Kotioluet: Hallabrew Peto Black IPA

Kotioluet: Hallabrew Peto Black IPA

Hallabrew -kotipanimo on tuttu täältä meikäläisen blogista, mutta ennen kaikkea Jani Hietalan Hallabrew on lähivuosien aikana niittänyt menestystä myös kotiolutkilpailuissa. 2021 Jani voitti Olutliiton Valtakunnallisen kotiolutkilpailun ja hänet palkittiin vuoden kotiolutpanijana. Hän oli kilpailun ainut, joka pääsi finaaliin kolmessa eri sarjassa. Tänä vuonna tulikin sitten seuraava voitto, kun Fat Lizard Brewingin Himabisse -kotiolutkilpailussa Hallabrew Peto Black IPA voitti koko kilpailun. Onnittelut Janille vielä tätäkin kautta.

Olimme Yle Radio Suomi Joensuun haastattelemana olueen liittyen ja jos ette ole vielä juttua kuunnellut, niin tässä alla on siihen linkki.

Olutta pannaan kotioloissa sangen ammattimaisesti


Nyt sitten maistoon Himabisse-kilpailun voittaja olut eli Hallabrew Peto Black IPA. Kyseessä on 6,3 % black IPA, mikä on maustettu lakritsijuurella. Jani kuvailee olutta seuraavasti:

”Peto Black IPA on 2016 Aavarannan Kotipanimolla suunnittelemani olut, kyseessä oli vasta neljäs erä mitä lankoni Joonan kanssa pantiin. Etiketin hauki onkin langon käsivarressa oleva tatuointi.

Kotioluet: Hallabrew Peto Black IPA

Ajatuksena tuttu sitruuna-lakritsi kombo, toteutettuna Citralla ja lakritsijuurella. Tätä on tullut pantua monta erää vaihtelevalla menestyksellä. Nyt kolme viimeisintä erää on tehty hapettomalla prosessilla, humaloinnin suhteen taso onkin noussut. Peto oli myös mukana edellisessä kotiolutjoulukalenterissa jonka kautta tulleiden parinkymmenen palautteen mukaan vielä tein viimeisimmät säädöt reseptiin.Tämä olut on jo monta vuotta pitänyt laittaa Himabisse-kilpailuun, koska jotenkin on juuri tämän kilpailun näköinen olut. En vaan ole saanut aikaiseksi panna tätä kilpailua varten aiemmin.”

Lähdetäänpäs sitten maistamaan!

Tässä linkki aikaisempiin Hallabrew -arvioihin!

Fiilikset:
Ulkonäöltään lähestulkoon täysin pikimusta ja läpikuultamaton. Paljon pientä kuplaa ja sitä riittää vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Samalla rakentuu korkea nelisorminen vaahto, vaikka kaadoin hyvin maltillisesti. Vaahto on pitkäkestoinen ja jättää reilun pitsin lasin reunoihin.

Tuoksussa paljon paahteisuutta ja sen taustalta pääsemme käsiksi lakritsiin, joka on ainakin alkuun hyvin hentoa. Vähitellen sitruksinen humalointi ottaa enemmän roolia ja alkaa puskemaan esille. Toimii hyvin paahteisuuden kanssa. Tausta kuivahko ja hieman tuhkainen.

Makumaailma on hyvin intensiivinen ja täällä tuoksussa hennoksi jäänyt lakritsi sitten ottaa ohjaksista kiinni ja pistää menoksi. Suutuntumaltaan alkuun runsas, mutta hieman kevenee loppua kohti. Suussa tuntuu vahva sitruuna- & lakritsikombo. Lakritsi oikein imeytyy ikeniin ja sitruksiset humalat porautuvat kitalakeen. Taustalla kuivahkoa paahteisuutta. Kokonaisuus on hyvin toteutettu ja onnistunut. En ole tyylilajin suuri fani, mutta se ei poista faktaa, etteikö olut olisi erittäin hyvää. Jonkun aikaa nielaisun jälkeen lakritsi rupeaa uudestaan tuntumaan suussa. En yhtään ihmettele menestystä Himabisse-skabassa. Hyvää työtä Hallabrew!

Mistä: Saatu

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50

Kotioluet: Hallabrew Peto Black IPA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *