Jaskan Olut ABC – B

Jaskan Olut ABC – B

Tässä osiossa käsitellään b-kirjaimella alkavia oluttyylejä. Kerron jokaisesta tyylilajista hieman infoa. Tämän lisäksi oluen ulkonäkö ja maku havaintoja, jotka käyvät suurimpaan osaan tämän tyylisiä oluita. Olutsuositukset, lasisuositukset ja ruokasuositukset ovat myös osa tätä kokonaisuutta.


Balttityylinen Portteri

Info: Balttityylisen portterit eroavat tavallisista porttereista sillä, että ne ovat pohjahiivaoluita. Tyylilaji sai alkunsa 1800 -luvulla, jolloin englantilaiset portterit ”esiteltiin” Baltian suunnalla. Niitä ruvettiin sitten valmistamaan mm. Latviassa, Virossa, Liettuassa, Suomessa, Puolassa ja Venäjällä.
Ulkonäkö: Vaalean ruskeasta, jopa pikimustaan. Yleensä erittäin tumman ruskea.
Maku: Makea, karamellinen/toffeinen, tummia hedelmiä ja paahteisuutta. Makumaailmassa on viitteitä englantilaisesta portterista ja Imperial Stouteista.
Olutsuositus: Stallhagen Baltic Porter
Lasisuositus: Spiegelau Stout
Ruokasuositus: Savustettu tai grillattu liha/makkara.

Barley Wine

Info: Alunperin Englannista lähtöisin oleva oluttyyli. Barley Winet sisältävät reilusti alkoholia (7 -15 %). Barley Winejä on periaatteessa kahta erilaista: American Barley Wine ja English Barley Wine. Amerikkalainen versio keskittyy enemmän voimakkaaseen humalointiin, kun taas englantilaisessa on maltaisuus ja humalointi hyvin tasapainossa.
Ulkonäkö: Värityksessä vaihtelua, mutta kupari, punertava ja jopa tumman ruskea.
Maku: Makean maltainen, hedelmäinen, voimakkaasti humaloitu ja jopa portviinimäinen.
Olutsuositus: Stone Old Guardian, Anchor Old Foghorn, Sierra Nevada BigFoot Ale ja Stadin American Barley Wine
Lasisuositus: Snifter (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Nautiskelu- tai jälkiruokaolut.



Belgityylinen ale

Info: Belgityylisistä Ale –oluista puhuttaessa niillä tarkoitetaan alle 7 % belgityylisiä pintahiivaoluita. Hiivaisuus on yksi pääelementtejä, joka näissä Belgityylisissä Aleissa on esillä. Nämä oluet voivat olla vaaleita tai tummia, suodatettuja tai suodattamattomia. Suodattamattomissa on hiiva mukana pullossa ja näin käyminen jatkuu pullossa.
Ulkonäkö: Yleensä väritys on vaalean kultainen, mutta myös tummempia Belgi Aleja löytyy.
Maku: Pääelementti on Belgialainen hiiva. Mausteisuus ja hedelmäisyys ovat myös yleisiä piirteitä.
Olutsuositus: Orval, Ruosniemen Sihteeri ja Chimay Dorée
Lasisuositus: Tulppaani tai pikari (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Liharuoat, kuten lammas ja juustot esim. Gouda.


Belgityylinen vahva ale

Info: Nämä Belgityyliset Vahvat Alet ovat pääsääntöisin yli 7 % belgityylisiä pintahiivaoluita. Belgityylisten Alejen tavoin näissä vahvoissa Aleissa on myös belgialainen hiiva hyvin esillä. Oluttyylinä tämä on erittäin laaja kokonaisuus, johon mahtuu monen värisiä ja makuisia oluita. Korkea alkoholipitoisuus tarjoaa lämmittävän tunteen jo muutaman hörpyn jälkeen. Nämä Vahvat Alet ovat yleensä pullossa käyviä ja niitä voidaan hyvällä menestyksellä kypsyttää myös kellarissa. Belgialaiset panimot eivät käytä tätä Belgityylinen Vahva Ale (Belgian Strong Ale) –nimitystä oluistaan vaan se on Beer Judge Certification Program (BJCP) –organisaation ja amerikkalaisten panimoiden käyttöön ottama termi kuvailla vahvoja belgialaisia oluita.
Ulkonäkö: Väriltään vaaleasta kultaisesta aina tumman ruskeaan asti.
Maku: Mausteisuus, hiivaisuus ja hedelmäisyys ovat kolme päämakua.
Olutsuositus: Kolmikko Rochefort 8, Chimay Blue ja Struise Pannepot ovat näitä tummempia yksilöitä. Duvel, Achel 8 Blond ja La Chouffe muodostavat sitten vaaleamman loistavan kolmikon.
Lasisuositus: Tulppaani tai pikari (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Nautiskeluoluena juustojen kanssa tai ilman.

Bitter
Info: Tunnetuin ja yleisin Brittityylinen oluttyyli. Bitterit ovat pintahiivaoluita, joissa katkeruus on pääosissa. Alkoholiprosentiltaan nämä Bitterit eivät ole hirveän voimakkaita ja yläraja menee siinä 5 % paikkeilla. Siitä ylöspäin mentäessä puhutaan jo ESB:stä (Extra Special Bitter).
Ulkonäkö: Kullanvärisestä aina kuparin väriseen.
Maku: Katkeruus, hedelmäisyys,
Olutsuositus: Moor Revival, Fuller’s Chiswick Bitter ja Salopian Darwin’s Origin
Lasisuositus: Pint (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Fish & Chips tai sitten heität työpäivän jälkeen Pintti tuopillisen janojuomana kurkusta alas.

Black IPA

Info: Black IPA (India Pale Ale) edustaa melko uutta oluttyyliä. Nykyisin panimot yhdistävät paljon oluttyylejä ja silloin syntyy esimerkiksi tällainen tumma ja paahteinen IPA. Näissä oluissa yhdistyy Stouteista tyypillinen paahteisuus ja Ipojen tyypillinen voimakas humalointi. Nämä Black IPAt ovat parhaimmillaan, kun on saatu paahteisuus ja humalointi hyvin tasapainoisesti yhteen, eikä kumpikaan ominaisuus hyökkää esille liikaa. Tämä tyylilaji tunnetaan myös nimellä Cascadian Dark Ale.
Ulkonäkö: Väriltään tumman ruskeasta aina pikimustaan.
Maku: Paahteisuus, sitrusmainen humalointi, hedelmäinen ja jopa yrttinen.
Olutsuositus: Hornbeer Hophorn, BrewDog Libertine Black Ale, Hiisi Pläkki, Mikkeller Sort Gul ja Camba Imperial Black IPA
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau IPA tai Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Homejuusto, suklaiset leivonnaiset ja ihan nautiskeluoluena.


Brown Ale

Info: Brown Ale on alunperin brittiläinen pintahiivaoluttyyli, mutta myös suosittu olut yhdysvaltalaisten painimoiden kesken. Tästä onkin periaatteessa kaksi alatyyliä English Brown Ale ja American Brown Ale. Suurin ero näiden välillä on, että jenkkityylisissä Brown Aleissa on reilummin käytetty humalointia, jonka käyttö ei kuitenkaan ole voimakasta, vaan hyvin hillittyä. Brittityylisestä tulee yleensä pähkinäisyyttä esille, kun taas jenkkityylissä on enemmän karamellista mallasta. Suosittu oluttyyli brittien saarilla 1700 –luvulla ja nyt muutaman vuosikymmenen aikaan alkanut taas nousemaan suosioon.
Ulkonäkö: Punaruskeasta tummaanpunaruskeaan.
Maku: Karamellimallasta, pähkinää, pientä paahteisuutta, jopa pientä suklaisuutta ja makeaa toffeeta.
Olutsuositus: Anchor Brekle’s Brown
Lasisuositus: Pint (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Pihvi, gouda –juusto ja pähkinät

Täältä pääset Jaskan Olut ABC:n etusivulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *