallinen
Olutillallinen alkoi klo 20.30 Bon Vivant -ravintolassa ja se koostui neljän ruokalajin menusta ja jokaiselle ruokalajille oli tarjolla sille sopiva olut. Oluet olivat Põhjalalta ja Pühasteelta. Ennen jokaista ruokalajia keittiömestarit kertoivat valmistamistaan herkuista ja panimoiden edustajat oluistaan. Lähdetäänpäs käymään läpi, kuinka nämä maistuivat?

Ruoka: Hummeri ja mangoceviche korianterilimevaahdolla.
Olut: Pühaste Pootsman. 4,8 % vaalea lager, minkä panimo on valmistanut Tallink Silja Linea varten.
Makuja: Tämä ruoka oli koko viikonlopun paras ruoka, mitä maistoin. Pehmeää mangoa ja suussa sulavaa hummeria. Kirpeää limeä, mitä maltainen lager tasapainotti. Korianteri voimakkaasti esillä, mutta minä rakastan korianterista, joten toimi. Paljon erilaisia vahvoja makuja, mitkä hyvin tasapainottivat toisiaan.

Ruoka: Paahdettua punajuuricarpacciota vuohenjuustolla ja hasselpähkinöillä.
Olut: Pühaste Gertrud. 8 % wild ale, missä reilusti kirsikkaa.
Makuja: Olut oli kyllä hieno. Aitoa belgimeininkiä. Etikkaa, kirpeyttä, happamuutta ja kirsikkaa. Ruoka itsessään ei juurikaan maistunut miltään. En ole koskaan tykännyt punajuuresta, mutta ei se tässä oikeastaan maistunutkaan. Ruoka hieman tasapainottaa vahvan makuista olutta ja punajuuren vihannesmaisuus katoaa. Yhdessä toimivat ja olut toimi myöskin yksinään, mutta ilman tuota hienoa olutta ei ruoka olisi tarjonnut juurikaan mitään. Tämä onkin näiden makuparien idea, että niiden kautta saadaan rakennettua toimiva yhteys.

Ruoka: Suklaa- Põhjala Must Kuld -haudutettua häränposkea palsternakkapyreellä, paahdetuilla vihanneksilla ja vadelmainfuusioreduktiolla.
Olut: Põhjala Must Kuld. 7,8 % suklaisa ja kahvinen portteri, missä mukana myös laktoosia.
Makuja: Must Kuld oli pehmeän silkkinen ja siinä oli paljon suklaisuutta. Epäilin suuresti, että voiko täyteläinen portteri toimia tuon lihan kanssa. Suklaakastike nitoutuu nätisti oluen suklaisuuteen. Oluen laktoosinen pyöreys toimi hienosti samettisen palsternakkapyreen kanssa. Loppua kohti olut alkoi tuntua liian raskaalta ruoan kanssa ja hieman jopa peitti hienon lihan makua. Olut ja ruoka itsekseen toimivat paremmin, kuin yhdessä.

Ruoka: Tahmea toffeepudding voikolalla, vaniljajäätelöllä ja savuisella merisuolalla.
Olut: Põhjala Moonlit Nights BA Salted Caramel Strong Ale. 12 %. Maustettu suolaisella karamellilla ja kypsytetty 15 kuukautta tammitynnyrissä.
Makuja: Olut oli aivan täydellinen ja olisi jo itsessään riittänyt jälkiruoaksi. Paksu, täyteläinen ja suolaisen karamellinen. Jälkiruoka oli makean karamellinen ja samettista jäätelöä. Oluen kanssa annos oli vielä entistäkin täyteläisempi kokonaisuus. Jälkiruoan lopussa tuntui pieni suolaisuus, mikä toimi hyvin oluen kevyen suolaisuuden kanssa. Pienen odottelun jälkeen tämä suolaisuus tuntui myös kurkussa. Täydellinen jälkiruoka. Pullollinen noin vahvaa olutta yhdelle henkilölle oli kyllä liian paljon ja vaikka olut olikin hieno, niin se rupesi loppua kohti hieman tökkimään.

Yhteenvetona illallisesta voin sanoa, että makujen kirjo oli laaja ja siellä oli saatu rakennettua paljon hyviä makuyhdistelmiä ruokien ja oluiden välillä. Hienoja oluita ja hienoja ruokia. Tällaiselle illalliselle neljä täyttä pullollista olutta on liian paljon, mutta illallinen oli kokonaisuudessaan hieno kokemus.
Tällainen Bon Vivantin erikoismenu oluiden kanssa maksaa alk. 84 €/hlö. Siihen sisältyi neljä ruokalajia, neljä 0,33 l olutta ja vähän väliä pöytiin tarjoiltiin myös leipää.
Illallisen jälkeen pieni lepäily hytissä ja sitten kävimme muutamilla cocktaileilla. Kokonaisuutena päivä oli erittäin antoisa. Kaikkialla hieno tunnelma ja paljon koettavaa & maistettavaa.
Sitten vielä tähän loppuun ajatuksia muutamista päivän aikana maistelluista oluista:

Panimo Hiisi Kinahmi
5,7 % English red ale
Tasapainoinen ja maltainen nätti brittihenkinen olut.

Koff Portteri
5,7 % portteri
Eihän tästä voi muuta sanoa, kuin että klassikko! Koffin Portteri sopii kaikkiin tilanteisiin.

Insel Kreide
5,6 % Bière de Champagne
Ensimmäinen olut tältä Rügener Insel-Brauerei -panimolta. Alussa pirskahtelevaa samppanjamaisuutta. Loppu on täyteläisen hedelmäinen.

Insel Quadriga
10,5 % Bière de Champagne
Hieman, kuten edellämainittu olut, mutta tässä tulee ensin täyteläinen hedelmäisyys ja lopussa pirskahtelee, kuin samppanja. Rungoltaan erittäin vahva, mutta samppanjamainen poreilu tekee siitä raikkaan ilmavan.
Tässä oli ensimmäisen päivän tunnelmia Tallink Silja Linen Draft & Craft -risteilyltä. Lähiaikoina on sitten luvassa toisen päivän tarinoita ja silloin luvassa lisää fiiliksiä olutmessuilta ja Master Class -tastingeista!
