Jaskan hunajaiset juomat starttaa!

Lähiaikoina minua on ruvennut oluen lisäksi kiehtomaan erilaiset hunajasta valmistettavat juomat kuten hunajasima, hunajaviini ja Mead. Tätä varten tilasin BrewCatin verkkokaupasta valmistusvälineet ja sen jälkeen ryhdyin etsimään itselleni hunajaa. En kuitenkaan lähtenyt luontoon talsimaan ja etsimään mehiläispesiä, vaan ryhdyin etsimään lähiseudultani sopivaa hunajatilaa, jonka hunajasta valmistaisin erilaisia hunajajuomia. Lähihunaja oli itselleni tässä se tärkeä asia, koska se antaa lisäarvoa kyseiselle juomalle, kun ei vaan sattumanvaraisesti osta jotain hunajapurkkeja kaupoista. Samalla näihin juomiin saadaan lähihunajasta tuotua esille pohjoiskarjalaisia makuja. Näiden lisäksi myös lähituotteet ovat sydäntäni lähellä.

Näillä laitteilla homma lähtee käyntiin:

Selailin Internetistä Pohjois-Karjalan hunajantuottajia ja yllätyksekseni niitä oli huimat reilu 100. Näistä yksi kuitenkin nousi esille ja se oli Sotkumassa sijaitseva Heikki Härkösen Puutarhatila Punamarja. Otin Heikkiin yhteyttä ja kerroin halukkuuttani käyttää hänen hunajaansa juomissani. Heikki oli heti innoissaan mukana ja sovimme, että käyn hänen tilallaan tutustumassa tilan antimiin.

Eilen 1.7.2015 menin perheeni kanssa vierailemaan Puutarhatila Punamarjassa ja pääsimme maistamaan tilan hunajia ja näkemään mehiläispesät, josta tämä kultainen nektari tulee. Sieltä mukaani lähti myös tulevien hunajaviinien tärkein raaka-aine eli hunaja. Kiitoksia Heikille, että pääsimme tutustumaan hunajan mielenkiintoiseen maailmaan.

Heikillä on yli 30 vuoden kokemus hunajan parissa ja hänen hoitohistoriansa alkoi jo vuonna 1984. Vuonna 2013 oli koko 30-vuotisen hoitohistorian huipentuma, kun Heikin ja Christiana Harlen yhdessä tuottama hunaja valittiin Mehiläishoitajain liiton sadonkorjuutapahtumassa Suomen parhaaksi hunajaksi.

Lisätietoa Suomen parhaasta hunajasta: Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta

Puutarhatila Punamarjan hunaja:
Monikukkahunaja. Pääsatokasveja voikukka, apila, mustikka, puolukka,
vadelma ja maitohorsma. Mehiläiset pölyttävät myös marjatilan omat
herukat ja omenan.

Hunajamaistiaisia

Puutarhatila Punamarjan mehiläispesiä
Mystisin hunaja mitä olen eläissäni maistanut

Jaska ja Heikki Härkönen

Nyt sitten vähitellen olen ruvennut miettimään minkälaisella juomalla aloitan tämän projektini. Reseptipuolella mentorinani toimii Hopping Brewsters -olutpanimossakin oluita valmistava Kimmo Kyllönen, jolla on vuosien kokemus hunajaviineistä ja Meadeista.

Miksi hunaja?
Moni varmaan nyt miettii, että miksi Jaska rupeaa tunkemaan olutblogiinsa hunajaan liittyviä asioita. Nämä hunajaiset juomat ovat sellainen asia, josta ei hirveän paljon löydy suomenkielistä tarinaa Internetistä. Oluen tavoin nämäkin juomat käyvät läpi yhteneviä valmistumisprosesseja, joita haluan tuoda esille. Monet olutblogit kirjoittavat mielenkiintoisia juttuja kotioluen valmistamisesta, mutta itse haluan tuoda hieman poikkeavaa sisältöä ja samalla pääsette seuraamaan kuinka itselläni tämä homma vähitellen kehittyy. Itselläni ei ole näiden juomien valmistamisesta minkäänlaista kokemusta, joten tämä on samalla minullekin mielenkiintoinen oppitunti näiden juomien pariin. Tulen kirjoittamaan jokaisesta valmistuksesta blogiini raporttia ja kaikki reseptit tulevat tänne näkyville. Voitte vapaasti heittää kommenttia ja antaa vinkkejä.

Aloitan hunajaviinien valmistamisen aivan perusreseptillä, jossa juomaa ei ole maustettu millään mausteilla. Näin pääsen näkemään/maistamaan, että mitä makua paikallinen lähihunaja tuo itse juomalle. Siitä sitten vähitellen lähden muokkaamaan reseptiä ja tekemään erilaisia variaatioita. Tarkoitus on myös laittaa kypsymään pitemmäksi aikaa Meadia.

Suurimpia syitä tähän juttuun kuitenkin on, että suurimmalla osalla suomalaisista käsitys simasta on se, että sitä juodaan vappuna. Sitä joko ostetaan maitokaupasta tai valmistetaan itse. Näissä simoissa hunajaa ei juurikaan käytetä. Katsotaan kuinka homma lähtee rullaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *