Suomalaiset Pienpanimot Tutuksi – Maku Brewing

olut beer maku brewing

Suomalaiset Pienpanimot Tutuksi -juttusarja palaa JaskanKaljat -olutblogiin ja homma isketään käyntiin Maku Brewingilla. Maku Brewing on ollut lähellä sydäntäni siitä lähtien, kun panimo aloitti toimintansa ja olen arvioinut useita heidän oluitaan. Lähetin heille kysymyksiä ja sieltä toimitusjohtaja Ville Makkonen laittoikin välittömästi vastaukset. Tervetuloa tutustumaan Maku Brewingiin ja jatkossa monien muidenkin suomalaisten pienpanimoiden juttuihin.

Yhdessä voimme tukea pienpanimoita

Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua ja muitakin suomalaiset pienpanimot tutuksi kirjoituksiani. Ostakaa näiden pienpanimoiden tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot panimot voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.


Tässä linkki kaikkiin JaskanKaljat -blogin Maku Brewing arvioihin

Tässä linkki muihin suomalaiset pienpanimot tutuksi -tarinoihin


Kysymyksiin vastasi:
Ville Makkonen
Toimitusjohtaja

Panimon virallinen nimi:
Jussi Olut Oy / Maku Brewing

Perustamisvuosi:
2013 (1. olut ulos 2014)

Sijainti:
Tuusula

Panimon nettisivu:
www.makubrewing.com

Maku Brewing somessa:
www.makubrewing.com
www.facebook.com/makubrewing
www.instagram.com/makubrewing

Onko panimolla olutkauppaa:
Maku-Kioski palvelee

Ke 14-18
Pe 14-18
La 12-16
Osoite: Sarvivälkkeentie 12, 04300 Tuusula

Kerro lyhyesti panimostasi?
Maku Brewing on Jussin ja Juhanin unelman toteutuma. Se on unelma siitä, että saa tehdä työkseen sitä mitä haluaa. Se on unelma siitä, että ihmisten vapaa-aika olisi työelämää tärkeämpi. Se on unelma, joka muodostui työkomennuksella Irlannissa. ”Mitä jos Suomessa olisi vielä jonain päivänä näin upea olut-kulttuuri, kuin täällä” kysyi Jussi eräänä Guinnessin huuruisena iltana Irlannissa Juhanilta, joista oli muutaman vuoden päästä tuleva yhtiökumppaneita.

Makun oluille on yhteistä loistava juotavuus, tyylinmukaisuus sekä leikittelevyys hyvällä maulla. Makun tunnistaa mustavalkoisesta pentagon logosta sekä jokaiselle oluelle suunnitellusta piirrostyylistään. Ylpeänä kerron, myös että Makun toiminta on nyt täysin hiilineutraalia ja tuplakompensoinnin ansioista jopa hiilinegatiivista.

olut beer maku brewing

Mistä panimon nimi tulee?
Panimon nimi tulee perustajajoukon oluen huuruisesta kehittelyviikonlopusta ja viime kädessä siitä, että mausta Makun erottaa.


Kuinka panimo sai alkunsa?
Tosiaan, Makun on perustaneet Jussi Tamminen ja Juhani Repo, jotka saivat idean panimosta Irlannissa vuonna 2011. Muutama vuosi tästä eteenpäin ja koko perustajajoukko oli kerätty kasaan. Juhanin ja Jussin lisäksi mukaan tulivat Jukka Hopearuoho, Harri Hopearuoho ja Henri Parviainen. Vuonna 2013 panimo rakennettiin Tuusulaan sen nykyisiin tiloihin ja 2014 valmistusluvan saatuaan panimo alkoi tekemään olutta. Ensimmäinen tuote – Maku IPA oli Jaskankaljojen vinkkinä Helsingin SOPPissa heinäkuussa ja on siitä lähtien ollut osa menestystarinaamme.

Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Yksinkertaisesti halu tehdä oma unelmien työpaikka.

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
10

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Tuotekehitystyö, tapahtumat, ihmisten kohtaaminen

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Meinasin kirjoittaa viranomaisraportointi, mutta itseasiassa olen alkanut pitämään siitäkin, ja Suomessa kaikki byrokratia toimii loistavasti, kun vaan osaa puhua sen kanssa samaa kieltä. Jos jotakin pitää mainita niin kaikenlaiset globaalit pandemiat voisi jatkossa skipata kokonaan.

olut beer maku brewing

Minkälainen on perinteinen päivä panimolla?
Se on aika erilainen minulla, kuin varsinaisesti meidän tuotantoon osallistuvalla porukalla. Jos minä vietän päivän panimolla, niin se menee about näin:

  • ajan pihaan ja luen mailit puhelimesta
  • istun panimon henksutilan nojatuolissa ja vastaan maileihin
  • keitän kahvia
  • juon kahvia ja selaan toiminnanohjausjärjestelmää ja teen tuotannon suunnittelua
  • käyn kiertämässä panimon ja tervehdin kaikkia
  • yleistä ihmettelyä siitä, että mitä kaikkea hienoa meillä tehdäänkään (vähän sama, kuin Kim jong il katsomassa asioita)
  • lounaalle
  • lisää yleistä ihmettelyä ja mahdollisesti myyntitoimitusten keräämistä ja suunnittelua

Olutvalikoima tällä hetkellä?
www.makubrewing.com (löytyy aina ajantasainen valikoima)

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Se kertoo siitä, että me tähdätään korkeaan juotavuuteen ja siitä, että West Coast IPA on meidän ydinosaamistamme, mutta nykyään myös lagerit onnistuvat.

Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Iso kattaus isoja oluita, josita osa on myös tynnyrikypsytettyjä.


Panimonne myydyin tuote?
Auervaara IPA 5,5 %


Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa panimon osalta?

Makulle tulee kevään aikana nykyisen ohelle uusi tuotantolaitos.


Minkä verran olutta valmistui vuonna 2021 ja minkä verran suunnitteilla vuodelle 2022?
Olutta valmistui 360.000 litraa ja tänä vuonna tähdätään +400.000 litraan.


Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Juotavuudella ja meidän omalla tyylillämme.


Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Ihan hyvä se on. Huonomminkin voisi olla ja tilanne on kaikille kuitenkin sama. Jos nyt jotakin niin ehkäpä käsityöolutpanimon käsite voitaisiin laista poistaa ja ulottaa ulosmyyntioikeus kaikille pienpanimoille aina sinne 12 -% saakka.


Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Se on vaikeuttanut ennen kaikkea ennakointia ja tuotannon suunnittelua. Esimerkiksi tämän vuoden ravintoloihin kohdistuvat rajoitukset tulivat meille ihan täytenä yllätyksenä ja kegiä on nyt varastossa aika paljon enemmän, kuin tarvitsisi olla.


Viestinne oluenystäville?
Hei oluen ystävät!

Toivottavasti meidän oluemme ovat teille maistuneet. Suomessa on paljon hienoja pienpanimoita, joista jokainen ansaitsee tulla huomatuksi. Meille panimoille on tärkeää, että saamme suoraa palautetta, jos jokin on hyvin, mutta vielä tärkeämpää jos jokin on huonosti. Kertokaa se meille, niin pääsemme parantamaan toimintaamme entisestään.

Keksi itsellenne kysymys ja vastaa siihen?
Miten hölmöläiset tekevät olutta?

No, Laitetaan vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa suuhun ja mennään kellariin käymään.


Kiitoksia kun luit Maku Brewingin suomalaiset pienpanimot tutuksi -jutun. Lisää tarinoita pienpanimoista tämän linkin takaa.

Kuvat: Saatu panimolta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.