Suomalaiset panimot tutuksi – Panimoyhtiö TuJu

Suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarja jatkuu ja nyt siirrymme Lappeenrantaan. Siellä oluita valmistaa panimo nimeltään Panimoyhtiö TuJu. Tervetuloa lueskelemaan TuJun tarinoita.

Yhdessä voimme tukea pienpanimoita

Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua ja muitakin suomalaiset pienpanimot tutuksi kirjoituksiani. Ostakaa näiden pienpanimoiden tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot panimot voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.


Tässä linkki kaikkiin JaskanKaljat -blogin Panimoyhtiö TuJu arvioihin

Tässä linkki muihin suomalaiset pienpanimot tutuksi -tarinoihin


Kysymyksiin vastanneen nimi ja rooli panimolla?
Jukka Mononen
Perustajaosakas, hallituksen puheenjohtaja, myyntivastaava

Panimon virallinen nimi?
Panimoyhtiö Tuju oy

Perustamisvuosi?
2015

Sijainti?
Lappeenranta

Panimon nettisivu?
panimotuju.fi

Sosiaalisen median kanavat?
https://www.facebook.com/panimoyhtioTUJU
https://www.instagram.com/panimoyhtio_tuju
https://untappd.com/PanimoyhtioTuju

Onko panimolla olutkauppaa?
Panimollamme on oma tehtaanmyymälä. joka sijaitsee panimon yhteydessä osoitteessa Meijerinkatu 4 53500 Lappeenranta. Panimollamme on myös verkkonoutokauppa, jonka osoite löytyy panimotuju.fi -osoitteesta (verkkokauppa on kokemassa muutosta).
Avoinna talviaikaan
TO 12-17
PE 12-18

Kerro lyhyesti panimostasi?
Alun alkaen kahden miehen eli Tuomaksen ja Jukan 30:nen ikävuoden kriisiytymisen luoma yritys. Tarkoituksena on ollut myös tuoda laadukas käsityöolutkulttuuri takaisin Lappeenrantaan ja valmistaa olutta perinteisin tekniikoin käsityönä, jolloin prosessin jokainen vaihe on toteutettu tarkkuudella tiukan laadunvalvonnan alla.

Mistä panimon nimi tulee?
Yksinkertaisesti perustajien nimistä TUomas ja JUkka.
Panimoyhtiö on nimessä sen vuoksi, että se kuulostaa perinteiseltä ja kovikselta ja onhan yritys muodoltaan osakeyhtiö.

Kuinka panimo sai alkunsa?
Tuomas on työskennellyt pitkään keittiömestarina ja Jukka sairaanhoitajana. Molempia yhdisti olutharrastuneisuus ja pitkän litkimisen tuloksena tuli eteen tilanne, että oluen teko myös houkutti. Hankittiin kotikeittolaitteisto ja käytiin Mustialassa pienpanimokoulutus. Kurssilla samaan aikaan oli myös Kanavan Panimon Karlstedtin vellokset sekä Rocking Bear Brewersin Kasper.

Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Kenties lievä ammatillinen näköalattomuus ja todellinen himo oluisiin. Tuohon aikaan tuli maisteltua oluita ja kieltämättä eteen tuli tilanteita, jossa oli pakko myöntää, että pystyisi varmasti tekemään asioita paremmin. Lappeenrannassa ei paikallista panimoa ollut vuosiin, joten markkinarakokin löytyi. Trendi oli tuolloin nouseva kotimaisten pienpanimoiden keskuudessa (ja onhan se edelleenkin). Perustimme panimon aikana, jolloin kotimaahamme nousi kolme pienpanimoa per kuukausi!!

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Vakinaisesti viisi työntekijää. Kokonaisuudessaan kuusi työntekijää, jos meidän puotimme mainio keikkalainen lasketaan mukaan! Osakaskuntamme on kasvanut myös Samulla ja hän vastaa visuaalisesta ilmeestämme, brändistämme ja liiketoimintamme suunnitelmallisuudesta.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Olla oman itsensä herra. Valmistaa omannäköistä tuotetta ja päästä vielä esittelemään sitä ihmisille. Yhteisöllisyys on olutalalla oma juttunsa, josta nautin kovasti. Yhteistyö ja ajatusten vaihtaminen muiden panimoiden kuin harrastajakunnankin kanssa. Pääsääntöisesti panimoalan toimijat ovat avoimia ja vieraanvaraisia.

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Selvittäminen ei lopu koskaan. Byrokratia. Valmisteverotus alkoholin suhteen on Suomessa mielestäni suhteettoman korkea, joka ikävä kyllä näkyy lopputuotteen hinnassa ja varmasti rajoittaa pienpanimoiden kasvua.

Minkälainen on perinteinen päivä panimolla?
Itse teen pääsääntöisesti myyntivastaavan hommia sekä vastaan paperitöistä ja raporteista. Osallistun myös tuotantoprosessiin, mikäli tarvetta on ja teen kaikkia panimon pyörittämiseen kuuluvia töitä. Teen pääsääntöisesti virka-aikaa, joten aloitan klo 8:00 sähköpostien purkamisella ja teen muiden yrityksemme osakkaiden kanssa pohdintoja tulevista tuotteista, julkaisuaikatauluista yms. Vastaan myös yrityksemme sosiaalisesta mediasta ja sen pyöräyttämiseen menee viikossa jokunen hetki.


Teen myyntityötä, joten puhelin on työkaluni sähköpostien ohella. Kerään ja vastaanotan tilauksia vähittäismyyntivastaavamme kanssa. Osallistun kuormien kasaamiseen ja toimitusten järjestämiseen. Erilaisten tilauslistojen ja saatavuuslistojen täyttäminen on myös työtäni, josta vastaan. Loppuviikosta osallistun aktiivisesti tehtaanmyymälämme pyörittämiseen ja tuotteiden astiointeihin.


Muilta osinhan meillä starttaa tuossa 8:00 aikoihin panimon muukin prosessi. Mäskäys aloitetaan aamusta tai astiointien (eli pullotusten, tölkitysten, kegitysten) valmistelut. Pullotuksissa tai keittelyissä kestää sen yhden työpäivän verran.

Olutvalikoima tällä hetkellä?
Vähittäismyyntivalikoimassamme pyörii n. seitsemän tuotetta tällä hetkellä. Pyrkimys on tuottaa oluttyylejä vuodenaikaan sopien ja pitää mukana ns. coretuotteita. Keväisin tuotamme selkeästi enemmän lagereita kuin muina vuodenaikoina. Vähittäismyyntipuolella listaus pyörii monessa eri tyylissä, kuten grisetessä, portterissa, session IPAssa, brown alessa… tuotekavalkaadi on tarkoituksella poikkeava toisiinsa nähden sekä vaihtuva. Emmehän halua tehdä aivan samaa olutta jatkuvasti!


Lisäksi ravintolavahvat tuotteet sisältävät vaihtuvia kegituotteita, pullotuotteina imperial stoutteja ja meillä on myös normitoimintaa erottava Wild Barrel Series sekä Black Barrel Series.


Wild Barrel Series on villihiivapohjainen tynnyriprojekti ja tuotesarja. Tuotesarja esittelee hienostunutta makumaailmaa, joka muodostuu luontaisten villihiivojen ja eri-ikäisten olutpohjien sekoittamisesta. Lopputuloksessa korostuu aika, joka oluelle on annettu. Ajan kanssa tynnyreiden kosketus ja kypsyminen mahdollistavat oluelle villin, intensiivisen ja äärimmäisen monipuolisen makumaailman. Näitä oluita myös maustamme paikallisesti hankituin marjoin ja hedelmin!


Black Barrel Series on tuotesarja Wild Barrel Seriesin rinnalle, esitellen pitkäkestoisen ja huolellisen käsityön tulosta. Lopullisille oluille on annettu aikaa reilusti. Tynnyrikosketuksen tuoma oma makumaailmansa ja kypsytysaika pyöristävät kulmia sopivasti ja oluet esittelevätkin erityisesti pitkäkestoisen tynnyröinnin tuottamaa pehmeää aromikkuutta. Kyseessä siis ei ole hapansektori vaan tummemmat ja prosenteiltaan tuhdimmat makumaailmat.

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Se kertoo varmasti sen, että täällä työskentelee vain koviksia 😀 Olemme kunnianhimoisia. Tuotteemme ovat visuaalisesti viimeisteltyjä ja sisältö piisaa yllätyksiä emmekä pelkää erilaisia oluttyylejä.

Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Wild Barrel puolelta on tulossa lähiaikoina kiinnostavaa pullotetta sekä piakkoin astioimme uuden, aivan aikaisempii verrattuna erilaisen Black Barrel Seriesin stoutin. Toisaalta pullokypsymisprosessi vie aikaa, joten aivan lähiaikoina ei tuota BBS-tuotetta julkaista. Kegilinjastosta on tulossa mehuttelua pihalle ja uusia mainioita tölkkituotteita on myös tulossa alkuvuonna.

Panimonne myydyin tuote?
Myydyin tuotteemme on Hoptinen Illuusio 4,9 % session IPA. Kauppavahvuinen ”kirkkaampi” IPA, jossa reseptiikka on varmasti kaikista ”hierotuin”. Se on nimittäin ollut pitkään tuotannossa. Siinä myös vaihtuu kuivahumalointi useamman kerran vuodessa ja viime vuoden loppupuolella reseptiikkaa hinkattiin lisää ja pukattiin olut tölkkiin tekemään taikojaan.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa panimon osalta?
Tasaista kasvua ja mahdollisesti kansainvälisiä askeleitakin. Olutrepertuaari pidetään kiinnostavana ja tölkit ottavat isompaa osuutta liikevaihdossamme. Myös tulevaisuudessa sanomme ”ei” nössyttelylle.

Minkä verran olutta valmistui vuonna 2021 ja minkä verran suunnitteilla vuodelle 2022?
2021 olutta valmistui 80 000 litraa. 2022 suunnitelmat pyörivät yli 100 000 litrassa, mutta odottelemme tällä hetkellä maailmalta saapuvia tankkeja lisäämään käymiskapasiteettiamme.

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Varmastikin toisinaan rimat ylittävillä ja alittavilla tuotenimillä, hauskalla ja vauhdikkaalla ulkoasulla ja ennen kaikkea aiemmin mainituilla tynnyrisarjoillamme. Emme myöskään pyöristele kulmia vaan olemme ronski oma itsemme.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Vapautetaan oluen ja siiderin vähittäismyynti järjettömästä 5,5 til.-% rajasta. Mahdollistetaan vähittäismyynti tuottajalta myös asiakkaan kotiin tai vähintäänkin lähimpään vähittäismyyntipisteeseen ja pidetään veroäyrit Suomessa. Seurataan myös Euroopan vapaan liikkuvuuden pykäliä myös etäostoasiassa.
Vaikkei tämä asia mahdollisesti tule koskaan olemaan meille ajankohtainen, en näe järkeä tulpata pienpanimoiden myyntireittejä kehittämällä 500 000 litran ”käsityöläispanimorajoja” samalla kun pienpanimoraja on alle 15 000 000 litraa.

Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Mielestäni isosti. Kun ensimmäinen aalto iski, se tuli käytännössä sokkina. Ravintolat menivät sulkuun ja toimituksessa olleita kegejä ja laatikoita palautuikin panimolle. Kaupan ala myös meni hetkellisesti johonkin selviytymistilaan ja arviolta vähittäismyyntiäkin putosi 50 % yhtäkkisesti pois. Toisaalta tämä mahdollisti meille hieman ”vapaa-aikaa” ja pistimme pystyyn verkkonoutokaupan ja tehostimme oman myymälämme toimintaa. Ihmiset löysivät myymäläämme onneksi hyvin ja loppujen lopuksi meidän ei tarvinnut lomauttaa työntekijäämme. Jos jotain hyvää mietitään, niin korona-aikaan otimme myös valikoimiimme tuoreoluet, jota ajetaan tankeista litraisiin pulloihin ja ne ovat harrastajien keskuudessa saaneet suuren suosion.
Nyt tietty alkuvuonna 2022 tilanne surullisesti muistuttaa kevättä 2020 ja kyllähän se pienen panimon pyörittäjää uuvuttaa. Tällä hetkellä tankit ovat täynnä ravintolavahvaa tavaraa, mutta myyntireittejä ei ole. Toki tämä on ylimääräistä stressiä tietenkin hiljaiset ajanjaksot näkyvät väkisin panimon luvuissakin, vaikka toimintaa yritetään nyt kompensoida keskittymällä isommin vähittäismyyntipuolelle.

Viestinne oluenystäville?
Juokaa rohkeasti kotimaista olutta. Se on tällä hetkellä parempaa kuin koskaan. Älä fakkiudu yhteen oluttyyliin vaan haasta itseäsi ja koettele myös kaverisi sietokykyä! 😀 Ja mikäli paikkakunnallanne on Tujun tasting, tulkaa sinne maistelemaan ja kyselemään vaikeita.

Keksi itsellenne kysymys ja vastaa siihen?
Suurin osa tapaamistani dallaspullista on ollut isompia kuin texaspullat. Mistä tämä johtuu?
En tiedä. Mietin tätä usein ennen nukkumaan käymistä. Tämä on elämän suuri mysteeri.


Kiitoksia kun luit Panimoyhtiö TuJun suomalaiset pienpanimot tutuksi -jutun. Lisää tarinoita pienpanimoista tämän linkin takaa.

Kuvat: Saatu panimolta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *