Suomalaiset siiderin tuottajat tutuksi – Nude Cider

Suomalaiset siiderin tuottajat tutuksi – Nude Cider

JaskanKaljat -olutblogissa olemme käyneet läpi suomalaisia pienpanimoita ja heidän oluitaan. Nyt sitten vaihtelun vuoksi tuodaan tutuksi siiderin tuottaja nimeltään Nude Cider. Suomessa valmistetaan hienojen oluiden lisäksi myös hienoja siidereitä ja hekin ansaitsevat alustan missä heidän tekemisiään tuodaan esille. Saanko esitellä Nude Cider!

Yhdessä voimme tukea siiderin tuottajia

Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua. Ostakaa näiden pienten käsityöläisyritysten tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot yritykset voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.


Hei siiderin tuottaja! Jos haluat tarinasi blogiini, niin ota yhteyttä sähköpostiin jaska(ät)jaskankaljat.fi


Kysymyksiin vastanneen nimi ja rooli yrityksessänne?
Richard Windischhofer, Toimitusjohtaja, vastaan myös myynnistä, toimituksista sekä osallistun juomatuotantoon.

Yrityksen virallinen nimi?
Nude Cider (3Spirit OY)

Perustamisvuosi?
2017 sivutoimisena harrastusmielessä ja vuoden 2020 keväästä päätoimisena.

Sijainti?
Tammiluoto 238b, Parainen

Yrityksen nettisivu?
www.nudecider.fi

Sosiaalisen median kanavat?
https://www.instagram.com/nude_cider/
https://www.facebook.com/nudecider

Suomalaiset siiderin tuottajat tutuksi – Nude Cider

Onko yrityksellänne omaa siiderikauppaa?
Saimme juuri myyntilupamme ja olemme kesän ajan avoinna päivä/viikko. Tuotteemme saat viereiseltä Tammiluodon Viinitilalta, joka sijaitsee vain 100 metrin päässä ja on avoinna kesäisin joka päivä klo 10–17.

Kerro lyhyesti, mikä on Nude Cider?
Nude Cider valmistaa puhtaita ja paikallisia juomia, jotka ovat tyylikkäitä ja joita on hauska juoda. Aloitimme siidereistä, lanseerasimme äskettäin ensimmäisen longdrinkimme (naapurisaaren Nauvon Nauvon tislaamon ginillä), ja teemme nykyään myös limonadeja ja viinejä. Kaikkea paitsi olutta.

Mistä yrityksenne nimi tulee?
Nude Cider tulee puhtaudesta, koska olemme vakuuttuneita siitä, että harvat korkealaatuiset ainesosat tarjoavat parhaan lopputuloksen. Kaikki juomasta brändiin on yksinkertaistettua ja puhdasta.

Kuinka Nude Cider sai alkunsa?
Jani ja minä (perustajat ja pääomistajat) aloimme valmistaa siideriä toisistamme tietämättä omilla tahoillamme 15 vuotta sitten. Jani omenapuutarhallaan ja Richard asuntonsa kellarissa Turussa asuessaan. Aluksi Richard alkoi ostaa omenoita Janilta, mutta jo muutaman vuoden kuluttua päätimme tehdä siideriä yhdessä.

Mikä sai teidät ylipäätänsä aloittamaan siiderin tuottamisen?
Olemme molemmat enemmän viinin ja siiderin juojia kuin oluen juojia, mutta koimme, että markkinoilla on hyvin vähän tuotteita, joiden juomisesta itse todella nautimme. Koska Jani on sommelier ja opiskeli juomien valmistuksen taidon koulussa, ja Richard oppi sen harrastustensa kautta, tiesimme tarpeeksi näiden tuotteiden valmistamisesta – varsinkin spontaanisti fermentoituneiden– jotta saatoimme lähteä kokeilemaan valmistusta.

Kuinka monta työntekijää yrityksessänne on?
Tällä hetkellä meitä on kaksi, Richard ja Jani, mutta meillä on myös osa-aikatyöntekijöitä ja ystäviä auttamassa. Kasvatamme joukkuetta tänä vuonna, koska Tuotanto ja Myynti alkaa tuottamaan jo melko paljon työtä. Kun tämä oli harrastus, tuotimme 5000 litraa/vuosi ja Koronan aikana määrä kasvoi kahdessa vuodessa 35.000 litraan pelkästään siiderin osalta.

Hienoja asioita yrityksen pyörittämisessä?
Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta se on totta – nähdä hymy asiakkaan kasvoilla, kun hän nauttii itse valmistamastasi tuotteesta…se on paras tunne! Rakastamme myös yhteistyötä kaikkien muiden juomien tuottajien, kauppojen, baari- ja ravintolaomistajien, eri ammattilaisten kanssa, mikä on todella hauskaa ja tarjoaa paljon hyviä ideoita. Ja kesäisin saaristo on kaunein työpaikka, jossa olemme koskaan työskennelleet. Grillaamme usein iltaisin ja maistelemme uusia tuotteitamme.

Suomalaiset siiderin tuottajat tutuksi – Nude Cider

Huonoja asioita yrityksen pyörittämisessä?
Pienet siiderintuottajat eivät saa samaa veroalennusta kuin pienet oluentuottajat. Ero on yli 40 senttiä pulloa kohden. Olemme yrittäneet saada hallituksen tiedostamaan asian, mutta se ei toistaiseksi ole halunnut muuttaa sitä. Tämä oli yksi syy siihen, miksi me pienet siiderintuottajat perustimme yhdistyksen ja yritämme nyt vaikuttaa lakiin.

Minkälainen on perinteinen päivä yrityksessänne?
Ei ole tyypillistä päivää. Välillä ollaan tuotannossa, liitetään letkuja säiliöön, työskennellään pumppujen kanssa, sitten siivotaan, sekoitetaan, suodatetaan, ollaan kumisaappaissa koko päivä ja soitetaan kunnollista musiikkia taustalla! Muina päivinä se on ajelua pakettiautolla Helsingin halki, asiakkaiden tapaamista tuotteiden maistamista yhdessä, laskujen kirjoittamista. Kesällä käsityöjuoma festivaaleilla on kolme päivää puuhailua, tuotteiden esillepanoa, sitten kuluttajien kanssa juttelua, tuotteidemme tarjoilua ja moniin uusiin ihmisiin tutustumista.

Siiderivalikoima tällä hetkellä?
Nude Cider Medium Dry, 5.5% classic dry/halfdry cider, won silver in ICC 2020
Nude Cider Pink Grapefruit, 5% 80% apple cider, 20% pink grapefruit juice, perfect for terrace
Nude Cider Lemongrass, 5.4% 100% apple cider, with real lemongrass, great with food
Nude Cider Talvisiideri, 5.3% 100% apple cider, with glög spices, drink cold or heated up
Nude Cider Hopped Low Alcohol, 2.8% with hops, refreshing summer drink with less alcohol
Nude Longdrink Apple & Gin, 5.2% with 50% real apple juice, Gin by Nagu Distillery

Suomalaiset siiderin tuottajat tutuksi – Nude Cider

Missä siidereitänne on saatavilla?
Pääkaupunkiseudulla on noin 50 baaria ja ravintolaa, joista saat tuotteitamme. Lisäksi olemme joissakin baareissa, ravintoloissa Tampereella, Turussa ja saaristossa. Myös supermarketit alkavat lisätä tuotteitamme tarjontaansa, erityisesti pääkaupunkiseudun K Citymarketit, K Supermarketit sekä jotkut HOK S-Marketit, Prismat ja FoodHerkku. Aloitimme äskettäin myös yhteistyön Turun Osuuskaupan kanssa ja löydät meidät jo joistain Prismoista alueella.

Löytyykö teiltä siidereiden lisäksi muita tuotteita ja palveluita? Mitä?
Siidereiden lisäksi, kuten mainittiin, teemme myös longdrinkejä ja aloitamme limonadien valmistamisen. Ja lanseerasimme viime syksynä oman viinibrändin, jonka viinit tuomme Etelä- ja Keski-Euroopasta säiliöissä ja pullotamme tuotantopaikallamme. Näin voimme käyttää uudelleenkäytettäviä viinipulloja, otamme ne takaisin käytön jälkeen ja täytämme uudelleen. Se on yksi ensimmäisistä zero-waste viinikonsepteista Suomessa, ja se on saatavilla Helsingin, Tampereen ja Turun seudun baareihin ja ravintoloihin.

Tarjoamme myös retkiä ja maistajaisia, ryhmille, ennakkoon varattuna. Voit ottaa meihin yhteyttä verkkosivuillamme.

Mitä siiderivalikoimanne kertoo Nude Cideristä?
Meillä on klassisia siidereitä, mutta myös makumuunnelmia, kuten vaaleanpunainen greippimehua siiderin mausteena. Joten emme ole kovin nostalginen brändi, vaan keskitymme hauskanpitoon, elämästä nauttimiseen, mahtaviin ainesosiin, emmekä myöskään rajoita makuprofiilejamme. Tarjoamme paljon paikallisia, perinteisiä makuja ja ainesosia.

Mitä siidereitä on tulossa lähiaikoina?
Valmistamme päärynäsiiderimme pian uudestaan, vuoden tauon jälkeen. Ihmiset rakastivat ensimmäistä erää, mutta viime vuoden päärynäsato oli niin huono, että jouduimme jättämään yhden kauden väliin.

Valmistamme todennäköisesti myös toisen vähäalkoholisen tuotteen tänä vuonna.

Nude Ciderin myydyin tuote?
Viime kauden suosituin tuotteemme oli Pink Grapefruit -siideri, jota seurasi tiiviisti klassinen Medium Dry ja Sitruunaruoholla maustettu siiderimme.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa Nude Ciderin osalta?
Uskon, että tulemme näkemään meidät vielä useammissa paikoissa, ja kuten aina, keskitymme laadukkaisiin juomiin, joista on hauska nauttia. Katsotaan mihin tämä meidät vie!

Minkä verran siideriä valmistui vuonna 2021 ja minkä verran on suunnitteilla vuodelle 2022?
Viime vuonna tuotimme 15 000 litraa siideriä ja tänä vuonna 35 000 litraa pelkästään siideriä. Edellisinä kahtena vuonna meiltä loppuivat tuotteet yleensä heinäkuun lopussa, eikä meillä ollut paljoakaan myytävää ennen kuin uudet siiderit olivat käyneet valmiiksi myöhään syksyllä. Nyt paljon suuremmalla tuotantomäärällä pystymme tarjoamaan tuotteitamme ympäri vuoden!

Millä erotutte muista suomalaisista siiderintuottajista?
Siideri on Suomessa hyvin nuori ala, ja meitä on noin 10 artesaanisiiderinvalmistajaa, jotka tarjoavat nykyään monia mahtavia tuotteita. Olemme todella ylpeitä saadessamme olla osa tätä ryhmää. Meiltä saat erittäin raikkaan ja puhtaan makuisen suomalaisen omenan maun. Se on kaiken perusta – sitten lisäämme makuja, jos teemme maustettuja siidereitä, ja jos uskomme, että Pink Greippi sopii hyvin siiderimme kanssa, käytämme sitä – joten maku ja nautinto on meille tärkeämpää kuin se, että käytämme vain Suomessa kasvatettuja aineksia. Brändimme on myös melko erilainen ja tunnistat sen heti supermarketin hyllyltä, koska se on tyylikkään pelkistetty.

Millaiset alkoholilainpykälät Suomessa pitäisi olla, että tilanne olisi hyvä?
Kaikkien pientuottajien tulee olla tasa-arvoisia lain edessä. Esimerkiksi piensiiderin ja marjaviinien tuottajien sekä tislaajien pitäisi saada tuotteistaan sama veroalennus kuin pienten oluentuottajien.

Lisäksi verkkomyynti ja -toimitus tulisi sallia aivan kuten useimmissa muissakin maissa. On järjetöntä, että Suomesta käsin on mahdollista tilata alkoholia ulkomailta kotiovelle, mutta suomalaisella yrityksellä sitä ei ole lupa toimittaa. Mielestämme Suomessa tulisi yksinkertaisesti panna täytäntöön EU:ssa yleistä lainsäädäntöä.

Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Viimeiset kaksi vuotta olivat vaikeita, etenkin koska 90 % liikevaihdosta tuli baareista ja ravintoloista. Emme saaneet hallitukselta tukea, koska ensin lukumme olivat liian huonot ja sitten liian hyvät. Emme antaneet sen lannistaa, vaan ryhdyimme rakentamaan uutta tuotantotilaa, pääosin omin voimin, talven aikana, jolloin baarit ja ravintolat olivat kiinni. Meidän piti kasvaa – tai kuolla – ja niin kasvoimme koronan aikana 317 %, osittain myös siksi, että aloimme myymään enemmän tuotteita vähittäiskauppoihin, ja nykyään vähittäiskauppa onkin 40 % liikevaihdostamme. Varsin positiivista oli kuitenkin se, että kun siideriä juodaan pääosin kesällä, ei baareja ja ravintoloita rajoitettu näinä kuukausina niin ankarasti. Mutta odotamme ehdottomasti asioiden palautumista normaaliksi, jotta voimme todella näyttää, mitä voimme saavuttaa.

Viestinne siidereiden ystäville?
Kaiken kaikkiaan on todella jännittävää nähdä niin monet ihmiset kiinnostuneina käsityöjuomista! Luulen, että useimmat teistä tietävät, että on olemassa sokerivettä nimeltä ”siideri” ja sitten on oikeaa siideriä, joka on valmistettu omenamehusta. Kokeile niitä mahdollisimman usein ja tarkista säännöllisesti suomalaisten tuottajien uutuudet! Olemme luultavasti pienin juomateollisuuden ala, mutta tulossa on paljon mielenkiintoisia tuotteita, jotka eivät kalpene kansainvälisten siidereiden edessä.

Lisäksi, jos olet olut-ihminen, kokeile silloin tällöin myös siideriä – tapaamme usein ihmisiä, jotka eivät ole koskaan juoneet siideriä ja pitävät siitä todella!


Kuvat: Nuder Cider

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *