Vieraileva kynä: Teijo Aflecht – BrewDog Turku sneak peek –iltama 11.11.2015

Sain kutsun BrewDog Turun Sneak Peek iltaan, mutta valitettavasti itse en paikan päälle päässyt. Pistin kutsun jakoon Facebookin puolelle ja Teijo Aflecht nappasi siitä välittömästi kopin. Sovimme, että hän lähtee tutustumaan paikkaan ja kirjoittaa siitä blogiini jutun. Mukaan reissuun Teijo värväsi kaverinsa Antti Ikosen. Tässä on Teijon kirjoittama juttu höystettynä Antin hienoilla valokuvilla. Kiitoksia jätkille jutusta!!!

BrewDog Turku sneak peek –iltama 11.11.2015

BrewDog Turku avaa virallisesti ovensa torstaina marraskuun 12. päivä. Päivää aiemmin ovea raotettiin jo Equity for Punks –osakkeenomistajille ja muille kutsuvieraille, jotka pääsivät tutustumaan baarin tunnelmaan ja tarjontaan, joka sisältää 18 hanaa ja monipuolisen pullovalikoiman. Itse sain kutsun Jaskalta, kun maagisesti nettiselain avasi Facebookin ja pläjäytti ilmoituksen verkkokalvoille kesken tunnollisen gradun kirjoittamisen. Tällaista tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä, vaikka olin jo alistunut ajatukselle, ettei yleensäkään baariin hetkeen tule lähdettyä ”negatiivisen kassavirtatilanteen” (lepää rauhassa George Carlin) takia.

Uusin BrewDogin baari sijaitsee entisen irkkubaari Castlen ja pikaisesti kääntymässä käyneen Rokbarin tiloissa. Paikka on siis aivan keskustassa, lähestulkoon Kauppatorin nurkalla. Tällä hetkellä julkisivu oli niin huomaamaton lukuun ottamatta himmeää BrewDog-logoa ovessa, että ensin näin vain viereisen naisten alusvaateliikkeen. Tämä on joko tarkoituksellista olettaen harrastajien tietävän minne mennä muutenkin tai sitten edusta on vain vielä keskeneräinen. Sisältä sen sijaan löytyi monenmoista sisustusta. Baarissa on vähän olohuonemainen fiilis. Pitkän putkimaisen, mutta kuitenkin varsin leveän tilan toista seinää koristaa BrewDog-käsittelyn saanut maalaus eräänlaisesta Turun historiikista, josta voi bongata hauskoja viittauksia ja hahmoja. Retrotunnelmaa luo erityisesti takaosan valaistuksen näkyvät hehkulangat, kun taas baaritiskin vastapäiset pyöreät penkit ja pöydät muistuttavat yhdysvaltalaista dineria. Vessan seinällä peukuttava Fallout-pelisarjan Vault Boy lämmitti mieltä.

Jos pitää joku risu antaa, niin himmentämättömät, varjostimettomat hehkulamput komeasta tyylistään huolimatta tuntuvat tekevän jo valmiiksi avaran tilan valaistuksesta entistä avaramman ja hieman ihmeellisen. Kuulemma osassa valoja on himmennysmahdollisuus, mutta niiden osalta oli vielä pieniä teknisiä ongelmia. Paksuista vanerilaudoista rakennetut tuolit edustivat todellista DIY-tyyliä, ja niitä siirtelemällä saakin oluen ohessa hyvän lihastreenin. Tila paikassa ei lopu nopeasti kesken kun esiintymislavakin on muunnettu pitkällä pöydällä varustetuksi maistelutilaksi. Ihmisiä ei tässä ennakkotilaisuudessa ollut mitenkään ruuhkaksi asti, josta syystä musiikin soidessa kevyesti taustalla pystyi hyvässä seurassa keskittymään itse asiaan. Alkuillasta BrewDog Finlandin Jokke kyyristyi baaritiskille (katto tuli vastaan) puhumaan pari sanaa. Hän onnitteli Turkua nopeammasta avauksesta kuin Helsingissä, esitteli ravintolapäällikkö Jarnon ja tarjosi samalla paikallaolijoille talon puolesta lasillisen Holy Moosea.

Tiskillä BrewDog Finlandin Jokke, toisena vasemmalta ravintolapäällikkö Jarno työn touhussa.

Niin, pitikö tässä oluestakin kirjoittaa? Hanoja BrewDog Turussa on siis 18, joista puolet on talon omia ja puolet taas vierashanoja. BrewDogilta hanoissa olivat tutut klassikot Punk IPA:sta This Is Lageriin, kun taas uutuuksissa oli mielenkiintoisempia tapauksia kuten keskihapan Lizard Bride ale, Hello My Name Is… -marjasarjan Holy Moose ja kaurastout Hinterland. Vierashanat olivat kokonaisuutena jopa mielenkiintoisempi osuus, koska niihin oli selvästi lähdetty rohkeasti hakemaan erikoisia oluita tunnetusti laadukkailta panimoilta kuten Ballast Point, Thornbridge, Põhjala ja Fat Lizard eikä osaa näistä hanoista tarvinnut omistaa lippulaivaoluille. Hanavalikoima myös erottui omalla luonteellaan Turun muista laadukkaista anniskeluravintoloista, vaikka myönnettäköön, että esimerkiksi Cosmic Comic Cafessa ei ole tullut hetkeen valitettavasti käytyä. Pullovalikoimaan ei ehtinyt vauhtisokeuden takia tutustua kuin yhden maistiaisen kautta.

Omia…

…ja vieraita.

Ehdottomasti yksi parhaista piirteistä BrewDog Turussa on Helsingin baarin tapaan annosmahdollisuudet kaikissa hanaoluissa 1/3 pintista kokonaiseen ja välistäkin löytyy kaksi annoskokoa. Vastapainona annosko’oille toimii yleisesti melko korkea hintataso. Osakkailla on ilmeisesti osakemäärästä riippuen 5-20% alennus BrewDogin baareissa, joka luonnollisesti tekee hinnoista ainakin hieman siedettävämpiä. Pienin 1/3 pintin annoskoko kuitenkin mahdollisti (fyysisesti) sen, että suurin osa kiinnostavista hanaoluista tuli juotua ja tuon koon hinta huiteli keskimäärin 3-4 euron tuntumilla. Maistiaisia tarjottiin myös kärsivällisesti sellaisia pyydettäessä, ja hienosti aromit esiintuovista maistiaislaseista on annettava erityismaininta.

Henkilökunta hoiti hommansa rennolla ammattitaidolla.

Illan aikana juoduista oluista löytyy käytännössä ainoastaan positiivista sanottavaa, joten valikoima on huolella valittu, vaikka ei toki pidä aliarvioida itse juojan harkintakykyä ja osumatarkkuutta. Tässä lyhyitä mietteitä:

  • BrewDog Lizard Bride, 5.7 % sour ale: Hieman kuin pikkuserkku viikkoa aiemmin maistetulle To Ølin Sur Yulelle. Erotuksena oli miedompi, keskitasoinen happamuus ja kirsikkojen tilalla kepeämpi vadelmaisuus. Miellyttävä happamuuden ja juotavuuden liitto.
  • Ballast Point Sculpin, 7 % IPA: Kehuttu jo pitkän aikaa, nyt ensimmäistä kertaa omilla nystyröillä. Yllättävän kepeä ja helposti juotava tämäkin, hedelmäisempi kuin odotin. Takuuvarma ja laadukas, verrattavissa Punk IPAan omaan makuun sopivammalla humaloinnilla.
  • Hello My Name Is Holy Moose, 5.5 % fruit IPA: Tällä siis lahjottiin puolueelliseksi. Pohjoismaisilla marjoilla (puolukka, lakka, tyrni ja mustikka) maustettu IPA oli miellyttävämpi kuin odotin kommenttien ja sarjan Päivi-version perusteella. Tuoksussa tuli jännästi puolukasta ainoastaan makeus ilman kirpeyttä kenties muiden makeampien marjojen ansiosta. Maku oli ainesosat huomioon ottaen tasapainoinen. Suuntuntumaa kuvailtiin ”pirskahtelevaksi”.
  • BrewDog Vagabond, 4.5 % pale ale: Melko tavanomainen, kevyen hedelmäinen miellyttävä pale ale. Juuri ennen tätä maistoin tilkan Põhjalan Uus Maailm Session IPAa, enkä näitä kahta toisistaan hirveästi erottanut.
  • Fat Lizard / BrewDog Helsinki Total BS, 6.66 % black saison: Jos en olisi maistanut, niin olisi tyylin mielikuvan takia jäänyt hanaan. Mutta kas, maku ensi alkuun yllättävän puhtaasti saisonin tapaan hapokas ja vasta jälkimaussa kielellä jää suklaa. Ei ehkä löydy saisonin yrttisyyttä, mutta huomattavasti parempi tumma versiointi kuin esimerkiksi monet black IPAt. Yllätyin, että tämä on lähes järjestään lytätty.
  • Põhjala Taara Avita!, 10.8 % imperial stout: Aivan huumaava tumman rommin tuoksu, ja itsehän en edes juuri pidä rommista. Tuosta tuoksusta ei pääse eikä kuulukaan päästä yli. Lämmin, makea ja kevyen paahteinen imperial stout, jossa tynnyrikypsytys on onnistunut mahtavasti. Ei tarvitse Taaran avittaa tämän juomisen kanssa.
  • Thornbridge I Love You Will U Marry Me, 4.5 % blonde ale: Vain pieni maisto Taaran lomassa, mutta oikein miellyttävä vahva mansikan tuoksu. Kevyt ale toimivalla twistillä.
Holy Moose eli pyhä muusi.

Lisäksi maistoin pullovalikoimassa ollutta BrewDog MashTag ’15:sta (kiitokset Samille niin seurasta kuin juomasta), jota kuvaillaan 10% vahvuiseksi american black barley wine –tyylin olueksi. Kyseessä on BrewDogin osakkeenomistajien äänestyksellä määrittelemä olut, jossa erilaiset piirteet (tyyli, maltaat, humalat jne.) äänestetään kolmesta annetusta vaihtoehdosta. Itselle tuli mieleen verrokkina Sierra Nevadan Narwhal Imperial Stoutin makuinen äärimmäisen suklainen ja makea olut, mutta toisaalta en tunne barley wineja kovinkaan syvällisesti, joten voinhan olla vaan ns. väärässä. Todella maittava tummanpuhuva olut joka tapauksessa.

I am BrewDog (and so can you!) vai miten se meni.

Kun uutinen BrewDogin baarin avaamisesta Turkuun julkistettiin, pohdin miten näin hyvää voi olla tulossa. Turkuhan on hieno kaupunki, mutta ei ole tänä päivänä varsinaisesti profiloitunut minään innovaation tyyssijana kuten esimerkiksi kulttuuripääkaupunkivuosi todisti. Toivottavasti olutharrastajatkin siis löytävät paikalle sankoin joukoin ja todistavat ihmetyksen turhaksi. Kokonaisuutena BrewDog Turussa varsinkin päätähti eli oluet loistavat monipuolisuudellaan ja laadullaan. Tilan tunnelmassa on vielä hieman hiomista, sijainti sen sijaan toimii.  Toivon mukaan hanoissa tulee vaihtelua riittävän tiuhaan tahtiin ja laatu pysyy tämän korkeatasoisen ensikosketuksen tasolla.

Teksti: Teijo Aflecht
Kuvat: Antti Ikonen,
Flickr – Antti Ikonen

Lisää korkearesoluutioisia kuvia BrewDog Turusta

One thought on “Vieraileva kynä: Teijo Aflecht – BrewDog Turku sneak peek –iltama 11.11.2015

  1. Harmillisesti turkulaisena heräsin vähän myöhään tähän, ja baari ehti jo poistua ennenkuin sain aikaiseksi mennä käymään. Sijainti ei ollut ongelma, castlessa ja Rokbaarissa kun tuli molemmissa käytyä, mutta ei vaa ollut aikaa tai jotain. Kiitos että sain tämän jutun kautta ikäänkuin käydä paikanpäälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *