Suomalainen pienpanimoperhe kasvaa koko ajan kiitettävällä tahdilla ja tässähän meinaa itsekin tippua kärryiltä. Yksi uusimpia tulokkaita on Tuusulassa lähes Maku Brewingin naapurissa majaansa pitävä Cool Head Brew. Nyt onkin tarkoitus kertoa mistä tässä panimossa on oikein kyse. Saanko esitellä Cool Head Brew!
Ja käykääpäs sitten myös tykkäämässä panimon Facebook –sivua.
—
Kuten niin moni tarina panimoalalalla tämäkin alkoi yhden miehen innostuksesta tehdä kotiolutta. Suomalaistuneen brasilialaisen IT-konsultin ystävältään saamat neuvot ja How to Brew –kirja johdattelivat oluenteon saloihin, eikä ensimmäisen mäskäyksen jälkeen ollut enää paluuta. Pian Cleber Goncalves huomasi panevansa olutta joka viikko. Kun tämäkään ei riittänyt, piti alkaa suunnitella oikeaa panimoa.
Muutama vuosi pöytälaatikkosuunnitelmia, rahankeruuta ja tietysti ahkeraa testaamista myöhemmin oli aika alkaa toteuttamaan unelmaa. Cleber liittyi Helsingin yliopiston panoryhmään Viikki Brewing Societyyn ja pyöritti syksyllä 2015 Kuninkaankartanon panimon toimintaa yhdessä muun VBS:n tiimin kanssa. Lisää kokemusta kertyi vielä Manchesterin reissulta panimolaitteiston käyttökoulutuksessa. Tilat panimo sai syksyn aikana Tuusulasta – sattumalta lähes Maku Brewingin naapurista.
Vuoden 2016 alusta mukaan hyppäsi Helsingin yliopistossa elintarvike-ekonomiaa ja aistinvaraista tutkimusta opiskeleva, Kuninkaankartanon ja Malmgårdin panimoissa työskennellyt Petteri Hänninen. Helmikuussa 2016 panimo sai virallisesti luvat ja testikeitot keiteltiin yhdessä laitevalmistajan väen kanssa. Mittakaava kuitenkin muutti kotiolutlaitteilla hiottua reseptiä sen verran, että tätä olutta ei lopulta haluttu laskea markkinoille. Nopean muokkauksen jälkeen uusi keitto osui maaliin ja lähti kegeissä baareihin huhtikuun lopussa. Olutta on saatavilla tällä hetkellä pääasiassa Helsingin ja Espoon olutravintoloista.
Tulevaisuudessa panimon tuotteita tulee saamaan myös tölkissä Alkosta ja vähittäiskaupoista.
Panimon varovainen arvio kuluvan vuoden tuotannosta on 20000 litraa, ja tilaa kasvulle on reilusti: keittokoko on 2000 litraa ja laajennus naapurin puolelle on mahdollista, kun käymistankkeja tulee lisää. Tulevat oluet tuovat esiin myös Cleberin brasilialaistaustaa, kattilaan heitellään eksoottisia raaka-aineita ja makumaailmasta pyritään rakentamaan hieman erilainen kuin mihin suomalainen kuluttaja on tottunut. Kuitenkin klassikoille on aina sijansa – panimo vaalii periaatteissaan tyyliä ja tasapainoisuutta.
Kuvat: Panimon Facebook-sivu