Kotioluet: HallaBrew Leipzig Gose ja Hallabrew presents: Powerpuff Girls Peach-Raspberry Sour

Vuosi 2020 isketään käyntiin kotioluilla, kun maistossa minulla on Hallabrew -nimisen kotipanimon kaksi olutta. Hallabrew ei ole ensimmäistä kertaa blogissani, vaan aikaisemmin kyseisen kotipanimon oluita täällä on ollut nimellä Aavarannan Panimo. Tässä on alkuun hieman tarinaa kotipanimosta ja sitten kaadellaan lasiin Leipzig Gose ja Powerpuff Girls Peach-Raspberry Sour.

Hallabrew – Hallan panemaa – Aitoa kotiolutta
Tänä syksynä 4 vuotta täyttänyt Aavarannan panimo siirtyi uusiin tiloihin Onttolaan ja uudeksi nimeksi tuli Hallabrew. Muuttoon päädyttiin, kun viimein sain uudet tilat kotini yhteyteen uuteen autokatokseen. Pitkään olen tästä haaveillut ja viimein pääsen harrastuksen pariin aina kun huvittaa ja vähänkin ehdin. Myöskään kahden kotipanimon pyörittäminen eri sijainneissa ja tarvikkeiston hankkiminen toistamiseen ei tuntunut järkevältä. Lankoni Joona on edelleen vahvasti mukana panotouhuissa ja hänen kanssaan sovitaan tärkeimmät oluet mitä pannaan yhdessä. Nyt minulla on myös paljon omia projekteja ja uutena hommana riittämiin pullojen pesua ja panimon siivoamista.

Panimolla uutena laitteistona on Grainfather, mutta myös vanhat pussimäskäys-laitteet tulee käyttöön tarvittaessa. Maltaat rouhitaan nykyään itse, joka mahdollistaa maltaiden varastoinnin ja niitä onkin kertynyt jo noin 100 kg erilaisia, nyt panohommiin pääsee myös enempiä suunnittelematta. Laadun parantamiseksi käytössä on myös termostaattiohjattu käymiskaappi lämmityksellä ja viilennyksellä, sekä hiilidioksidia hapettumisen ehkäisemiseen eri vaiheissa. Jonkinlainen tynnyriprojektikin on lähdössä käyntiin alkuun yhdellä 30 litran tammitynnyrillä.

Ensimmäinen Hallabrewin olut pantiin 3.10.2019 ja se oli vadelma-persikka sour. Muita oluita joita uudella panimolla on ehditty panemaan ovat: gose, ipa, brut ipa, apa ja grodziskie. Lisäksi on valmistunut luomuomenasiideriä ja melomelia (mead vadelmalla). Käymässä tällä hetkellä on black gosea. Hyvin on siis alkuun päästy.

Siinä oli Hallabrew -kotipanimon Janin tarinaa hänen panimostaan ja nyt sitten oluita maistamaan.

Hallabrew Leipzig Gose

Ensimmäinen näistä kahdesta oluesta on Leipzig Gose, jossa mukana korianteria ja suolaa (1 g/l). Olut on kattilahapatettu noin kaksi vuorokautta 43 c Lacto Seven-valmisteella. Olut on pullotettu 25.10.2019.

Tyyli: Gose

Voltit: 5,0 %

Katkerot: 0 EBU

Humalat: –

Maltaat: Puolet vehnämallasta ja paria eri ohramallasta loput

Fiilikset:
Selkeää korianterin tuomaa mausteisuutta ja happamuus yhdessä suolaisuuden kanssa. Hyvä tyylinmukainen tuoksu.

Ohoh, kun maku on hieno. Oikein räjähtää suuhun tarjoillen monia eri makuja ja voimakkaalla kädellä. Korianteria reilusti, mutta ei onneksi liikaa. Vahva happamuus ja maku kuin joisi sitruunasta puristettua mehua. Suolaisuus myös hyvin esillä, mutta kuten korianteri, niin suolaakin on sopivasti. Tämä menee kertaheitolla Aavarannan Kotipanimo/Hallabrew -oluiden suosikikseni. Tällainen olut on täysin kaupallista tavaraa ja aivan sieltä parhaasta päästä.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Hallabrew presents: Powerpuff Girls Peach-Raspberry Sour

Sitten toinen olut maistoon ja tätä tulikin maistettua jo kertaalleen matkalla Kippis -festareille. Silloin maistui oikein mainiolta, joten nyt tarkempaan syyniin. Olut on humaloitu Magnumilla, kattilahapatettu noin kaksi vuorokautta 43 c Lacto Seven -valmisteella. Käymisen jälkeen kypsytetty vadelmien ja persikoiden kanssa noin 2 viikkoa, molempia 2,5 kg.

Tyyli: Hapanolut

Voltit: 5,5 %

Katkerot: <10 EBU

Humalat: Magnum

Maltaat: Noin 1/3 vehnämallasta, loput vaaleita ohramaltaita.

Fiilikset:
Tuoksu keskittyy vadelmaan ja sieltä taustalta saamme happamuutta. Hieman jopa parfyyminen tuoksu.

Vadelma tulee ensimmäisenä esiin, kun otan hörpyn oluesta ja happamuus jää melko miedoksi. Makumaailmaltaan hillitympi, kuin Leipzig Gosessa ja tämä onkin siltä osin helpompi lähestyä. Persikka ei juurikaan ole menossa mukana, ehkä hieman pehmentää kokonaisuutta. Maustettuna hapanoluena aivan samalla viivalla useiden kaupallisten samankaltaisten kanssa. Jos sokkona maistaisi kaupasta löytyvien kanssa, niin ei osaisi sanoa, että mikä on kotipanimon ja mikä kaupallisen panimon. Hyvä olut.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 32/50

Yhteenveto:
Hallabrew iskee tiskiin kaksi erittäin laadukasta hapanta kotiolutta, joista ei moitteen sijaa löydy. Leipzig Gose on sellainen, jota voisi pitää aina omassa kaapissa ja nauttia tilanteessa kuin tilanteessa. Vuosien varrella tälläkin kotipanimolla on otettu aimoharppauksia eteenpäin ja on erittäin hienoa, että panimo on saanut sellaiset tilat, jossa on mukava keitellä.

One thought on “Kotioluet: HallaBrew Leipzig Gose ja Hallabrew presents: Powerpuff Girls Peach-Raspberry Sour

  1. On ollut kunnia maistaa noita molempia. Ja kun olen happaman ystävä, niin hyvin herahtaa3 sylki suuhun molemmista, ertyisesti Leipzig Gosesta. Kiva kesäjuoma tuo toinen varmasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *