Suomalaisia pienpanimoita syntyy kuin sieniä sateella ja tässä nopeasti meinaa itsekin tippua kärryiltä, että minne milloinkin syntyy uusi panimo. Yksi näistä uusimmista tulokkaista on Turun Kaarinassa oluitaan valmistava Radbrew. Panimo aloitteli toimintansa vuoden 2014 puolella ja heiltä on tullut jo useampia oluita ravintolajakeluun. Radbrew:n oluita on jakelussa Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Espoossa. Suurin osa oluista menee tätä nykyä pääkaupunkiseudulle ja kaikkiaan oluita on saatavilla noin 15 olutravintolassa. Kevään ja kesän aikana saatavuus tulee laajenemaan suurimpiin kaupunkeihin ympäri maata.
Kyselin Radbrewn Eikka Laaksolta hieman, että mistä tässä panimossa on kyse ja tässä on pitkästä aikaa panimojuttuja blogiini.
Eikka ja Patrik lähtivät perustamaan Radbrew –panimoa osittain sen vuoksi kun he olivat luotsaamansa oluenpanokerhon kanssa päätyneet siihen pisteeseen, missä kehittyminen oluenpanijoina ei heille enää vaikuttanut parhaalta vaihtoehdolta harrastajamittakaavassa. Siitä alkoikin omien panimolaitteiden suunnitteleminen ja konsepti pyöri herrojen mielessä vuoden verran ennen kuin panimo sitten sai alkunsa.
Pohdinnoissa he päätyivät siihen, että rahkeet riittävät panimon pyörittämiseen jos he saavat suunniteltua kaiken siten, että aloituskustannukset ovat 10 % tavanomaisista kustannuksista. Vuoden etsiskelyn ja suunnittelun jälkeen Eikka ja Patrik olivat päässeet tavoitteeseensa. Heille oli erityisen tärkeää, että voivat valmistaa haluamiansa oluita ilman kompromisseja tai yhtiössä pyöriviä nurkanvaltaajia, joten he kieltäytyivät kaikista tarjouksista jossa joku olisi rahoittanut yhtiötä osakkeita vastaan. He kutsuvatkin yhtiömuotoaan leikkisästi kaksoisdiktatuuriksi, sillä osakeyhtiössä on vain kaksi osaketta.
Radbrew valmistaa kaikkia oluttyylejä, osittain sen mukaan mitä heillä itsellään sattuu tekemään mieli ja osittain myös, että mitä heiltä toivotaan. Eikka ja Patrik eivät lähteneet panimotoimintaan rahan, maineen tai kunnian vuoksi, vaan rakkaudesta hyvään olueen ja mahdollisuudesta tehdä elääkseen jotain mistä todella pitää.
Oluet:
APA/IPA – Sarja
Trinity: Keskirunkoinen tukevasti aromihumaloitu IPAhtava APA. Humalina Centennial, Simcoe ja Warrior.
Crossroads: Mallaspohjaltaan hiukan Trinityä kevytrunkoisempi jotta humalat pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Lisänä hop backissä ja kuivahumalana käytetty Columbusta Simcoen kaverina.
Sandstone: Estraadi Sorachi Acen uniikille maulle ja tuoksulle jota Columbus mukavasti syventää.
Ranger: Sandstonen jälkeen paluu hiukan tavanomaisempaan humalointiin, Amarillon, Simcoen, Centennialin sekä Warriorin muodossa.
Greenhouse: Erittäin matala alfahappoisella Hallertau Hersbrucker (1,7%) humalalla runsaasti humaloitu TV:stäkin tuttu APA.
Muut:
Alone in the Dark: Konservatiivisesti kauralla ja laktoosilla ryhditetty Stoutti jossa on käytetty kuorittua mustamallasta pehmeyden takaamiseksi.
Red Planet: Mallaspainoitteinen, miedosta alkoholiprosentistaan huolimatta tukevarunkoinen red/brown ale hybridi, ei niin katkeron oluen ystäville. East Kent Goldings single hop.
Mitä on luvassa lähitulevaisuudessa?
Olemme vihdoin saaneet panimon laajennuksen valmiiksi. Nyt edessä onkin uusien tilojen täyttäminen käymisastioilla, tuotantotekniikoiden parantelua sekä tuotekehitystä.
Mitä uutuustuotteita on tulossa?
Seuraava tuotteemme on nimeltään Greenhouse ja kyseisessä tuotteessa nautitaan Prisma Studiossa nähdyn tuotekehityksen tuloksista. Suurin piirtein kuukauden kuluttua tulossa on tupla IPA/APA sekä muuta jännää ja pitkin kevättä valikoimiimme alkaa ilmestyä vakituotteita, joiden valintaan on tulevaisuudessa mahdollista päästä vaikuttamaan Facebook-sivujemme kautta.
Nähdäänkö Radbrew tänä vuonna oluttapahtumissa?
Tulemme osallistumaan useisiin tapahtumiin tänä vuonna, mutta niitä ei ole vielä lyöty lukkoon, joten emme kommentoi yksityiskohtia vielä sen enempää. Jos kuitenkin olemme paikalla, se tuskin jää epäselväksi kenellekään ;).
Mitä haluatte sanoa hyvien oluiden ystäville?
Tukekaa lähialueenne pienpanimoja ja kokeilkaa jos löydätte ulkomaisille suosikeillenne kotimaisen korvaajan. Tutustuttakaa tuttavapiirissänne olevat bulkkioluen lipittäjät, maukkaisiin vaihtoehtoihin. Pienillä, kovasti verotetuilla markkinoilla kuten Suomessa, ainoa tapa varmistaa monipuolinen, paikallinen ja tuore valikoima on tehdä se paikallisten asiakkaiden tuella. Älkää kuitenkaan tehkö sitä laput silmillä, vaan vaatikaa laatua ja antakaa palautetta. Teillä on valta tehdä Suomalaisesta olutkulttuurista yhtä korkealuokkaista kuin mitä se parhaimmillaan on!
Turun Kaarinaa ei ole vaan on olemassa Kaarina niminen kaupunki. Herrojen mukaan Kaarina valikoitui panimon paikalsi siitä syystä, että Turku (tässäkin asiassa) laitto byrokratian kapuloita rattaisiin.