Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Kotka Steam Brewery

Suomalaiset pienpanimot tutuksi - Kotka Steam Brewery

Nyt tuodaan täällä JaskanKaljat -olutblogissa tutuksi seuraava pienpanimo. Tämä onkin tälle alkuvuodelle jo seitsemäs pienpanimo, minkä tarinoita pääsette lukemaan. Tällä kertaa aiheena on Kotka Steam Brewery.

Yhdessä voimme tukea pienpanimoita

Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua ja muitakin suomalaiset pienpanimot tutuksi kirjoituksiani. Ostakaa näiden pienpanimoiden tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot panimot voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.


Tässä linkki kaikkiin JaskanKaljat -blogin Kotka Steam Breweryn arvioihin

Tässä linkki muihin suomalaiset pienpanimot tutuksi -tarinoihin


Kysymyksiin vastanneen nimi ja rooli panimolla?
Kari-Jukka ”Kärsä” Koivistoinen

Panimon virallinen nimi?
Kotka Steam Brewery Oy

Perustamisvuosi?
2018

Sijainti?
Panimo sijaitsee upeassa miljöössä, aivan meren rannalla, 1894 rakennetun Kotkan Höyrypanimon tiloissa. Osoite on: Metsontie 41, 48220 Kotka

Suomalaiset pienpanimot tutuksi - Kotka Steam Brewery

Panimon nettisivu?
https://www.kotkasteambrewery.com/

Sosiaalisen median kanavat?
Facebook
Instagram
TikTok
Linkedin

Onko panimolla olutkauppaa?
Panimomyymälä auki talviaikaan perjantaisin klo 11-17.
Kesällä panimomyymälä auki arkisin klo 11-17.
Pienpanimomyymälä & Oluthuone Kauppakeskus Pasaatissa:
ma-pe klo 11-18
la klo 12-16

Suomalaiset pienpanimot tutuksi - Kotka Steam Brewery
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerro lyhyesti panimostasi?
Kotka Steam Brewery on kotkalainen pienpanimo, joka toimii vuonna 1894 valmistuneessa Kotkan höyrypanimolla. Kaunis punatiilinen panimorakennus huokuu historiaa ja lukuisia tarinoita vuosisatojen takaa. Panimo sijaitsee aivan rannan tuntumassa, paikassa, jossa Itämeri ja Kymijoen vedet kohtaavat. Maisemat ovat upeat ympäri vuoden.

Mistä panimon nimi tulee?
Nimi on suora käännös Kotkan höyrypanimosta.

Kuinka panimo sai alkunsa?
Panimo sai alkunsa, kun kaksi oluen harrastajaa Kari-Jukka ja Matias Puranen löysi toisensa kehitysyhtiö Cursorin kautta ja suunnitelmat olivat niin yhteneväiset, että päättivät perustaa yhdessä panimon.

Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Kari-Jukka kävi pienpanimomestari koulutuksen Mustialassa vuonna 1995 ja siitä asti Kotkan höyrypanimon henkiin herättäminen on ollut haaveena, oikeastaan jo aikaisemminkin.

Suomalaiset pienpanimot tutuksi - Kotka Steam Brewery

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
2 kokoaikaista ja noin 4 osa-aikaista. Tapahtumissa panimo työllistää enemmän.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Saa tavata ja tutustua moneen hienoon ihmiseen. Tullut paljon uusia ystäviä. Voi toteuttaa haaveitaan ja itseään ja käyttää hyödyksi elämän varrella saatuja kontakteja ja kokemuksia. Alalla näkee mahtavia tyyppejä. Kesällä on kiva kierrellä festareita, sekä suunnitella omia tapahtumia.

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Vanhan harrastukset kuten soittaminen on jäänyt täysin. Kaverit ovat myös jääneet huonolle tolalle, kun kaikki tekeminen pyörii vain panimon ympärillä. Perheelle jää myös liian vähän aikaa.

Minkälainen on perinteinen päivä panimolla?
Tekeminen on todella monipuolista ja ei oikein voi sanoa, että perinteinen päivä. Päivään kuuluu raportointia, myymistä, kaljakuskina oloa, laskelmia, oluen valmistamista, suunnittelua, myyjänä myymälässä ja tapahtumissa. Lista on loputon näin pienellä porukalla, mitä me teemme. Myymälöitä ja anniskelu paikkoja meillä normaali aikana 2 molempia. Kesällä tapahtuu vielä enemmän.

