Haastattelu: Hops United – Mistä on oikein kyse?

Hops United on uusimpia tulokkaita olutverkkokauppojen puolella. Suomalaisten jätkien omistama yritys toimii Viron kautta ja on lähiviikkojen aikana aloittanut myymään olutta sivustonsa kautta. Tällä hetkellä valikoima kasvaa kovaa vauhtia ja lähiaikoina pitäisi valikoimaan tulla myös laajemmin suomalaisiakin pienpanimo –oluita. Haastattelin asian tiimoilta Keinäsen Samia, joka toimii yrityksessä tittelillä Chief Beer Officer.

Minulla oli myös ilo ja kunnia valita Hops Unitedin olutvalikoimasta oma olutboksi, joka tuli myyntiin heidän verkkokauppaansa. Olutboksi pitää sisällään yhdeksän erilaista olutta ja se on nimeltään The Best Of JaskanKaljat Vol. 1. <— Tuossa linkki kyseiseen boksiin ja jos haluatte tilata sen, niin Hops United antaa JaskanKaljat –blogin kavereille 20 prosentin alennuksen tuohon settiin. Alennuskoodi: jaskankaverit

Tässä linkki sivustolle: www.hopsunited.com

Nyt kuitenkin päästetään Sami ääneen ja kertomaan mistä tässä on kyse!

1. Yrityksen nimi?
Hops United Oü

2. Yrityksen idea?
Olut on tietysti paljon isompi ja merkittävämpi asia kuin pelkkä juoma. Sillä on iso sosiaalinen merkitys ja olut on kulttuurisesti ja historiallisesti hyvin kiinnostava. Suomessa, niin kuin monessa muussa maassa on eletty viimeiset 5-20 vuotta olutkulttuurin murrosta, joka on trendi, mutta myöskin renessanssi. Suomessahan oli pitkälti yli 100 panimoa ennen kieltolakia ja olutvalikoima oli hyvin monipuolinen. 1900-luku oli perin surullista oluen näkökulmasta, mutta tällä hetkellähän tämä näyttää oikein kiinnostavalta. Olut on löytänyt paljon uusia ystäviä ja mitä tulee olutmarkkinan digitalisoitumiseen, olemme vielä lähtökuopissa. Me halumme popularisoida olutmarkkinaa, löytää myös ihmisiä, jotka eivät tällä hetkellä välttämättä voisi edes kuvitella ostavansa olutta verkosta. Yhtälailla kuten olut on alkanut kiinnostaa ihmisiä, joita “bulkkilager” ei ole koskaan puhutellut. Haluamme ratkaista Suomen olutongelmaa, mutta haluamme myös rakentaa palvelua/brändiä, joka voi toimia kansainvälisesti.

3. Mistä idea lähti perustaa olutverkkokauppa?
No kyllähän tässä ainakin osittain lähtökohtana oli se että tässä ratkaistaan ongelmaa mikä itsellä on ja sen myötä myös toivottavasti muiden ihmisten ongelmia. Ihan ensin lähdimme miettimään sitä, kuinka voisimme tarjota kauppapaikan suomalaisille pienpanimoille. Tämän lisäksi pohdimme universaalimpaa ongelmaa, kuinka oluen ostaminen voisi olla mahdollisimman helppoa ja hauskaa, vaikka ei olisi mitään käsitystä siitä mikä on IBU. Toivottavasti jonain päivänä meillä on niin fiksu palvelu, joka osaa luoda käyttäjälle keissin olutta, kuten Spotifyn tai iTunes osaavat tehdä discovery listoja ja radiokanavia.

Sattumien kautta homman fokus muuttui hieman ja tällä hetkellä valikoimassa on vain yksi Suomalainen panimo, eli Malmgård. Tavoitteesta emme suinkaan ole luopuneet ja suomalaisia pienpanimoita haluamme jeesata. Ja onhan se harmillista ettei meillä ole Siperiaa valikoimassa. Tässä teemme myös yhteistyötä Varustelekan kanssa, heidän agendalla on tässä kohdin paljon samaa. Yhtälailla toivon että panimot saavat oikeuden myydä olutta suoraan panimolta ja viiniä ruokakauppoihin. Uskon että suomen kansa klaaraisi homman vallan mainiosti.

4. Keitä Hops Unitedin takana toimii?
Hops on tosiaan virolainen yritys, jossa on perheellisiä ukkeleita, joilla on taustalla pitkä kokemus markkinoinnista, verkkopalveluista, logistiikasta, yms.  Tässä piti olla kyseessä pienempi projekti, joka pikkuhiljaa eskaloitu melko isoksi. Ainakin tämän kokoiselle köörille. Tässä yhdistyy itsepäisyyttä, sinnikyyttä ja ehkä jonkinlaista hölmöläisyyttä että jaksaa hakata päätä seinään tämän asian takia.

5. Olutverkkokaupan perustaminen ei ole varmasti maailman helpoin juttu. Mitä kaikkea se pitää sisällään?

No ei ole, ei. Jos Suomeen haluaa oikeasti myydä olutta/viiniä by-the-book, niin eihän se helpoksi ole tehty. Kuten moni verkosta alkoholia ostanut tietää, myyjä on verovelvollinen kun kyseessä on ns. “etämyynti”. Etäostossa ostaja hoitaa verot ja kuljetukset. Me pohdimme ja tutkimme pitkään säännöksiä ja täytyy myöntää että olimme kahden vaiheilla maksaako Suomeen veroja vaiko ei. No, nyt maksamme ja se toki näkyy hinnassa. Pelkästään valmiste- ja pakkausverot ovat keskimäärin 0,93€ per puteli (n. 7% vahvuisessa oluessa, 0,33cl). Päädyimme tähän, koska haluamme rakentaa kaupan, jossa itse myymme olutta, mutta jota voimme tarjota palveluna myös panimoille. Emme halua ottaa riskiä että paketit jäävät tulliin maksamattomien verojen takia, joka on mahdollista. Meille tärkeintä on koko homman helppous ostajan ja panimon näkökulmasta. Markkinoilla toimii kauppoja pääasiassa harmaalla alueella, jossa verovelvollisuus on myyjällä, mutta pääasiassa verot maksetaan kaupan omaan maahan. Kaikkinensa tässä on niin paljon tulkinnanvaraisuutta, joten ei ihme että monella ihmisillä on fiilis että verkosta alkoholin tilaaminen on laitonta. Me emme halua profiloitua minään veroja korostavana kauppana, mutta haluamme korostaa olevamme laillinen kauppa ja korostaa että maksamme samat verot kuin Alko, jonka monopoli varmasti loppuu joku päivä ja toivottavasti se on mahdollisimman pian.

Yksi esimerkki asioiden eskaloitumisesta on vintage-labelit, joita olemme kuvanneet pitkälti yli 1000 kpl. Massiivinen kiitos tästä kuuluu Kim Lindbergille.  Tästä kehkeytyi hyvin kiinnostava hanke ja näitä tulee pikkuhiljaa saatavaksi julisteina ja t-paitoina. Suomessa on paljon paikkoja, joissa on joskus toiminut panimo, jonka olutta sinunkin iso-iso-iso—isoisä on nauttinut. Tai äiti.

6. Kuinka nykyinen valikoima on rakentunut?
Ensinnäkin valikoima rakentuu Virossa toimivien maahantuojien ja paikallisten panimoiden tarjontaan, josta olemme valinneet osan kauppaan. Taustalla on omia mieltymyksiä, kuten Belgialaiset oluet.

7. Millä kriteereillä olut tai panimo pääsee myytäväksi Hopsiin?
Olisi hyvin kiinnostavaa kuulla niin oluen juojien puolelta toiveita ja hyvin miellään keskustelemme panimoiden kanssa. Meihin saa mielellään olla yhteyksissä ja hyvin mielellään kuullaan panimoista, jotka haluavat Suomen lisäksi myydä myös muualle maailmaan.

8. Suomesta tällä hetkellä mukana on Malmgårdin Panimo. Onko tarkoitus tuoda myyntiin muitakin suomalaisia oluita?
Ehdottomasti. Malmgård on mukana onnellisen sattuman kautta — toisin kuin miten kävi Alkon jouluolut valikoiman kanssa. Kuten todettua, Varustelekan kanssa teemme myös tässä yhteistyötä, toivottavasti tästä pian lisää.

9. Jos on niin mitä?
SOPPissa mukana olevat panimot olisi aika mainio lähtokohta. Ja toki Sori Brewing vielä päälle. Ja jotain nanoa, kuten MiLaa. Ja varmasti on vaikka kuinka paljon mitä en ole maistanut. Saimaan brewer’s special on kiva sarja, jota voisi ottaa vaikka sitä hyvin kaupasta löytyykin.

10. Tuleeko valikoimiin lähes kaikista olutverkkokaupoista Suomen kohdasta löytyvä Lapin Kulta?
Ei tule. Tämähän on hyvin harmillista kun katsoo ulkomaisen hyvän olutverkkokaupan valikoimaa ja Suomen alta löytyy yksi tuote ja se on Lapin Kulta. Tätä juomaa varmasti löytyy halukkaille.

11. Mitä muita loistavia oluita tai panimoita on lupa odottaa lähiaikoina?
Pühaste, Lehe, Evil Twiniltä lisää, Belgialaisten puolelta myös jännää.

12. Rochefort 10 maksaa muissa verkkokaupoissa n. 3,50 € ja teillä 5,33 €. Mistä tämä hintaero johtuu?

Suomeen myymme Rochefort 10:ä hintaan 5,33€, hinnasta veroa on 2,40€ (valmiste: 1,20€, pakkaus: 0,17€ ja ALV: 1,03€). Virossa hinta 3,70€. Totta kai myisimme mieluummin samalla hinnalla Suomeenkin, jossa tapauksessa jättäisimme verot Suomeen maksamatta.

Ensi viikon aikana saamme toivottavasti mukaan myös varastosta noutomyynnin, jolloin tilauksen voi tehdä verkkokaupasta Viron hinnoilla ja noutaa oluet Tallinnasta. Varasto on n. 15 km Tallinnan keskusta. Überillä pääsee tai omalla autolla.

13. Mikä on kilpailuvalttinne muita verkkokauppoja vastaan, jotka toimittavat Suomeen oluita?
Myynnin laillisuus, nopeat toimitukset, hyvä Virolaiset valikoimat, kuraattorien valmiit keissit, palvelua saa toki suomeksi, vaikka kauppa on nyt vain englanniksi,

14. Nyt kun ostaa läväytän verkkokaupastanne The Best Of JaskanKaljat Vol1. –olutsetin, niin milloin se on hallussani?
Toimitus pitäisi olla perillä 3 päivän sisällä, pääkaupunkiseudulla vielä nopeammin. Droidit ja überit käyttöön heti kun onnistuu.

15.Toiminta on vasta aluillaan, mutta mitä kaikkea mullistavaa on luvassa odottaa?
Uusia jänniä myyntikanavia tulossa. Oluiden pullotusta, yhteistyökuvioita, joista ei vielä pysty puhumaan. 

16. Verkkokaupan kolme parasta olutta?
Tällä hetkellä klo 1:28 sanoisin Ola Dubh 18, Rochefort 10, Lumelausuja… tosi vaikeeta on tällaiset listaukset. Minähän en ole mikään asiantuntija ja makumieltymykset vaihtelevat paikan tunnelman mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *