Lähes vuosittain kirjoittelen tänne blogiini Alkon jouluoluista ja pääasiassa se on aika paljon myös itsensä toistamista. Tämä johtuu siitä, että Alkon jouluolutvalikoima myöskin toistaa itseään. Osaltaan tämä on hyvä asia ja osaltaan myös ei. Hyvä asia on se, että siellä on sellaisia oluita, mitkä mielelläni otan vuodesta toiseen uudelleen ja uudelleen maistoon. Huono puoli on se, että toki varmasti meistä moni oluenystävä haluaisi jouluksi paljon uusia ja erilaisia oluita maistettavaksi. Jouluoluita saapui Alkon hyllyihin yhteensä 17 ja näistä vanhoja tuttuja on viime vuodelta 10 eli uusia makuja saamme yhteensä seitsemän.
Alla olen listannut oluet aakkosjärjestykseen ja kirjoitellut pientä pohdintaa. Sieltä voi löytyä myös meikäläisen olutarvio jos olen oluen maistanut. Löytyy myös linkki Alkon sivuille.
A. Le Coq Jõuluporter
- Panimo: A. Le Coq
- Maa: Viro
- Oluttyyli: Balttityylinen portteri
- Prosentit: 6,5 %
- Katkerot: 19 EBU
- Pohdintaa: Panimon perusportteri on melko tylsä ja mitään sanomaton portteri, joten en jaksa hirveästi syttyä tästä jouluisestakaan versiosta. En muistaakseni ole tätä koskaan maistanut ja jos olen, niin eipä ole juurikaan jättänyt kummoista makumuistia.
- Linkki Alkon sivulle
Abbaye d’Aulne Christmas Beer
- Panimo: Brasserie de l’Abbaye d’Aulne
- Maa: Belgia
- Oluttyyli: Quadrupel
- Prosentit: 9,0 %
- Katkerot: 54 EBU
- Pohdintaa: Lukemani perusteella ei ole kyseessä mikään erityinen belgialainen olut. Onko tässä vaan haluttu saada jouluisella etiketillä belgiolut Alkon jouluolutvalikoimaan? En sen enempää lähde tuomitsemaan, koska en ole maistanut. Maailma on pullollaan mahtavia belgialaisia oluita, joten en nyt suoraan syöksy tämän kimppuun.
- Linkki Alkon sivulle

Aecht Schlenkerla Eiche
- Panimo: Heller-Trum
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Savuolut
- Prosentit: 8,0 %
- Katkerot: 36 EBU
- Pohdintaa: Ei tule joulua ilman tämän panimon savuoluita. Eiche on kyllä mahtava savuinen doppelbock, mikä toimii mahtavasti liharuokien kanssa joulupöydässä. Joka jouluinen pakko-ostos!
- Linkki arviooni
- Linkki Alkon sivulle

Ayinger Winter Bock
- Panimo: Brauerei Aying
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Doppelbock
- Prosentit: 6,7 %
- Katkerot: 29 EBU
- Pohdintaa: Siinä missä edellä mainittu Eiche on pakko-ostos, niin Ayinger on sitä samaa kategoriaa. Oikealta nimeltään Ayinger Celebrator on yksi suosikkioluistani ja ilman sitä ei joulua tule.
- Linkki arviooni
- Linkki Alkon sivulle
Erdinger Schneeweisse
- Panimo: Privatbrauerei Erdinger Weissbräu
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Hefeweizen
- Prosentit: 5,6 %
- Katkerot: 11 EBU
- Pohdintaa: Tämä vehnis on Alkon jouluolutvalikoimassa vuodesta toiseen. Maailman suurin vehnäolutpanimo kyllä tekee hyviä vehnäoluita, joten jos joulupöytään kaloille haluat kaverin, niin tässä sellainen olisi. Normi hefeä hieman toffeisempi tapaus.
- Linkki Alkon sivulle
Fiskarsin Panimo Luostarin Talvipolku
- Panimo: Fiskarsin Panimo
- Maa: Suomi
- Oluttyyli: Dubbel
- Prosentit: 6,7 %
- Katkerot: 19 EBU
- Pohdintaa: Tämä Fiskarsin Panimon dubbel teki viime jouluna ensiesiintymisensä ja se jäi jotenkin ihmeellisesti itsellä maistamatta. Tänä vuonna pitää korjata tuo ja ottaa Luostarin Talvipolku maistoon.
- Linkki Alkon sivulle

Gouden Carolus Christmas
- Panimo: Het Anker
- Maa: Belgia
- Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
- Prosentit: 10 %
- Katkerot: 18 EBU
- Pohdintaa: Het Anker on aivan sieltä belgialaisten panimoiden kärkipäästä. Itse olen panimolla vieraillut ja yöpynyt pariinkin otteeseen. Suosittelen käymään. Heidän jouluolut on maustettu mm. korianterilla, aniksella, lakritsilla, pomeranssinkuorella ja kamomillalla. Tämä maustaminen on tehty hienosti, koska mikään ei mene yli, vaan lopputulos on täydellinen. Taattua laatua!
- Linkki arviooni
- Linkki Alkon sivulle
Grünbacher Prinzen-Bock Weisse
- Panimo: Schlossbrauerei Grünbach
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Vehnäbock
- Prosentit: 7,0 %
- Katkerot: 16 EBU
- Pohdintaa: Panimona tämä ei ole itsellä mitenkään erityisen tuttu, enkä varmaan ole heiltä koskaan mitään maistanut. Vehnäbockit ovat niitä vehnäoluita, mitä tulee talvisin maisteltua, joten täytyy varmaankin tämä ottaa testiin.
- Linkki Alkon sivulle
Hohenthanner Winterfestbier
- Panimo: Hohenthanner
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Märzen
- Prosentit: 5,8 %
- Katkerot: 13 EBU
- Pohdintaa: Tämä Winterfestbier oli Alkon jouluoluissa myös viime vuonna, mutta omaan ostoskoriini ei eksynyt. Hyvä lager maistuu aina, mutta onko tämä sellainen? Aika näyttää, että jaksaako vielä tänäkään vuonna kiinnostaa niin paljon, että ostaisin. Ei nyt suoraan saa minua ryntäämään Alkoon!
- Linkki Alkon sivulle
Leffe De Noël
- Panimo: Abbaye de Leffe (InBev)
- Maa: Belgia
- Oluttyyli: Belgityylinen ale
- Prosentit: 6,6 %
- Katkerot: 21 EBU
- Pohdintaa: Leffen oluet ovat ns. luostaribulkkia. Huom. tuota en sano mitenkään dissaavasti, vaikka se siltä vaikuttaakin. Tykkään useista kyseisen panimon oluista ja Belgian reissuilla olen maistanut montakin sellaista Leffea, mitä Suomessa ei ole koskaan tullut vastaan. Myytävänä isossa pullossa, joten jos löytyy kaveri, niin saattaahan tämä tulla maistettua.
- Linkki Alkon sivulle
Õllenaut Tume
- Panimo: Õllenaut OÜ
- Maa: Viro
- Oluttyyli: Tumma lager
- Prosentit: 4,9 %
- Katkerot: 25 EBU
- Pohdintaa: Õllenautilta en ole montaakaan olutta maistanut ja ne mitä tullut maistettua eivät ole täysin minua vakuuttaneet. Jouluolutvalikoimaan heiltä tulee 4,9 % tumma lager, mikä toki sopii varmasti joulupöydän yleisolueksi, mutta ei itsessä oikeastaan herätä mitään tuntemuksia.
- Linkki Alkon sivulle
Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout
- Panimo: Ridgeway
- Maa: Englanti
- Oluttyyli: Stout
- Prosentit: 7,5 %
- Katkerot: 34 EBU
- Pohdintaa: Ridgeway on sellainen panimo, että vuodesta toiseen heiltä tulee Alkon jouluolutvalikoimaan olutta ja tällä kertaa jopa kaksi. Panimolta en ole koskaan maistanut mitään erityisen miellyttävää olutta. Voisiko tämä stout olla miellyttävä? En lähde tätä arpaa raaputtamaan, koska näistä ei ole voittoja koskaan tullut.
- Linkki Alkon sivulle
Ridgeway Very Bad Elf
- Panimo: Ridgeway
- Maa: Englanti
- Oluttyyli: English strong ale
- Prosentit: 7,5 %
- Katkerot: 40 EBU
- Pohdintaa: Tämä on nyt se toinen Ridgewayn olut ja kuuluu siihen heidän surkuhupaisaan pahojen tonttujen olutperheeseen. Nämä ovat kaikki olleet kautta linjan sellainen alkoholin peittämiä sekameteleitä. Silloin tällöin olen näitä yrittänyt kokeilla, että osuisiko, mutta ei ole osunut. En lähde tähän käyttämään 4,88 euroa.
- Linkki Alkon sivulle
Santa Olaf Christmas Ale
- Panimo: Olaf Brewing
- Maa: Suomi
- Oluttyyli: Brown ale
- Prosentit: 5,8 %
- Katkerot: 23 EBU
- Pohdintaa: Savonlinnalaisen Olaf Brewingin Olaf Christmas Ale on aikaisemmin ollut saatavilla eri vahvuisina ja tällä kertaa siinä on voimaa 5,8 -prosentin edestä. Harkinnassa on, että maistanko.
- Linkki Alkon sivulle

Shepherd Neame Christmas Ale
- Panimo: Shepherd Neame
- Maa: Englanti
- Oluttyyli: English strong ale
- Prosentit: 7,0 %
- Katkerot: 28 EBU
- Pohdintaa: Tämä on yksi jouluolutklassikoista ja joka vuosi ostan vähintään pullollisen. Tämä vuonna täytyy ottaa myöskin maistoon ja kirjoittaa uudestaan arvio, koska olut maistuu minulle huomattavasti paremmin, kuin vuonna 2017 kirjoittamani arvio antaa olettaa.
- Linkki arviooni
- Linkki Alkon sivulle
Stallhagen Julbock
- Panimo: Stallhagen
- Maa: Suomi
- Oluttyyli: Bock
- Prosentit: 6,8 %
- Katkerot: 23 EBU
- Pohdintaa: Tämä Stallhagenin valmistama jouluinen bock on sellainen, että muistelin kirjoittaneeni tästä aikaisemmin arvion, mutta enpä näköään ollutkaan. Tänä vuonna tuo asia korjataan, koska oluthan on oikein mainio.
- Linkki Alkon sivulle
Weihenstephaner Winter Festbier
- Panimo: Weihenstephan
- Maa: Saksa
- Oluttyyli: Premium lager
- Prosentit: 5,8 %
- Katkerot: 25 EBU
- Pohdintaa: Maailman vanhimman panimon valmistama juhlaisa lageri talvisiin kylmiin keleihin. En ole aikaisemmin maistanut, joten tämä lähtee maistoon.
- Linkki Alkon sivulle
Yhteenveto:
Uutuuksien osalta valikoima näyttää melko tylsältä, eikä sieltä nouse yhtään sellaista uutuutta esille, että kiireellä ryntäisin sen ostamaan. Valikoiman helmiä ovat Ayinger Winter Bock, Aecht Schlenkerla Eiche, Gouden Carolus Christmas ja Shepherd Neame Christmas Ale. Nämä ovat olleet kyseisen jouluolutvalikoiman helmiä melkein yhtä pitkään, kuin olen olutblogia kirjoittanut ja sitä olen tehnyt jo yli 10 vuotta.