Olutvalikoima tällä hetkellä?

 • Albatross IPA
 • Bird Porter
 • Kiroileva Siili pihlajanmarja Sour
 • KTP Basket Lager
 • Winter Ale
 • Skippers Ale
 • Skippers Ginger
 • Steam Beer
 • Waxwing Pils
 • Goon IPA
 • Pub 23
 • Smuggler
 • Captain Marshall Lager
 • S/S #6 Juicy IPA
 • Titaanit Lager

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Olemme monipuolinen ja jonkin verran perinteisiin oluttyyleihin kallellaan oleva merihenkinen panimo. Olemme myös ajassa kiinni, emmekä kavahda uusia tuulia emmekä kumarra kuvia. Teemme myös paljon oluita yhteistyökumppaneille ja esim. urheiluseuroille.

Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Tankin ovat tällä hetkellä kovalla käytöllä. Teemme kesäksi ainakin yhden uuden kausituotteen, jos tilaa tankeissa riittää. Se minkä tyylinen olut on, on vielä salaisuus.

Panimonne myydyin tuote?
Tällä hetkellä Captain Marshall

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa panimon osalta?
Suurempaa jakelua on ainakin tulossa. Aivan uutta tuoteryhmää on myös ollut suunnitteilla.

Minkä verran olutta valmistui vuonna 2021 ja minkä verran suunnitteilla vuodelle 2022?
Vuonna 2021 olutta valmistui n. 22 000. Vuonna 2022 tarkoitus on nostaa tuotanto 40 000 litraan, tämä tarkoittaa onnistunutta kesää.

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Olemme vahvasti merihenkinen panimo, onhan panimommekin aivan meren vieressä. Olemme ovat merenraikkaita ja brändimmekin on vahvasti merihenkinen. Kiroilevasta siilistakin tuttu Milla Paloniemi on hienosti löytänyt oluiden logoja piirtäessään meidän syvimmän olemuksemme.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Postimyynti pitäisi tietysti sallia samalla tavalla kuin muualla Euroopassa. Kaupparaja 5,5 % on tuulesta temmottu ja muutenkin epämääräiset säädökset anniskelussa pitäisi poistaa. Alkon monopolin voisi pikkuhiljaa murtaa.

Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotenamme ravintola- ja tapahtumamyynti oli kummatkin n. 33 % myynnistämme. Eli asiakkaista katosi 2/3 osa.

Viestinne oluenystäville?
Aivan mahtavaa, että olutharrastajien määrä kasvaa koko ajan. Kiitos teille ja meille kaikille, cheers!

Tarjonta monipuolistuu ja hienoja ravintoloita syntyy koko ajan lisää. Ajat ovat kuitenkin tiukat ja paljon epävarmuuksia on ilmassa. Monet raaka-aineet ovat jo kallistuneet reilusti, ja kukaan ei tiedä esim. millaisia rahtihintoja tulevaisuudessa maksamme. Nyt tarvitaan meitä kaikkia, että saamme pidettyä mahdollisimman monta panimoa pystyssä. Tukekaa paikallista panimoanne ja muutenkin olutharrastusta ympäri Suomea.

Keksi itsellenne kysymys ja vastaa siihen?
Kuka on pahin kilpailijanne?
Meidän kilpailijamme ei löydy ainakaan muista pienpanimoista, en myöskään löydä kilpailijoita isoista panimoista. Muut pienpanimot ovat yhteistyökumppaneita, joiden kanssa vaihdamme tietoa, tarvikkeita ja raaka-aineita. Tosi monesta pienpanimosta on tullut hyviä ystäviä ja on jo ikävä. Mukava nähdä kesällä paljon kavereita.

Tällä hetkellä aika on haasteellinen ja tarvitsee kylmäpäisyyttä selvitä siitä jo ihan henkisesti. Luotamme itseemme ja teemme parhaamme. Nyt tarvitaan yhteistyötä oikeasti mm. pienpanimoiden, kauppojen, tapahtuman järjestäjien ja ravintoloiden kesken. Muitakin toimijoita on paljon ja heitä kaikkia tarvitaan pitämään olutkulttuuri vireänä ja monipuolisena.

Pahin kilpailijamme tällä hetkellä on aika ja siitäkin selvitään.


Kiitoksia kun luit Kotka Steam Breweryn suomalaiset pienpanimot tutuksi -jutun. Lisää tarinoita pienpanimoista tämän linkin takaa.

Kuvat: Saatu panimolta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *