Kotioluet: Aavarannan Kotipanimo Aamunkoitto American Pale Ale

Aavarannan Kotipanimo Aamunkoitto American Pale Ale

Sain jonkin aikaa sitten haltuuni pullollisen kotiolutta. Tämä pullo sisälsi Aavarannan Kotipanimon Aamunkoitto American Pale Alea. Tässä oluessa on käytetty Joensuun Noljakan lenkkipoluilta löytynyttä villihumalaa. Mielenkiintoisen siitä tekee, että itse asuin vielä viime vuonna Noljakassa. Tämä Aamunkoitto on Aavarannan Kotipanimon Janin ja Joonan ensimmäinen olut ja kyselinkin Janilta, että voisko hän hieman kertoa panimosta ja tästä oluesta. Tekstiä tulikin sitten melkoisesti, mikä on hieno juttu 🙂

Aavarannan Kotipanimo ja Aamunkoitto APA
Idea lähti liikkeelle, kun lankomiehen luona saunaillassa huomasin ulkorakennuksen saunan edessä kasvavan humalakäpyjä, olin juuri miettinyt mistä niitä mahtaisi löytyä. Siitä sitten tuli oluenteko puheeksi ja lanko sanoi yllättäen olevansa itsekin kiinnostunut oluen valmistuksesta. Lisäksi hän kertoi, että heidän ulkorakennuksen huonetta voisi tarkoitukseen käyttää. Itse olin haaveet kotipanimosta jo haudannut tilojen puutteen vuoksi, koska kotona ei varmasti ilahduttaisi keittiössä sotkemisesta ja käymisen tuomista aromeista. Tuo nyt panimona toimiva huone on siltäkin osin varsin sopiva paikka oluen valmistukseen, koska sen lämpötilan vois asettaa haluamaamme käymislämpötilaan, siellä on myös vieressä kylpuhuone jossa pystytään hoitamaan mm. välineiden pesut, pullotus ja jäähdytys infuusio-jäähdyttimellä. Vain keittolevy puuttui, mutta sen vuoksi hankimmekin 27 l termostaattikattilan. Tuolla kattilalla pystymme tekemään noin 20 litran eriä, lisäämällä vettä keittovaiheessa. Tieto-taito on hankittu tähän mennessä netistä ja Randy Mosherin loistavasta opuksesta: Mastering Homebrew.

Oluesta:
Nimi: Aamunkoitto (kuvaa panimon alkua)
Tyyli: APA
ABV: 6 % (jos pullottaessa lisätty spraymallas antoi laskemani 0,3%)
OG: 1,055
FG: 1,012
EBU: 40 + villihumalan vaikutus arviolta 5 yksikköä
EBC: 12,5 laskettu maltaista
Maltaat: Pale Ale, Ruismallas ja Crystal L50
Humalat: Centennial, Cascade, Villihumala

Villihumala tosiaan löytyi Noljakan lenkkipoluilta, ei kylläkään ihan Aavarannalta. Sitä kasvoi yhden Noljakan vanhan maatilan liepeillä ja toivoisin, että se olisi jopa alunperin oluen valmistukseen viljeltyä humalaa. On kuitenkin hyvinkin mahdollista, että se on myös puutarhasta poistettua koristehumalaa. Tuoksu oli kuitenkin voimakas ja sellainen, että sitä uskalti vierteeseen heittää. Kävytkin olivat vihreitä ja tuoreita toisin kuin Kotipanimon pihassa olleet ja lakastuneet humalat, joita ensi syksynä varmasti kokeillaan. Villihumalaa käytettiin vain 5 grammaa, mutta oli sekin pari kourallista käpyjä ja 30 minuutin keitolla antoi varmasti jotain katkeruutta ja makua.

Reseptiä voin hyvällä omallatunnolla kutsua täysin omaksi. Lähtökohtaisena esikuvana oli mielestäni joukosta erottuva ja loistava APA Caterpillar joka on Beer Heren ja Brewfistin yhteistyöolut. Humalat ja maltaat taitaa kuitenkin olla ihan eriävät tuosta esikuvasta, mutta siitä sain idean ruismaltaan käyttöön ja ehkä olut hieman siihen suuntaan on. Lopputulosta en sen enempää kommentoi, mutta kyllä tässä on hämmästelty millaista juomaa kotona pystyykään valmistamaan! Lopputulos olisi kuitenkin voinut olla mitä vain Perhekaljan ja bakteerikasvuston väliltä.

Tällä hetkellä panimolla on käymässä Iku-Turso klooni/tribuutti, joka mukailee Hiisin Reittausblogissa julkaisemaa reseptiä. Tässä pari päivää olen vääntänyt myös Ipa-reseptiä ja muistiinpanojakin on jo 1,5 A4:sta kertynyt. Aika rassaavaa puuhaa näin alottelijana tuo reseptin tekeminen tyhjästä, mutta sitä vastoin on se palkitsevaakin!

Sitten otetaan olut maistoon.

Ulkonäkö:
Kolmen sormen mittainen pitkä kestoinen kuohkea vaahto. Väriltään sameahko oranssinkultainen.
Tuoksu: Tuoksu on sitrusvoittoinen pienellä karamellisuudella ja ruispedillä höystettynä.
Maku: Maku on yhdistelmä hedelmäisyyttä ja kuivahkoa ruista. Hedelmiä on kaiveltu sieltä trooppiselta osastolta ja sitruksista humalan purentaa mukana. Ruis antaa luonnetta, mutta ei liikaa hallitse makua. Karamellia myös mahdutettu makupalettiin. Runko tuntuu napakalta, mutta hieman loppua kohti hieman hiipuu jääden pikkuisen katkeroiden alle. Katkerot jäävät pyörimään suuhun melko pitkäksi aikaa.

Jätkien ensimmäinen olut oli kyllä kaikin puolin onnistunut juoma. Ei tästä keksi kyllä moitittavaa. Hienoa työtä. Tästä kyllä kelpaa jatkaa kotiolutharrastuksen parissa. Kiitoksia pullosta 🙂

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *