Suomalaiset pienpanimot tutuksi -sarjassa olemme päässeet hyvään vauhtiin ja nyt tälle vuodelle jo kahdeksas suomalainen pienpanimo tuodaan tutuksi ja tällä kertaa vuorossa on oululainen Sonnisaari Panimo.
Yhdessä voimme tukea pienpanimoita
Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua ja muitakin suomalaiset pienpanimot tutuksi kirjoituksiani. Ostakaa näiden pienpanimoiden tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot panimot voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.
Tässä linkki kaikkiin JaskanKaljat -blogin Sonnisaari Panimon arvioihin
Tässä linkki muihin suomalaiset pienpanimot tutuksi -tarinoihin
Kysymyksiin vastanneen nimi ja rooli panimolla?
Timo Kanniainen (toimitusjohtaja, panomaisteri) ja Outi Kanniainen (myynti, markkinointi)
Panimon virallinen nimi?
Sonnisaari Panimo Oy
Perustamisvuosi?
Panimo perustettu 2014. Ensimmäiset oluet markkinoille keväällä 2015.
Sijainti?
Panimo sijaitsee Oulunlahden yrityskylässä, noin 5 km Oulun keskustasta etelään osoitteessa: Tuotekuja 1 A 1-2, 90410 Oulu
Panimon nettisivu?
www.sonnisaari.com
Sosiaalisen median kanavat?
www.facebook.com/sonnisaari
www.instagram.com/sonnisaari
Onko panimolla olutkauppaa?
Panimo yhteydessä on myymälä, joka on avoinna ma-to klo 12-17, pe klo 12-18 ja la klo 12-15.
Kerro lyhyesti panimostasi?
Sonnisaari panimo on oululainen pienpanimo, jonka seitsemän vuoden mittaiseen historiaan mahtuu useita satoja erilaisia oluita. Pyrimme tuotannossamme tuomaan esille oluiden laajaa tyylikirjoa aina perinteisistä pilseistä moderneihin neipoihin ja hapanoluisiin, koska mielestämme kaikki olut on laadukkaasti valmistettuna hyvää!
Mistä panimon nimi tulee?
Panimolle oli perustamisvaiheessa useitakin nimiehdotuksia. Lopulta niistä valikoitui Sonnisaari, koska halusimme korostaa oululaisia juuriamme: Sonnisaari on pieni saari aivan Oulun kauppatorin kupeessa (panimo ei tosin fyysisesti ole siellä). Sonnisaari sopi myös alustaviin ajatuksiimme panimon graafisesta ilmeestä. Asiaan saattoi toki vaikuttaa myös se, että panimon perustajat ovat kaikki miehiä…
Kuinka panimo sai alkunsa?
Ennen Sonnisaarta Oulussa ei ollut toiminut panimoa 10 vuoteen. Me kaikki kolme panimon perustajaa ja intohimoista olutharrastajaa olimme tahoillamme jo pidempään haaveilleet panimon perustamisesta. Oulu on erittäin perinteikäs olutkaupunki, joten vahvana kannustimena oli tuoda paikallinen olut takaisin kaupunkiin. Oulu on lopulta pieni kaupunki, joten varsin pian huomasimme istuvamme haaveinemme samassa pöydässä Oluthuone Leskisessä. Päätös panimon perustamisesta lyötiin lukkoon pian tämän jälkeen.
Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Rakkaus ja intohimo olueen ja sen tekemiseen olivat varmasti tärkeimmät syyt. Panimon reseptiikasta vastaavan Timo Kanniaisen pitkään jatkunut kotiolutharrastus antoi käytännön panimotyölle hyvän perustan. Ajatus Oulun palauttamisesta panimokartalle oli meille myös erittäin vahva motivaattori.
Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Tällä hetkellä panimon tuotantoa pyörittää vähän kiiretilanteesta riippuen kolmesta neljään heppua, ja myyntipuolella häärii yksi monitoiminainen.
Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Parhaita hetkiä ovat varmastikin ne, kun saadaan asiakkailta kehuja ja hyvää palautetta oluista. Silloin tuntee onnistuneensa ja tehneensä jotain oikein. Tämä korostuu erityisesti festareilla, jolloin pääsemme itse kaatamaan oluen asiakkaalle ja saamme palautteen kasvotusten. Intohimoisten olutharrastajien kanssa juttelu on erittäin mukavaa! Uusien oluiden jalostaminen ideasta reseptiksi ja edelleen valmiiksi tuotteeksi on toinen iso asia, joka edelleen jaksaa motivoida päivittäiseen puurtamiseen.
Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Pienellä panimolla on yleensä vähän työntekijöitä, joten päivät venyvät. Suomen perverssi alkoholipolitiikka aiheuttaa myös jatkuvaa harmitusta.
Minkälainen on perinteinen päivä panimolla?
Sellaisia ei ole! Tyypillisimpiä hommia ovat joko koko päivän kestävä oluen keitto tai vaihtoehtoisesti astiointi. Samaan aikaan pestään ja desinfioidaan laitteita, lähetetään olutta varastosta ja vastaanotetaan raaka-aineita tai tilataan logistiikkaa. Välissä yritetään korjata joku hajonnut pumppu tai sulake rautalangalla ja jesarilla. Päivän päätteeksi taas pestään jotakin. Myyntitoimistossa kilahtelee sähköposti ja puhelin, siellä myös maksellaan laskuja ja kasataan kirjanpitoaineistoa. Kun panimon myymälän ovi aukeaa, saadaan vielä lisää vaihtelua peruspuurtamiseen ja päästään juttelemaan asiakkaiden kanssa.
Olutvalikoima tällä hetkellä?
Tällä hetkellä taitaa olla saatavilla kaiken kaikkiaan 14 erilaista olutta – eli valikoima on laaja! Vakiotuotannossa olevia suosikkeja; Mulkero Porteria, Vattu Raspberry Souria ja Hyöky Helles Lageria keitellään jatkuvalla syklillä. Lisäksi löytyy aina jotain erikoisempia sesonkioluita, kuten esimeriksi joka talvi vaihtuvalla reseptillä ilmestyvä Aasi Imperial Stout. Valikoimasta löytyy myös ipaa, neipaa, gosea, pilsiä ja pale alea. Jokaiselle jotakin!
Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Sonnisaarella on alusta saakka tehty hyvin monipuolisesti erilaisia oluita klassikkotyyleistä moderneimpiin tulkintoihin. Seuraamme tietysti alan trendejä ja valmistamme paljon esim. neipaa ja maustettuja hapanoluita. Emme kuitenkaan halua trendien orjaksi. Uskomme nimittäin edelleen, että monipuolisuus pitää paitsi asiakkaamme, myös meidät tekijät kiinnostuneina. Diversiteetti säilyttää myös olutkulttuurin elävänä. Olutvalikoimamme kertonee meistä sen, että arvostamme monenlaisia oluita, ja haluamme toteuttaa ne niin hyvin kuin osaamme. Mielellämme toisaalta lisäämme oluisiimme myös pientä persoonallista twistiä.
Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Kauppavahvuisia vakiotuotteita keitetään jatkuvasti. Tankeissa on parikin uutta vahvempaa ipa-henkistä olutta. Tammikypsytettyä tavaraa on myös tulossa ulos.
Panimonne myydyin tuote?
Kyllä Sonnisaaren myydyin tuote on ollut tässä jo useamman vuoden Vattu Raspberry Sour. Tuotanto ei meinaa pysyä kysynnän perässä!
Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa panimon osalta?
Tilannehan meillä on se, että nykyisissä tiloissa tuotantokapasiteetti on tullut täyteen, eli ajatuksissa ovat uudet toimitilat ja sitä kautta panimon laajentaminen. Takataskussa meillä on toki useita uusia jänniä ideoita panimon kehittämiseksi, mutta emme paljasta niitä vielä!
Minkä verran olutta valmistui vuonna 2021 ja minkä verran suunnitteilla vuodelle 2022?
Meiltä valmistuu noin 90 000 litraa olutta vuosittain, ja varmaankin myös tänä vuonna päästään lähelle näitä lukemia.
Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Monipuolisuus on se meidän juttu: teemme sekä extremeä että perinteistä, ja kaiken toteutamme laadukkaasti.
Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Etämyynnin salliminen pienpanimoille tulisi toteuttaa välittömästi. Korona-aikana tuntuu täysin järjettömältä, että ulkomailta voit kyllä tilata kotiovelle olutta, viiniä ja väkeviä, mutta kotimaiselta pienpanimolta sama ei onnistu. Panimoiden verkkokauppojen merkitys jää näin ollen hyvin paikalliseksi, koska toimittaminen muualle Suomeen on kiellettyä. Samaan syssyyn voisi purkaa kokonaan Alkon monopolin esim. max. 22 % juomiin saakka.
Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Rajoitusten myötä ravintolamyynti on luonnollisesti pienentynyt ja välillä loppunut kokonaan, myös muutamia olutfestareita on jouduttu perumaan. Positiivinen puoli on ollut se, että ihmiset ovat paremmin löytäneet meidän omaan myymälään ostoksille. Muutamia uudistuksia teimme heti koronan iskiessä, eli aloitimme growlereiden myynnin ja pistimme pystyyn verkkokaupan. Tuotannon suunnitteluun tämä pandemia on myös tuonut todella paljon haastetta ja epävarmuutta; uskaltaako keittää ravintolavahvuisia oluita, jos ravintolat joutuvatkin taas laittamaan ovet säppiin?
Viestinne oluenystäville?
Kiitos kaikille Sonnisaaren oluita ostaneille! Beer is here to stay!
Keksi itsellenne kysymys ja vastaa siihen?
Pils vai IPA?
Molemmat!
Kiitoksia kun luit Olarin Panimon suomalaiset pienpanimot tutuksi -jutun. Lisää tarinoita pienpanimoista tämän linkin takaa.
Kuvat: Saatu panimolta