Viini, Ruoka & Hyvä Elämä -messut ja Spiegelau oluttasting

Edellisen Etelä-Suomen reissuni lauantaipäivä (25.10.2014) starttasi hyvissä ajoin aamulla, kun suuntasin kohti Helsingin Messukeskusta. Siellä oli Viini, Ruoka & Hyvä Elämä –messut, johon minulla oli tarkoitus mennä Decanterin järjestämään Spiegelaun –oluttastingiin.

Tastingin jälkeen tarkoituksenani oli suunnistaa sitten Kaapelitehtaalle Olut & Viski Expoon. Saavuin paikalle juuri sopivasti ja suunnistin päättäväisenä kohti istumapaikkaani. Kasvojeni edessä oli kuusi erilaista olutlasia ja vihkonen, jossa infoa kohta maisteluun tulevista oluista.

Tastingia oli pitämässä Spiegelaun edustaja Kornel Dura. Tasting oli itselleni entuudesta tuttu, joten oli mukava seurata ympärillä olevia ihmisiä ja huomata heidän reaktioitaan, kun he pääsivät laseja testaamaan. Kornel kertoi Spiegelaun laseista paljon tietoa mm. lasin rakenteesta ja kuinka näihin lasien muotoihin ollaan päädytty. Itse en juurikaan vakuuttelua tarvinnut, koska ihastuin näihin laseihin heti ensi kerrasta lähtien. Sitten eteemme saapui ensimmäiset oluet.

Spiegelau -Lager
Ensimmäisenä otimme testiin Lager –lasin. Tätä Lager –lasia varten oli valittu Veltins Pilsener ja lasin paras ominaisuus juodessa näitä lager –oluita on se, että lasi ei imaise oluen kylmyyttä hetkessä, vaan juoma pysyy sopivan viileänä pitkän aikaa. Vertailu kohteena oli jokeri –lasi (perus pint –lasi, joita löytyy jokaisesta pubista) ja tämä jokeri oli paksuudeltaan kolme kertaa Spiegelau –lasin paksuinen, eikä mennyt kuin hetki, niin jokeri lasin lageri oli jo huoneenlämpöistä.

Spiegelau –Vehnä
Lagerin jälkeen otimme testiin vehnäolutlasin ja siihen kaadoimme Ayingerin loistavan vehniksen eli Bräuweissen. Spiegelaun vehnäolutlasin paras puoli on se, että siihen mahtuu 7 desiä. Näin siihen mahtuu nätisti myös vehnäoluille tyypillinen reilu vaahto.

Spiegelau – IPA
Kolmantena lasina vuoronsa sai IPA –lasi, joka jakaa ulkonäkönsä puolesta paljon mielipiteitä. Lasiin kaadoimme Widmer Brothersin Upheaven IPAn. Lasin muotoilu sitoo hyvin aromit sisäänsä, eikä heitä niitä kattoon, niin kuin Jokeri –lasi tekee. Kahvan muotoilu tekee jokaisella hörpyllä oluessa sen, että ns. pyöräyttää oluen ympäri ja samalla aromit nousevat paremmin esille. Hieman sama, kuin pyörittelisit olutta lasissa. Tämän lasin kehittelyssä on ollut mukana kaksi IPA pioneeria Dogfish Headin Sam Calagione ja Sierra Nevadan Ken Grossman.

Spiegelau – Tulip
Neljäntenä otettiin vuoroon tulppaanilasi, joka toimii hyvänä peruslasina. Siihen kaatelimme La Trappen Dubbelia. Tämä lasi on siitä hyvä lasi, kun siihen periaatteessa voi kaataa oluen, kuin oluen. Nuo muut lasit ovat melko sidottuja tiettyihin tyyleihin, mutta tämä tulppaanimalli on järkevä ratkaisu yleislasiksi.

Spiegelau –Stout
Viimeisenä lasina oli sitten aika testata Stout –lasia, joka muotoilultaan on melko lähellä IPA –lasia. Kädensijasta puuttuu ”poimut” ja tämä on muuten hieman laakeampi. Maisteltavana oluena oli Belhavenin Scottish Stout. Tämä lasi tuo oluen tuoksun esille erittäin hyvin. Tätä kun vertaa jokeri –lasiin, niin erot ovat kaikkein suurimmat.

Tastingin päätyttyä laseissa oli vielä reilusti juomaa, mutta en viitsinyt heti aamutuimaan kiskaista viittä lasillista olutta naamariin, kun oli vielä Expokin edessä, joten päädyin maistelemaan Upheaven IPAn ja muut lähtivät kiertoon. Tämä oluttasting tarjoaa kävijälle mukavan kokemuksen erilaisten oluttyylien välillä ja siinä pääsee näkemään, että olutlasilla on oikeasti suuri merkitys oluennautiskeluun, vaikka testaaminen pelkän peruspintin kanssa on hieman epäreilua. Tätä on kyllä tullut sitten testattua kotosalla myös panimoiden nimikkolaseilla ja kyllä nämä Spiegelaun lasit ovat pääasiassa syrjäyttäneet suurimman osan hyllyistäni löytyvistä panimoiden nimikkolaseista. Nämä nimikkolasit ovat käytössä enemmän fiilistelykäytössä.

Tunnissa vedetty oluttasting on aika tiukka setti ja siinä tulee lopulta melko kiire. Mielestäni tilaisuudesta tekisi paljon kävijäystävällisemmän, kun tilaisuuden kestoa lisättäisi puolella tunnilla. Tässäkin loppua kohti tuli kiire, kun kaadat Dubbelin lasiin, niin siellä on melkein oli esittelijällä Stouttipullo auki. Muuten kaiken kaikkiaan jäi positiivinen fiilis tastingista. Kiitoksia Decanterille!

Siitä sitten jonkin ajan päästä lähdin kohti Olut & Viski Expoa ja raporttia lauantain expoilusta tulossa myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *