Arvioinnissa Sinebrychoff Porter

Tämä kirjoittamani Sinebrychoff Porterin arvio on osa olutblogien tekemää yhteispostausta. Järjestimme Facebookin kautta äänestyksen, jossa kaikki pääsivät äänestämään mistä oluesta kirjoitamme olutarvion. Äänestyksen voitti nyt arvioinnissa oleva Koffin Portteri. Juttu on julkaistu 31.12.2015 klo. 12.00 ja näin myös muut blogitkin tekevät oman juttunsa kanssa. Sitten alkusanojen kautta itse asiaan. Jutun loppuun tulee näkyville linkit myös muiden blogien arvioihin.

Sinebrychoff Porter ja kavereiden kesken Koffin Portteri on jo vuosikymmenien ajan kuulunut suomalaisten olutlaseihin ja tästä voidaan hyvällä omallatunnolla puhua Suomen klassisimmasta oluesta tai ainakin minä puhun. Koffin Portteri on myös blogini kannalta merkittävä olut, koska ensimmäinen kirjoittamani olutarvio käsittelee juurikin tätä olutta (julkaistu 6.8.2012). Sen arvion jälkeen olen julkaissut lähes 900 blogijulkaisua, joten paljon on tultu eteenpäin tai taaksepäin. Kukin voi sen itse määrittää, mutta sanotaan, että paljon on jutut muuttuneet.

Jaskan ensimmäinen olutarvio – Sinebrychoff Porter

Lokakuussa 2015 otin Sinebrychoffin Porterin viimeksi maistoon ja kirjoitin siitä blogiini Sinebrychoffin syntymäpäivän kunniaksi, joten pitkä aika ei viime jutustani ole.

Sinebrychoffin synttäreiden kunniaksi maistoon Koffin IPA ja Koffin Portteri

Koffin Portteri on tyylilajiltaan mielenkiintoinen, koska en tiedä toista olutta, josta olisi niin monta eri tyylilajiversiota liikenteessä. Sillä ei sinänsä ole mitään merkitystä, mutta aika hauskaltahan tämä näyttää. Alla listattuna eri tahoja, joissa Koffin Portterin tyylilaji kerrottuna:

  • Sinebrychoff.fi: Imperial Stout
  • Olutopas.info: Portteri
  • Alko.fi: Imperial Porter
  • Ratebeer.com: Baltic Porter
  • Beeradvocate.com: Baltic Porter

Tehdään kiistelylle stoppi ja sovitaanpa, että se on Imperial Baltic StoutPorter.  Nyt kun tyylilaji on sitten sovittu, niin ruvetaanpas tarkemmin tutustumaan sisältöön. Ettei nyt tulis aivan perusarvio, niin vedetään rinnakkain muutama päivä sitten Alkosta ostettu ja kellarissa melkein kolme vuotta ollut puteli. Olen kertaalleen tehnyt rinnakkaisvertailun eri ikäisten Porttereiden kesken ja tässä on videopätkää siitä testistä.

Kolme eri-ikäistä Sinebrychoffin Portteria testissä

Parasta ennen päiväykset:
Tuore: 15.9.2016 (E52594L)
Kypsynyt: 28.11.2013 (E23335K)

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Baltic StoutPorter 🙂
(Virallinen kantani on Portteri)

Voltit: 7,2 %

Kantavierre: 16,7 %

Katkerot: 35,7 EBU

Väri: 270 EBC

Fiilikset:

Tuoksu:
Tuore: Yhdistelmä paahteisuutta ja humalan katkeroa. Kahvia, suklaata ja yrttisyyttä.
Kypsynyt: Lakritsinen ja hieman tunkkainen. Tulee mieleen vahvat Imperial Stoutit. Vahva ja täyteläinen paksu tuoksu.

Maku:
Tuore: Katkeroisen yrttinen ja palaneen paahteinen suklaalla höystetty nautinto. Nättiä makujen balanssia ja tällä kertaa ei ollut metallisuutta, jota monesti on tullut esille.
Kypsynyt: Tuoksu antoi olettaa, että nyt on luvassa mahtava juoma, mutta eipä ollutkaan. Tunkkainen, palanutta renkaankumia ja maistuu, kuin olisi lasissani vedellä lantrattua Imperial Stoutia. Muuten voisi olla loistava, mutta jää erittäin kepoiseksi. Pettymys, mutta aina ei nämä kypsyttelyt onnistu.

Mistä: Alkosta ostettu.

Pisteet (suluissa kypsynyt versio):

Tuoksu: 8/10  (9/10)
Ulkonäkö: 4/5 (4/5)
Maku: 9/10 (6/10)
Suutuntuma: 4/5 (2/5)
Yleisvaikutelma: 16/20 (11/50)
Yhteensä: 41/50 (32/50)
Loppuyhteenvetona: Parasta tuoreena, mutta loistava myös parasta ennen päiväyksen paikkeilla. Liika kellarissa kypsyttely ei ainakaan omien kokemusteni perusteella tee hyvää tälle oluelle.


Loppuun laitetaan pikainen resepti, kuinka Koffin Portteri toimii mm. hirvenlihan marinadina.

Koffin Portteri hirveä:

Ainekset:

  • 1 – 2 kg Hirvenliha
  • 1 plo Koffin Portteri
  • Suola

Valmistusohje:
Heitä liha kippoon ja kaada olutta lihan päälle. Jätä hieman myös kokille, ettei pääse kuivumaan pahasti. Laita liha jääkaappiin marinoitumaan. Kääntele tarvittaessa, jos ei koko liha peity Portteriin. Liha marinadin kanssa leivinuuniin, jossa n. 200 astetta ja anna olla siellä pari tuntia. Laita päälle folio ja takaisin uuniin. Saa olla vielä n. 8 tuntia. Lisää tarvittaessa keitettyä vettä, jos neste meinaa kokonaan hävitä. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa ohuita siivuja esim. leivän päälle tms. Ropsauta reilusti suolaa päälle, niin maku vaan paranee. Helppoa ja hyvää.

 Muiden blogien kirjoitukset tästä oluesta:

2 thoughts on “Arvioinnissa Sinebrychoff Porter

    1. Hups! Nehän oli päässyt aivan unohtumaan. Kiitos muistutuksesta. Nyt ne löytyvät jutun lopusta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *