Vuosi 2014 näyttäisi olevan hoidettu pois alta ja matka kohti uutta vuotta on alkamassa. Uusi vuosi tuo varmasti tullessaan monenlaisia olueeseen liittyviä asioita, mutta niitä sitten ajallaan. Ensi vuonna blogini tulee näillä näkymin jatkamaan melko lailla samalla linjalla. Julkaisuja tulee jatkossakin samanlaiseen hyvin epätasaiseen tahtiin. Olutarvioissa pyrin jatkossa pääsemään hieman lyhyempiä juttuja kohti ja näin uskon sen palvelevan myös monia lukijoitani. Vuoden 2014 aikana julkaisin yhteensä 33? blogijulkaisua, joka on lähes 100 julkaisua enemmän kuin edellisenä vuonna (238), joten paljon on ehtinyt näköään juttuja kirjoitella. Blogiani käytiin katsomassa vuoden aikana 259325 kertaa ja tällä hetkellä koko blogihistorian aikana (alkoi 4.8.2012) 393524 kertaa (laskettu: 30.12.2014 klo. 6:00). Jos jotain kiinnostavat enemmän tilastot, niin tästä voikin nähdä kuinka paljon mikäkin kuukausi on Jaskaa ja kaljoja tiirailtu.

Kävijämäärät/kk

  • tammi: 17158
  • helmi: 18394
  • maalis: 19033
  • huhti: 19836
  • touko: 19629
  • kesä: 19547
  • heinä: 30126
  • elo: 16903
  • syys: 13241
  • loka: 45864
  • marras: 21069
  • joulu: 18525
  • Yhteensä: 259325
  • Keskiarvo: 21610

Nämä lukemat selkeästi kertovat, että heinäkuun Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma kiinnosti ihmisiä ja julkaisemani juomalistat olivat erittäin suosittuja. Sama juttu on lokakuun lukema, jo menee yli 45 tuhannen. Silloin oli Olut & Viski Expo ja samaan aikaan myös tämä viskikohu/viskigate. Lokakuu oli myös blogissani aktiivisin kuukausi ja juomalistojen saattelemana julkaisin 49 julkaisua. Koko vuoden kävijä keskiarvo on 21610, josta olen lähes hämilläni, että ihmiset haluavat lueskella juttujani. Siitä jo kiitos tässä vaiheessa.

Tämän vuoden aikana tuli maistettua noin hieman reilu 300 erilaista olutta, joten eri makuja on tullut myös monen monta. Mennään kuitenkin vielä takaisin vuoteen 2014, jonka puolella vielä hetken aikaa seikkailemme ja katsotaan lyhyesti läpi vuoden tapahtumia.

Vuosi 2014 alkoi melko lailla Alkon käsityöläisoluiden parissa. Ensin kerroin hieman esimakua näistä oluista ja sitten niistä tuli muutamia arvioitakin.

Tuon käsityöläisolutsetin parhaimmistoa olivat Beer Hunter’s Mufloni Keripukki, Malmgårdin Emmer Tripel ja Hiisin Pläkki. Mielenkiinnolla odottelen mitä vuosi 2015 tuo mukanaan tähän settiin. Ainakin pari olutta on sellaisia joista olen kuullut juttua ja päässytkin jopa maistamaan. Niistä lisää, kunhan aika on otollinen. Sen verran voin paljastaa, että loistavia juttuja tiedossa.

Helmikuussa pääsin kokemaan jotain sellaista, josta olen ainoastaan pystynyt näkemään unta. Sain kutsun BrewDogilta vierailulle Skotlantiin Aberdeeniin heidän panimolleen. Suomesta mukaan lähti myös Arde Arvioi. Reissu oli ikimuistoinen ja tämän harrastuksen kohokohtia. Helmikuussa tein myös kirjasopimuksen Readme.fi:n kanssa ja tästä kirjasta sen verran, että työnalla on ja valmistuu vähitellen.

Matkaraportit

Jaska reissussa – Skotlanti Aberdeen / BrewDog – 16.2.2014
Jaska reissussa – Skotlanti Aberdeen / BrewDog – 17.2.2014


 

Maaliskuu oli tällaiselle joensuulaiselle olutharrastajalle hieno kuukausi, kun Joensuussa ovensa avasi olutravintola 60’s Palaver.

Näin ollen joensuulaisille oluenystäville rupesi tulemaan parempia oluita saataville. Ensimmäisestä vierailusta lähtien olen ollut auttamassa 60’s Palaveria heidän olutvalikoimansa kanssa ja suositellut heidän valikoimaansa lukuisia ja lukuisia oluita. Tämä ainoastaan intohimosta olueeseen ja halusta tarjota hienoja olutelämyksiä kotikaupunkini oluenystäville.

Huhtikuu mentiin Helsinki Beer Festivalien tahtiin ja itsekin ensimmäistä kertaa kävin pyörimässä kyseisessä tapahtumassa. HBF:n lisäksi kävin Jyväskylässä Panimo Hiisin luona seuraamassa Hiisin ja Kosoolan Panimon yhteistyöoluen valmistusta.

Tämän tuloksena syntyi paljon kehuja saanut Pohjoisen Jättiläinen, joka valmistettiin minun ideani pohjalta, kun sain Kosoolan Panimon Juhanilta maisteltavaksi hänen kotioluensa. Ensimmäisestä hörpystä lähtien halusin, että tämä olut saadaan myös muidenkin oluenystävien huulille. Kaikki kunnia Hiisille ja Kosoolan Panimolle tästä oluesta, joka onnistui erittäin hyvin. Pohjoisen Jättiläinen on tällä hetkellä Olutopas –sivustolla kolmanneksi paras suomalainen olut ja edellä on ainoastaan kaksi Plevnan Siperiaa. Tämän lisäksi se on tyylilajinsa (Barley Wine), niin listan kuudes. Edellä on mahtavia oluita kuten Sierra Nevada Bigfoot ja Stone Old Guardian.

Toukokuussa tein Facebookin kautta kyselyä, että mikä voisi olla kesän 2014 hittiolut ja siitä syntyi pieni muotoinen äänestys, jossa finaaliin pääsivät lopulta nelikko (suluissa äänimäärä):

  1. Founders All Day IPA (15)
  2. Nokian Keisari 66 APA (12)
  3. Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pale Ale (8)
  4. To Øl Hop Love Pils (6)

 Tein sitten noiden välillä sokkotestin ja kesän 2014 hittiolut oli To Øl Hop Love Pils

Sitten otin rinnakkaisvertailuun Laitilan Kukko Pilsin ja Lidlin Grillimaisteri Pilsin ja testasin, että onko kyseessä sama olut. Lopputuloksena itse päädyin siihen, että nämä ovat kaksi eri olutta.

Toukokuussa otin myös kantaa Olutpostin –juttuun, jossa oluenpanija ja olutkouluttaja Mikko Salmi kirjoitti olutblogien keveydestä. Siitä syntyi juttu: Antaa harrastajien harrastaa, joka herätti myös melkoisesti keskustelua.

Tämän jälkeen jatkoin Mikon puhumaa kevyttä linjaa ja sekoitin oluen sekaan limpparia. Tekaisin testin, jossa kokeilin mikä oluttyyli käy parhaiten Radleriin (olut + virvoitusjuoma sekoitus). Tässä ylivoimaisesti paras yhdistelmä 7up –limun kanssa oli Hefeweizen.

Kuun lopussa sitten pitkän pohdinnan jälkeen paljastin oman suosikkiolueni, joka on Weihenstepaher Hefeweissbier.

Kesäkuussa aloittelin myös kesälomani ja lähdin ystäväni kanssa kiertämään suomalaisia pienpanimoita. Reissun pääpainona oli haastatella ja ottaa valokuvia kirjaa varten. Neljän päivän aikana kävimme vierailemassa yhdeksällä eri panimolla. Reissu oli mitä mahtavin ja siitä myös kiitokset kaikille panimoille.
Kesäloma 2014 osa1 – Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo
Kesäloma 2014 osa2 – Rekola, VASP, Laitila ja Lumo
Kesäloma osa3 – Beer Hunter’s, Ruosniemi, Hiisi ja Iso-Kalla

Samaisen kuukauden aikana aloitin tekemään yhteistyötä Decanter Oy:n kanssa ja siitä poiki myös blogiini ensimmäinen valokuvakilpailu: Jaskan APA/IPA/DIPA valokuvakilpailu

Kirjoitin Pohjoisen Jättiläisestä olutarvion, joka herätti monessa lukijassa hieman närää, kun olen ollut mukana oluessa, niin en olisi muka saanut sitä arvioida (huom. annoin idean oluelle. That’s it). No kuitenkin tein siitä jutun ja itsekin tykkäsin oluesta.

Heinäkuussa tein mielenkiintoisen vertailun kahden eri-ikäisen Vakka-Suomen Prykmestar DIPAn välillä. Makumaailmat täysin erilaisia ja lopulta tuore oli selkeästi parempi.

Heinäkuu oli aikalaille Helsingin SOPP –painotteinen ja julkaisin jokaisen tapahtumassa olleen panimon juomalistat blogissani. Itsekin olin mukana tapahtumassa ja siitä raapustin kolmen päivän raportin myös tänne luettavaksi.
Helsinki SOPP2014 – Torstai
Helsinki SOPP2014 – Perjantai
Helsinki SOPP2014 – Lauantai
Helsinki SOPP2014 – Jaskan parhaat oluet

Elokuussa aloitin uuden juttusarjan blogissani nimeltä Jaskan olut ABC.
Tässä sarjassa rupesin käymään läpi aakkosjärjestyksessä eri oluttyylejä. Tällä hetkellä olen päässyt vasta D –kirjaimen ohi, mutta hiljalleen hyvä tulee. Tuohon neljään kirjaimeen mahtuu kuitenkin jo 19 eri oluttyyliä, niin työnsarkaa riittää tulevaisuuteen. Yhdessä vaiheessa huomasin myös, että blogini täytti kaksi vuotta ja pientä juttua toisen vuoden mainingeista.

Kuun loppuun vielä naputtelin tarinan: Unelmia ja oluthommia, jossa otin kevyesti kantaa ravintoloiden ulosmyyntiin.

Syyskuun ensimmäinen viikonloppu meni ystäväni mökillä maistellessa hienoja oluita ja ruokia. Siitä rakentelin raporttia: Helmiä sioille 2014 ja eiköhän tätä reissuperinnettä tulla myös jatkamaan tulevina vuosina.

Sitten otin testiin kaksi eri-ikäistä Plevnan Siperiaa ja kyllä tässä taistelussa tuore Siperia vei voiton.

Vierailevana tähtenä blogissani jutun kirjoitti isäni KalaHarri, joka maistatti kalastuskavereilleen minun suosittelemia oluita. Mielenkiintoista lukea, kuinka perusoluenjuojalle maistuu hieman erilaiset oluet.

Syyskuun lopussa aloitin julkaisemaan Olut & Viski Expon juomalistoja ja samalla alkoi myös parhaan Oktoberfest –oluen metsästäminen.
Ja lopulta sitten marraskuun alussa sain vasta selville parhaan Oktoberfest –oluen, joka oli Hacker-Pschorr Oktoberfestbier.

Lokakuussa tapahtui paljon ja yksi näistä jutuista oli Facebookin puolella aloittamani toinen projekti: Juomasuositukset.

Sitten alkoi minun blogikirjoituksien myötä Viskikohu/Viskigate ja media tahkosi muutaman päivän aikana aikamoisen määrän viskiä ilmoille.

Viskikohun laannuttua oli sitten aika ruveta sensuroimaan rommipullojen etikettejä. Ron De Jeremy rommin etiketistä piti Valviran toimesta hävittää Ron Jeremyn pärstä. Otin asiakseni testata yllyttääkö tämä Jeremyn naama seksiin, jota Valvira väitti.
Rommipullosta sensuroitiin Ron Jeremyn naama – Jaska testaa – Yllyttääkö Jeremyn naama seksiin!

Loppuvuosi olikin sitten melko hiljaista ja meni maistellessa hyviä oluita. Siinä alkaakin olla vuoden 2014 tapahtumat ja sitten pieni lista vuoden parhaista oluista. Listalla ainoastaan sellaiset oluet, jotka maistoin ensimmäistä kertaa.

Vuoden 2014 parhaat oluet:

(Huom. listalta puuttuu varmasti sinne kuuluvia, mutta nuo nyt tuli ensimmäisenä mieleen!)

Vuoden paras suomalainen panimo:

Panimoravintola Plevna
Perustelut: Tasaisen varma panimo, joka tekee ainoastaan loistavia oluita. Plevna pystyy iskemään lähes jokaiseen oluttyyliin sellaisen oluen, että vie jalat alta.

Vuoden paras uusi suomalainen pienpanimo:

Maku Brewing
Perustelut: Maku teki ensi esiintymisensä kesällä Helsingin SOPPissa ja sisääntulo oli näyttävä. Festarikävijät ihastuivat heti heidän oluisiinsa. Maku IPA on kyllä loistava olut ja Olut & Viski Expossa maistamani Pumpkin Ale oli erittäin tervetullut olut. Golden Ale on sellainen olut, että sitä pitäisi olla koko ajan jääkaapissa Sessio –käyttöön. Hienoa työtä Maku Brewing ja jatkakaa samaan malliin.

Hyvää uutta vuotta kaikille oluiden ystäville ja palataan ensi vuonna taas asiaan!

2 thoughts on “Olutvuosi 2014

  1. Sellainen huomio listallasi että Victory at Sea on Ballast Pointin valmistama olut eikä Lagunitasin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *