Tölkki vs. Pullo – Maistossa 4 Maku Brewingin olutta

 

Maku Brewing aloitti jonkin aikaa sitten suomalaiselle pienpanimolle erittäin harvinaisen jutun ja tämä juttu oli oluiden tölkittäminen. Kuulin asiasta ensimmäisen kerran joskus viime vuoden puolella ja nyt olenkin jo useampaan otteeseen maistellut makutölkkejä.

Oluita pakataan pääsääntöisesti tölkkeihin ja pulloihin. Sitten tietysti ravintoloiden hanoja varten on omat päilärinsä. Oluenjuojat jakautuvat tässä tölkki & pullo asiassa melko tiukasti liputtamaan jommankumman paremmuudesta. Toiset sanovat, että tölkki tuo metallin maun jne. näitä tarinoita ja mielipiteitä on loputtomiin.

Sain Maku Brewingilta testiin heidän neljä maitokauppaoluttaan, sekä tölkissä että myös pullossa. Ajattelin maistaa ne rinnakkain ja kertoa kumpi pakkaustapa on parempi. Tässä testissä en lähtenyt niinkään hakemaan eri makuja, vaan juurikin ne erot pakkausten välillä. Katsotaan kumpi pakkaustapa on parempi.

Maku Golden Ale
Tölkki (19.11.2016)
Pullo (18.11.2016)

Pullosta kaadettaessa olut vaahtosi huomattavasti enemmän, kuten kuvasta voi nähdä. Kaatotapa oli tismalleen sama. Tuoksussa tölkki on pehmeä ja tasapainoinen. Pullo pistävä, tunkkainen ja yrttinen. Maussa erot ovat hyvin minimaalisia. Pullo hieman enemmän pistelee suussa.

Voittaja: Tölkki

Perustelut: Tölkki oli parempi, koska siinä oli tasapainoinen tuoksu ja maku ilman minkäänlaisia häiritseviä tekijöitä. Pullon tuoksu oli erittäin häiritsevä.

Maku Amber Ale
Tölkki (10.11.2016)
Pullo (3.11.2016)

Pullosta muodostuu hyökkäävän suuri vaahto ja hiilihappoa näyttää ainakin kuplien muodossa olevan huomattavasti enemmän tölkkiin verrattuna. Tuoksussa noudatetaan jo aikaisemmasta Golden Alessa ollutta kaavaa. Tölkki pehmeää ja pulloa vaivaa sama pistävyys ja tunkkaisuus. Maussa pullo on hiilihapoiltaan erittäin kova ja tölkissä hiilihapot ovat juuri sopivat.

Voittaja: Tölkki

Perustelut: Tölkki vie 100 – 0. Tölkissä maut tulevat selkeämmin esille ja ei mitään häiritseviä pullon pisteleviä tuntemuksia.

Maku Vehnä
Tölkki (14.11.2016)
Pullo (10.11.2016)

Tällä kertaa tölkistä kaadettu olut vaahtoa hieman enemmän. Tuoksussa ei ole minkäänlaista eroavaisuutta näiden kahden välillä. Sama pätee myös maun osalta. Kumpikin Vehnä ovat identtiset.

Voittaja: Tasapeli

Perustelut: Mitäpä sitä sen enempää perustelemaan. Kumpikin olivat tuoksultaan ja maultaan identtiset. Itse olen sitä kansakuntaa, että ihan sama missä se Hefeweizen eteesi tuodaan, mutta sitä pitää olla vähintään puolilitraa. Tämä johtuu, että Vehnäolutlasit ovat pääsääntöisesti niin isoja ja kyllähän ainakin kesällä puolikaslitrainen hefe on helppo homma särpiä naamariin.

Maku Pale Ale
Tölkki (???)
Pullo (25.11.2016)

Vaahtojen osalta tölkki rakentaa hieman kuohkeamman ja isomman vaahdon. Tuoksuissa tölkki –versio on hieman hedelmäisempi. Muuten tuoksut ovat identtiset. Maun puolella erot tulevat ainoastaan pullo –version vahvemmasta hiilihappotasosta.

Voittaja: Tölkki

Perustelut: Kevyemmät hiilihapot ja hedelmäisempi tuoksu tekevät pienen eron, jolla tölkki nousee hieman pullon edelle.


Loppuyhteenveto:

Neljä olutta maistettu kahdessa eri pakkauksessa. Oluet olivat iältään melko lähellä toisiaan, joten sen perusteella ei voi sanoa, että vaikutusta olisi. Tässä testissä kävi niin, että neljästä oluesta kolme voitti tölkki ja pullo saavutti ainoastaan yhden tasapelin. Voidaankin sanoa, että ei ole epäselvyyttä kumpi pakkaustapa on parempi. Olen myös itse enemmän tölkkien ystävä. Näppärä pakkauskoko ja oluen säilyvyys ovat erittäin hyviä asioita. Näissä Maku Brewingin oluissa on myös se hyvä pointti, että tölkit maksavat kaupassa vähemmän. Ero tulee mm. logistiikan puolella, kun tölkkilava mahtuu lähes puoleen siitä mitä pullolava.

Loppuun sanon, että valitsit sitten pullon tai tölkin, niin sillä ei väliä kunhan kunnioitat oluttasi sen verran että nautit sen lasista!

Loppupisteet:
Tölkki: 3,5
Pullo: 0,5

4 thoughts on “Tölkki vs. Pullo – Maistossa 4 Maku Brewingin olutta

  1. Itse olen elänyt siinä käsityksessä, että tölkillä tai pullolla ei ole hirveästi väliä, jos mm. pulloa on säilytetty oikein ja pullotuksen prosessi on panimolla kunnossa. Sokkotestejä en ole itse hirveämmin kyllä suorittanut 🙂

  2. Mielenkiintoista. Amber ale tuntui saavan tässä rinnakkaisvertailussa hivenen vähemmän gloriaa osakseen kuin aiemmin. Nyt nousi esiin "tunkkaisuus". Vieressä parempi verrokki, huonompi pullote vaiko syynä maistajan raikkaampi suu? Lisää (myös vanhojen) oluiden tölkki-arvioita! -Antti Peura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *