Elokuun toisena viikonloppuna Kouvolasta kajahtaa, kun kahden päivän aikana siellä järjestetään Kymijoki Beer Festival. Haastattelin kyseisen tapahtuman markkinointipäällikköä Jarno Kärkkäistä, että mistä on tämän vuotisessa tapahtumassa on kyse ja muitakin asiaan liittyviä kyssäreitä lensi mukaan.
Käykää tsekkaa tapahtuman nettisivu: www.beerfestival.fi
Ja sitten haastattelun pariin.
1. Kymijoki Beer Festival lyhyesti kerrottuna?
Kymijoki Beer Festival on kolmatta kertaa Kouvolassa järjestettävä pienpanimotapahtuma. Tapahtuma järjestetään taas perinteisesti elokuun toisena viikonloppuna eli 7.—8.8.2015.
KBF:n tarkoitus on tarjota mahdollisuus tutustua koti- ja ulkomaisten pienpanimoiden tuotteisiin sekä levittää käsityöläisolutkulttuuria ja saada ihmiset tutustumaan erilaisiin makuihin, joita oluiden laaja kirjo tarjoaa. Kannustamme ihmisiä panostamaan enemmän juomien laatuun kuin määrään.
Tapahtumapaikkana toimii edelleen Kallioniemen tanssilava sekä sen ympäristö Korialla, joka sijaitsee kauniin Kymijoen rannalla lähellä Korian rautatiesiltaa.
—
2. Mitkä panimot ja maahantuojat ovat edustettuina?
KBF:n juomapuoli koostuu tänä vuonna koti- ja ulkomaisten pienpanimoiden oluista ja siidereistä. Tarjolla tulee olemaan kymmeniä juomia useasta eri panimosta. Kaikkia hanatuotteita on myös mahdollista saada maisteluannoksina (2dl).
Tähän mennessä tulonsa ovat varmistaneet seuraavat panimot:
- Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
- Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
- Maku Brewing, Tuusula
- Malmgårdin Panimo, Malmgård
- Bryggeri Helsinki, Helsinki
Tähän mennessä tulonsa ovat varmistaneet seuraavat maahantuojat:
- Diamond Beverages
- Monditaly Finland
Lisäksi tapahtuman omalle tiskille ”Kaiku Baari” tulee juomia Juomatalo Pikkulinnulta.
Lista tapahtuman juomista julkaistaan noin 1-2 viikkoa ennen tapahtumaa osoitteessa: http://www.beerfestival.fi/2015/juoma-ja-ruoka/ sekä tapahtuman omassa mobiilioppaassa.
—
![]() |
Kuva: Igor Väisänen |
3. Ruokapuoli?
Olut ja ruoka sopivat erinomaisesti yhteen, sen vuoksi olemme pyrkineet kehittämään ruokatarjontaa aiemmista vuosista ja olemme lisänneet myös ruuanmyyjien määrää. Tapahtuma-alueella on tänä vuonna neljä ruokakojua, jotka tarjoavat erilaisia ruokavaihtoehtoja sekä pienempää naposteltavaa.
Mukana ovat:
- Street Gastro: Premium street food. Katukeittiö joka on viety aivan uudelle tasolle.
- Fisu & Ranet: Fish & chipsejä perinteiseen tyylin valmistettuna.
- Texas BBQ: Aitoa hitaasti kypsytettyä Texas barbequeta erilaisissa muodoissa.
- Ruisherkku: Ruisherkku on valkosipulinmakuinen herkullinen makupala, täydellinen naposteltava oluen kylkeen.
—
4. Ohjelma?
Olemme halunneet tehdä Kymijoki Beer Festivalista rennon ja mukavan kesätapahtuman, minne on mukava tulla viettämään aikaa yhdessä ystävien kanssa. Periaatteemme on kuitenkin aina ollut se, että pääosassa ovat pienpanimoiden oluet ja hyvä ohjelma on vain mauste tapahtumalle. Tänä vuonna tapahtumassa tulee esiintymään:
Perjantaina 7.8.2015
Klo. 17.30 Petteri Sariola / Kitaravirtuoosi ja Slam-kitaristi
Klo. 21.30 Isara / Irlantilaista ja skotlantilaista Folk-musiikkia soittava bändi, joka on esiintynyt jokaisessa Kymijoki Beer Festival tapahtumassa. Yksi toivotuimmista esiintyjistä tapahtumaan.
Lauantai 8.8.2015
Klo. 15.30 Con Brassica / Helsinkiläinen vaskiseitsikko, joka edustaa vaskiseitsikkomusiikin uudelleentulemista
Klo. 18.15 Elimäen Puhallinorkesterin Beer Barrel Band / Soittaa nahkapöksyissä alkuperäistä olutmusiikkia Oktoberfest-tyyliin. On myös yksi tapahtuman perinteisistä esiintyjistä.
Klo. 21.15 Sami Pitkämö ja Lenni-Kalle Taipale Band / Sami Pitkämö on pitkänlinjan viihdyttäjä isolla V:llä, osaaja, taitaja – siis mies, jolle mikään ei ole mahdotonta. Hän tulee esiintymään yhdessä Suomen parhaan säestäjän Lenni-Kalle Taipaleen kanssa.
Lisäksi molempina päivinä on luvassa yllätysohjelmaa, jota ei varmasti ole nähty muissa pienpanimotapahtumissa.
—
![]() |
Kuva: Igor Väisänen |
5. Millä tavalla tapahtuma on muuttunut viime vuodesta?
Tapahtuma-aluetta on laajennettu huomattavasti edellisestä vuodesta. Juomia on enemmän kuin aikaisempina vuosina. Myös ulkomaisia oluita on entistä enemmän tarjolla, siidereitä unohtamatta.
Tapahtumamme sai myös tänä vuonna Sanna Solkisesta uuden energisen tapahtumapäällikön, joka hoitaa tapahtuman käytännön järjestelyitä ja vastaa tapahtuma-alueen visuaalisesta ilmeestä. Muuten tapahtuman takana on edelleen sama porukka / tiimi kuin edellisinä vuosina.
Olemme myös järjestäneet ensimmäistä kertaa tapahtumaan ilmaisen meno – paluu bussikuljetuksen Kouvolasta. Bussi tulee liikennöimään tapahtumapaikalle Kouvolan matkakeskukselta molempina päivinä kello 15.00 alkaen.
Lisäksi teemme tänä vuonna yhteistyötä Suomen Mercedes-Benz Klubin Kymenlaakson jaoston kanssa, joka järjestää lauantaina 8.8.2015 perinteisen Itätähti tapahtuman Korialla. Itätähti tapahtuma järjestää Korian halki kulkevan paraatin, jonka on tarkoitus päättyä Kallioniemen Tanssilavalle. Kallioniemessä autoja pidetään hetki näytteillä festivaalivieraiden iloksi.
—
![]() |
Kuva: Igor Väisänen |
6. Onko jotain asioita viime vuodelta, joista olette ottaneet opiksenne ja tehneet toisin?
Tapahtuma-alueella myyntipisteiden sijoittelua on parannettu edellisestä vuodesta ja lasipesupisteitä tulee olemaan enemmän. Myös ruokatarjonta on kattavampaa ja myyjiä on enemmän.
Viime vuotiseen asiakaspalautekyselyymme vastanneista 92% vastasi tulevansa tapahtumaamme myös tänä vuonna. Tapahtumamme sai kokonaisarvosanaksi 4.2 (Asteikolla 1-5, 5 paras.) Olimme erittäin tyytyväisiä tähän tulokseen ja saamamme runsas avoin asiakaspalaute oli todella positiivista. Moni kävijöistä kehui tekemiämme parannuksia edelliseen vuoteen, haluammekin jatkaa samalla tavalla ja kuunnella kävijöitämme.
—
7. Miksi oluet tarjoillaan kolpakoista?
Päädyimme saksalaisen Sahm lasitehtaan valmistamaan Tübinger Bowl -malliseen lasiin, koska halusimme muista tapahtumista erottuvan lasin. Asiakkaat ovat pitäneet kovasti lasista, koska niitä on haluttu viedä tapahtumasta koteihin jo noin 2500 kappaletta. Aiomme jatkossakin käyttää vuosiluvutonta lasia.
—
![]() |
Kuva: Igor Väisänen |
![]() |
Kuva: Igor Väisänen |
8. Minkälainen on tyypillinen Kymijoki Beer Festival kävijä?
Tyypillinen Kymijoki Beer Festival kävijä on kotoisin Kymenlaaksosta ja on iältään noin 25-40 vuotias mies. Kävijöistä noin 65 % prosenttia on miehiä. Olemme todella iloisia siitä, että myös naiset ovat löytäneet pienpanimotapahtumamme. Uskomme tapahtuman keräävän tänä vuonna enemmän asiakkaita muista maakunnista. Tulevaisuudessa haluaisimme saada lisää kansainvälisiä kävijöitä.
—
9. Tapahtumanjärjestäjän odotukset tapahtumalta?
Tänä vuonna odotamme noin 3000 kävijää, joille haluamme tarjota rennon ja sujuvan pienpanimotapahtuman.
—
10. Tietoa tapahtuman omasta oluesta, jonka nimi on Kaiku?
Kaiku on Kymijoki Beer Festivalin oma virallinen olut. Olemme tehneet jokaista Kymijoki Beer Festivalia varten ensimmäisestä vuodesta alkaen omalla reseptillä oman oluen, jota on tapahtuman lisäksi myyty kaupoissa ja ravintoloissa lähinnä Kymenlaaksossa ja lähialueilla. Kaikua tehdään aina vain yksi erä ja siitä syystä se on joka vuosi erilainen. Festarioluen lisäksi olemme tehneet joka vuotisen Talven Kaiku -oluen.
—
11. Mielipiteenne Kaiku –oluesta?
Tämän kesän Kansan Kaiku 2015 toteutettiin avoimen reseptiäänestyksen pohjalta, jossa ihmiset pääsivät valitsemaan niin oluttyylin, humalat, maltaat sekä mausteet. Suunnitteluun osallistui yli 3000 henkeä äänestysperiaatteella. Lopullisen reseptin takana on tuttu mies, Arto Halonen, joka on vastannut aikaisemmista Kaiku resepteistä. Tänä vuonna olut pantiin Vakka-Suomen panimolla Uudessakaupungissa.
Oluen tyylilajiksi valikoitui Saison, joka on maustettu appelsiinin kuorella, mustapippurilla ja korianterin siemenillä. Mielestäni tämän vuoden olut onnistui hyvin. Iloksemme samaa mieltä ovat olleet monet oluen ystävät. Itse antaisin Kansan Kaikulle arvosanan 4/5.
—
12. Fiilikset viime vuoden tapahtumasta?
Viime vuoden tapahtuma onnistui mielestämme erittäin hyvin. Saimme paljon positiivista palautetta, koska olimme oppineet ensimmäisen vuoden kokemuksista ja parantaneet niissä kohdin missä se oli mahdollista. Haluamme jatkaa tapahtuman järjestämistä ja kehittämistä vuosi vuodelta parempaan suuntaan tukeutuen asiakaspalautteeseen. On ollut ihanaa huomata kuinka kannustavia kävijät ovat olleet.
—
13. Miksi kannattaa tulla paikan päälle?
Muista pienpanimotapahtumista poiketen, me tarjoamme uniikin ja erilaisen miljöön. Tapahtumapaikkana toimiva Kallioniemen lava on rakennettu 1948 ja on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1966. Lavan takaterassilta avautuvat näkymät Kymijoelle ovat aivan omaa luokkaansa. Lisäksi olemme onnistuneet luomaan rennon ja mukavan tunnelman, josta olemme saaneet kiitosta niin pienpanimoiden henkilökunnalta kuin kävijöiltä. Näiden kahden asian lisäksi olemme rakentaneet hyvän ohjelman, herkullisen ruokatarjonnan ja tärkeimpänä tietenkin kattavan ja mielenkiintoisen pienpanimotarjonnan.
14. Mikä on KBF-Kesäkiertue?
Tänä kesänä minä ja Kymijoki Beer Festivalin tuottaja-kuvaaja Igor tulemme kiertämään suomalaisia pienpanimoita. Tarkoituksenamme on tavata ja haastatella oluen tekijöitä sekä päästä tutustumaan käsityöläisoluisiin. Tämän kiertueen tuotoksena julkaisemme ennen festivaalia Kymijoki Beer Festival Kesäkiertue -nimisen minisarjan Youtubessa.
—