OlutExpo 2016 – Jaskan tärpit!

Muutama päivä jäljellä, kunnes OlutExpo avaa ovensa ja Helsingin Kaapelitehdas tarjoilee oluenystävälle oivat puitteet hakea hienoja olutkokemuksia. Kasasin tapani mukaan muutamia tärppejä, jotka kannattaa ottaa maistoon. Listasin oluita mitä en ole itse maistanut, mutta pakko päästä maistamaan ja myöskin sellaisia tuotteita, jotka olen aikaisemmin kokenut hyväksi. Tässä Jaskan tärpit!

Odotetuin tuote:
Tiski: Brew Seeker
Olut: Rodenbach Alexander

5,8 % Sour Ale
Ratebeer.comin Top50 Sour Red/Brown –listan ensimmäisellä sijalla. Todellinen harvinaisuus täälläpäin. Rodenbach on tällä hetkellä oma suosikki panimoni ja sieltä tulee pelkkää parhautta, joten tämä kruunun jalokivi odottaa poimimista.
Panimon sivuilta kuvaus:
”RODENBACH Alexander is brewed at the RODENBACH brewery in Roeselare, in the province of West Flanders. This mixed fermentation beer consists of two thirds beer that was matured in oak casks for 12 months and one third young beer, and has been subjected to maceration with sour cherries.

This extraordinary beer with its unique, balanced palate, complex finish and subtle fruit and wood notes is undoubtedly one of the best sour ales RODENBACH has ever created. It was brewed for the first time in 1986 on the occasion of Alexander Rodenbach’s 200th birthday and is now back by popular demand to the delight of beer lovers here and abroad. Its aftertaste is reminiscent of a Burgundy wine and its freshness makes this beer the perfect aperitif or accompaniment to cheeses or dessert.”

Uutta mulle!
Tiski: Brew Seeker
Olut: Rodenbach Vintage 2014
7,0 % Sour Red/ Brown

Aikaisempien vuosien Vintageja on tullut maistettua ja kyllähän ne ovat timanttisen hyviä olleet, joten ei epäilystäkään, etteikö tämä jatkaisi samaa loistavaa linjaa.

Tiski: Brew Seeker
O’so Wease the Juice
8,0 % Sour/Wild Ale

Panimon kuvaus: ”Barrel aged and Brett blended cherry sour. Very complex blend of Belgian, Brett and sour beer aged on Door County cherries for a beautiful marriage of barrel aged tartness.”

Sori Brewing Conca d’Oro
11,5 % Chianti BA Imperial Stout 

Candiallen Chianti-tynnyreissä kypsynyt Imperial Stout. Punaviinitynnyrissä kypsennetty Imperial Stout ei kuulosta aivan huonoimmalta idealta. Huom! Vain lauantaina klo 18:00 alkaen!

Sori Brewing Raspberry Punch
4,0 % Berliner Weisse   

Berliner Weisseja ei ole liikaa saatavilla ja ne kyllä kiinnostavat aina.

Tiski: Humalove
Olut: Pinta Imperator Baltycki
9,1 % Baltic Porter

Ratebeer.com sanoo, että Puolan kolmanneksi parhaiten arvosteltu olut. Loistavat Baltic Porterit ovat harvassa, joten olisiko tässä sellainen?

Maistila Kita Imperial IPA
9,4 % Double IPA

Maistila on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi suosikeikseni suomalaisista pienpanimoista. Laadukkaasti valmistetut oluet ovat iskeneet omaan makuuni täydellisti, joten nyt katsotaan kuinka heidän Tupla IPA Kita toimii.

Tiski: Moestue & Cask Oy
Olut: Uiltje Big Fat 5 Double IPA
8,0 % Double IPA

75 EBUinen ja viidellä humalalla (Simcoe, Chinook, Citra, Amarillo & Columbus) humaloitu Tupla IPA.

Pyynikin Post Mortem
12,0 % Imperial Stout

Panimon kuvaus: ”Vainajien muistoksi tehty. Arkusta löydät ruusuisen, vaniljaisen, pellavaisen kuoleman jälkeisen.” Pyynikin suurin olut tähän mennessä, joten suurella mielenkiinnolla maistoon!

Ruosniemen Panimo Konsultti #3 Berliner Weisse
Vehnäolut 4,7 %

Hapanta ja raikasta eli kuulostaa aivan lauantain startilta 🙂

Ruosniemen Panimo Keri Saarele Juniper Gose
5,0 % Gose

Panimon kuvaus: ”Porilaisella katajalla maustettu, virolaisen Lehe pruulikodan kanssa yhteistyössä tehty gose.” Gose on myös sellaista, että pakko päästä maistamaan. 

Tiski: Sinebrychoff
Brooklyn Brewery yllätyshana
Joka päivä vaihtuva yllätysolut, joka julkistetaan aina expopäivän aamuna. Viimeksi oli mielenkiintoisia herkkuja, joten tänä vuonna varmasti sama linja jatkuu.

Vallilan Panimo S A U N A 1-IPA 2,6 %
Voiko näin pienillä prosenteilla saada hyvän oluen? No siitä otetaan selvää.

Vakka-Suomen Panimo
9,2 % Prykmestar Talvibock kausiolut

Elämme sitä aikaa vuodesta, kun itse siirryn koko ajan tiukemmin siemailemaan maltaisempia oluita. Doppelbock on yksi syys- ja talviajan suosikkityylejäni. Vakka-Suomen Panimo kun valmistaa tällaisen perinteisen saksalaisen oluttyylin edustajan, niin kävelen suurin odotuksin heidän tiskilleen, kumarran ja kiitän jo etukäteen, koska tiedän että tämä olut tulee olemaan loistava.

Siinä oli muutama itselleni uusi olut, joka täytyy ottaa maistoon. Sitten muutamia tärppejä juomista, joita olen aikaisemmin maistanut ja todennut sen verran hyviksi, että käsi sydämellä voin niitä teillekin suositella.

Varmat tutut!

Tiski: Brew Seeker
Olut: Thornbridge Hall Bracia
Traditional Ale 10,0 %

Onhan tämä yksi maapallomme hienoimpia oluita. Mykistävä herkku! Perinteiset Alet ovat pääasiassa sellaisia, jotka eivät minulle toimi, mutta tämä kyllä pelittää huikeasti.

Tiski: Brew Seeker
Olut: Rodenbach Caractère Rouge
7,0 % Sour Red/ Brown

Kypsytetty 2 vuotta ja 0,5 vuotta maseroitu kirsikoiden, vadelmien ja karpaloiden kanssa. RateBeer.com 100 pointsia. Viime viikolla pidin oluttastingin, jossa tätä maistettiin hanasta. Jopa pieni kyynel kävi silmäkulmassa, kun ensimmäisen hörpyn otin. On se vaan hieno!

Laitilan Imperiaali Stout Bourbon Oak
9,7 % Imperial Stout

Bourbontynnyrissä kypsynyt Imperiaali on loistavaa perusversiotakin vielä parempi. Tämä oli viime kesän Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuman tärpeissä ja nousi yhdeksi suosikiksi. Ei siis mitään syytä jättää pois tältäkään listalta.

Tiski: Brew Seeker
Olut: Victory Art Ivan 
Imperial Stout 13,0 %
Viimeisen vuoden aikana olen maistanut hieman reilu 30 venäläistä pienpanimo-olutta. Se on melko pieni otanta, mutta Victory Art Brew on sen perusteella kiistaton ykkönen. Tämä Imperial Stout on panimon parhaimmistoa ja voitti mm. Parin viikon takaisen oluttastingin jonka pidin ystävieni kanssa. Viisi jätkää maistelemassa ja oli kaikkien suosikki.
Arvioni tästä oluesta!

Tiski: Diamond Beverages
Olut: Founders KBS
11,2 % Imperial Stout

Olen tästä oluesta kirjoittanut olut arvion ja kuvailen arvion lopussa tätä olutta näillä kolmella sanalla: ”yksi hienoimmista ikinä”. Annoin 45/50 pistettä, joten ei ole minun arviointini aikana päässyt kuin Plevnan Siperia. Tässä arvioini tästä oluesta

Maistila Kaira
6,3 % India Pale Ale

Maistilaa jo kehuinkin tässä jutussani, joten se jätetään tässä väliin ja keskitytään kairaamaan. Kaira jatkaa panimon laadukasta linjaa ja tämä olut voidaan laittaa sivistyssanakirjaan IPA –sanan kohdalle.
Arvioni Kairasta!

REKOLAN SAHTI
7,8 % Sahti

Kyllähän mulle aina Sahti maistuu ja Rekolan Sahti on hyvää sellaista.

Tiski: Servaali
Olut: Mallaskosken Black Imperial Rye
11,4 % Speciality Grain

Syys- ja talvi-iltojen lämmittäjä. Tässä on se illan viimeinen hidas. Mallaskosken Panimon suurin olut tähän mennessä ja ruis toimii tässä kyllä hienosti. Yksi viime kesän Helsingin SOPPin hienoimpia oluita.

Tiski: Servaali
Olut: Pilsner Urquell TANKOVNA
4,4 % Pils
Mahdollisesti tuorein Urquell mitä tulet maistamaan!
Teurastamo.fi –sivulta poimittua tietoa:
”Tankovna on tuoreinta saatavilla olevaa pilsneriä! Se valmistetaan Plze?in panimossamme vain 2 päivää ennen saapumista Suomeen ja tulee nauttia 4-5 päivässä avaamisesta. Tankovnan ainutlaatuinen tuore maku syntyy siitä, että olueen ei ole lisätty hiilihappoa tai muita kaasuja. Pastöroimaton valmistusmenetelmä puolestaan takaa raikkaan maun säilymisen. Tankkien sisällä pilsneri on muovisessa vakuumissa pussissa, josta se lasketaan paineen avulla ulos. Ainutlaatuisen olutkokemuksen tunnistaa heti ”ensipuraisulla” kielen päällä.”

Siideri:
Tiski: Rekolan Panimon
Siideri: KUURA REAL CIDER

5,4 %
Yksi Suomen parhaita siidereitä, ellei jopa paras (ainakin omasta mielestäni)!

Tällaiset tärpit tällä kertaa ja tässä vielä loppuun koko valikoima:
OlutExpo 2016 – juomalistat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *