Jaska reissussa – Skotlanti Aberdeen / BrewDog – 17.2.2014

Aamupalaksi pari tälläistä settiä!

Kello herätti minut siinä hieman seitsemän jälkeen ja siirryin hotellin alakertaan aamupalalle. Reilu annos pekonia, papuja ja makkaroita naamaan. Tämän lisäksi tietysti muutama muki kahvia ja puolen tusinaa lasillista appelsiinimehua, että jaksaa koko pitkän päivän. Yhdeksän maissa lähdimme hotellin edestä, josta meitä oli hakemassa BrewDogilla työskentelevä Zarah Prior. Zarahin tapasin viime vuonna Suomen OlutExpo tapahtumassa. Minun lisäksi kyytiin survoutui Arde, Pierrick ja Tommy. Matkaa hotellilta panimolle oli sellaiset 27 kilometriä. Saavuttuamme panimolle siirryimme James Wattin toimistoon odottelemaan muita kutsuttuja vieraita.

BrewDogin panimo
Kattovalaisin BrewDogin tyyliin

Jameskin pyörähti siinä nopeasti ja leikkisästi totesi meidän olevan etuajassa. Kun koko yhdeksän hengen ryhmä oli kasassa, niin meille tarjoiltiin kahvit ja samalla James Watt hieman kertoi päivän suunnitelmista ja kävi läpi panimon historian. Kahvien jälkeen paikalle saapui BrewDog – panimon toinen perustaja Martin Dickie, joka lähti oppaaksemme esittelemään panimoa. Jameskin oli suurimman osan ajasta mukanamme.

Panimokierroksen oppaat Martin ja James


Kun kiersimme panimoa, niin sillä hetkellä valmistuksessa oli Hardcore IPA ja samalla Martin esitteli kohta kohdalta, että kuinka BrewDogilla olut valmistetaan. Tapasin myös panimolla työntouhussa olleen Headbrewerin Stewart
Bowmanin, joka kertoi että oli varta vasten pukeutunut Ruosniemen Panimon
paitaan, kun kuuli että olin tulossa vierailemaan panimolla. Martin kertoi,
että yksi uuden panimon tärkeimmistä investoinneista on ollut laboratorio,
jossa he itse pystyvät tekemään analyyseja oluenpanoprosessin jokaisessa vaiheessa.
BrewDog on tunnettu siitä, että käyttävät erittäin paljon humalaa oluissaan.
James kertoikin, että viidesosa jokaisesta oluterästä menee tavallaan hukkaan,
kun käyttävät niin paljon humalaa. Hän painottikin, että se on kallista, mutta
maku on pääasia. Panimolla käytetyt humalat menevät viidelle maatilalle, jossa
niitä käytetään mm. lannoitteena.

Kaverikuvassa Stewart ja Jaska
Labrassa
Yleiskuvaa panimolta
Humalatykin esittelyä
Tuonne sitä kiivettiin!

Pullotuslinjalla liikkuu sellaiset 15 000 pulloa tunnissa, kun katsoin oman BrewDog suosikkini Hardcore IPAn pullotusta. Jätkät kertoivat, että n. 100 000 pullosta, niin 1000 pulloa tulee hylätyiksi pullotuslinjalla. Yhdessä vaiheessa kierrostamme James kysyi, että ketkä haluavat kiivetä noiden valtavien tankkien päälle. No sinne sitten lähdimme Jamesin perässä Tommyn ja Pierrickin kanssa kiipeämään. Kirjaimellisesti olimme BrewDogin panimon huipulla 🙂 Tämän jälkeen kierroksemme jatkui ja siellä oli lastaamon puolella merikontti, jossa James kertoi olevan ”kypsymässä” Sink the Bismarck (41 % Double IPA). Kyseinen kontti oli pakastin, jossa he jäädyttivät tästä oluesta vettä pois. Kävin pyörähtämässä siellä pakastimen sisällä ja lämpötila oli melko kotoinen eli pakkasen puolella. Siitä jatkoimme matkaa ja tulimme vasta rakennettuun varastotilaan. Tämä varasto oli otettu käyttöön vasta muutamia päiviä sitten. Siellä oli valtavat määrät BrewDogin oluita, mutta myös muiden panimoiden oluita löytyi useita lavoja. Olutlavojen seassa oli myös

Kuvaa panimon huipulta!

suuret määrät erilaisia tynnyreitä, joissa oli oluita kypsymässä. Esimerkiksi sieltä löytyi To Øl:n Sort Maelk kypsymässä viskitynnyristä ja laatikkotolkulla uutta Abstrakt 15:sta, josta James huikkasikin, että sitä maistellaan kohta. Olimme kiertäneet koko panimon ympäri ja meille oli kerrottu pääpiirteittään, kuinka olut BrewDogin panimolla valmistetaan. Uusi panimo on ollut pystyssä vuoden päivät ja hienoltahan siellä näyttää. Uudet panimolaitteet ja automaattista tehdasmaista toimintaa. Tämä Craftbeer –sanoma tulee ehkä enemmän tällä esille juuri tinkimättömästä tavasta käyttää parhaita raaka-aineita. Kierroksen jälkeen takaisin Jamesin toimistoon, minne meille ruvettiin tuomaan olutmaistiaisia. 

Hardcore IPAt pullotuslinjalla
Sink The Bismarck
To Øl:n Sort Maelk

Purkki punkkia
Mikkelleriä
Abstrakt AB:15 laatikoissa…
…ja käsissä

Päivän ensimmäinen maistiainen
Stewart kertoo hieman Punk IPAsta
Ensimmäisenä lasiin saimme jo entuudestaan tuttua Punk IPAa, joka oli pullotettu pari päivää sitten. Erittäin tuoretta ja aromikasta. Jamesin ja Martinin lisäksi oluista meille oli kertomassa juttuja myös panimon HeadBrewer Stewart Bowman. Punkin jälkeen James toi Growlerissa suoraan kypsytystankista haettua Jack Hammeria. Tämä olut oli minulla vielä maistamatta, mutta mm. Arde sanoi sen olevan yksi hänen suosikkejaan näistä BrewDogin oluista.

BrewDog Jack Hammer

BrewDog Jack Hammer
Erittäin reilusti katkeroa ja hedelmää. Osuu kyllä omiin makuhermoihini toimivasti ja rupesi kiinnostamaan miltä maistuu täysin valmiina.

Hammerin jälkeen eteemme saapuu punertava etikettinen pullo, jossa pääkallo ja kirjoituskone. Tämä olut on kahden olutblogistin Rob Derbyshiren ja Rich Taylorin kanssa yhteistyönä valmistettu Dead Metaphor. Olut on etiketin mukaan Scottish Chocolate Breakfast Stout ja valmistuksessa on käytetty brasilialaista Sertão –kahvia ja venezuelalaista mustaa kaakaota. Maistelin olutta ja siitä tuli esille hieman makeutta. Tämä makeus tuntui tutulta ja tajusin, että kyseessä on laktoosi. Huikkasin Ardelle, että ojentaa mulle laukkuni, josta heitin naamaani pari laktoositablettia ja näin maistelu jatkui.

BrewDog Dead Metaphor

BrewDog Dead Metaphor
Kahvinen, laktoosinen ja hieman makea. Maistoin tätä muutama päivä aikaisemmin Helsingissä Oluthuone Kaislassa, eikä silloin oikein sytyttänyt. Tämäkään maistelu ei tehnyt poikkeusta. Ei ollut minun olut.

Dead Metaphorin jälkeen oli aika maistaa olutta jota jo aikaisemmin hypistelin varastorakennuksessa eli Abstrakt AB:15. Olut oli, niin uusi ettei vielä ollut pukeutunut etikettiinkään. Kyseisen oluen speksit melko erikoiset. Valmistuksessa käytetty suolaa ja popcornia. Tämän jälkeen se oli vielä ”unohdettu” kypsymään bourbon- ja rommitynnyreihin 19 kuukaudeksi.

BrewDog Abstrakt AB:15

BrewDog Abstrakt AB:15
Tuhtia tavaraa, jossa vaniljaa, reilusti makeutta ja madeiraa. Popcornia en osannut tästä poimia. Melko monipuolinen olut ja tavallaan aika hienokin. Oliko tässä kuitenkin jotain liikaa? No ehkä ei! BrewDogin ”isoista” oluista kuitenkin toimi paremmin, kuin edellisen illan Lumberjack.

Lounas

Popcorn -oluen jälkeen oli lounasaika ja eteemme kannettiin pari vatia täynnä maukkaita kolmioleipiä. Näitä kiskoimme kitusiimme Punk IPAn kera. Lounaan jälkeen annoin Jamesille tuliaispullot, jotka kannoin Suomesta mukanani. James otti pullot innolla vastaan ja lupasi kertoa, niistä myöhemmin mielipiteensä.
 

Tuliaisia Suomesta

Tämän jälkeen alkuperäiseen ohjelmaan tuli pieni lisäys, kun lähdimme käymään BrewDogin vanhalla panimolla Fraserburgissa. Matkaa oli sellaiset nelisenkymmentä kilometriä ja minä, Ari ja Tommy hyppäsimme Zarahin kyytiin. Nykyisin tämä vanha panimo on käytössä pääosin testipanimona ja siellä tehdään pieniä erikoiseriä. Vanha panimo oli aivan päin vastainen uuteen verrattuna. Pieni ja melko huonossa kunnossa oleva pikkuinen panimo. Ovet olivat auki ja sisään kävi koko ajan erittäin viileä tuuli. Jännä ajatella, että tuolla on rakennettu BrewDog –brändi. Panimomestarina vanhalla panimolla toimii Charlotte Cook, joka kertoi kuinka homma siellä hoidetaan.

Vanha panimo
Panimo sisältä
Kypsymässä
Toimisto

Tokyo*

Paikanpäällä pääsimme tutustumaan kahteen erilaiseen olueeseen. Ensimmäinen olut oli Blitz –hapanoluiden sarjaan kuuluva…

BrewDog Blitz Passion Fruit

BrewDog Blitz Passion Fruit
Reilusti passionhedelmää ja vahvaa happamuutta. Aikaisemmin olin maistanut tästä sarjasta Suomen OlutExpossa Blitz Aprikoosia ja siitä tykkäsin erittäin paljon. Tämä Passionhedelmäinen maistui myös minulle. Kesäjuomana menisi loistavasti.

Toisena maistoon tuli vielä hieman keskeneräinen olut…

BrewDog Jasmine IPA

BrewDog Jasmine IPA
Tämä maistelin ja samalla pohdimme sitä Arden kanssa. Maussa esille tuli todella vahva jasmiininkukka ja jälkimaku taittui melko pistävän puoleiseksi. En tykännyt.

Tuoretta Jack Hammeria linjalla
James vetää välistä

Tämän jälkeen olikin jo aika lähteä takaisin uutta panimoa kohti ja ilma alkoi muuttua enemmän Skotlantilaiseen suuntaan, kun taivaalta rupesi tiputtelemaan vettä. Perille saavuttuamme kävimme vielä katsomassa hetken aikaa Jack Hammerin pullotusta ja James poimi meille pullotuslinjalta tuoreet Hammerit näppiin. Jack Hammer maistui kyllä erittäin hyvältä ja voinen yhtyä Arden mielipiteeseen, että yksi panimon parhaita oluita. Samalla pulloja kaataessamme James antoi jokaiselle vielä BrewDogin paidat muistoksi. Siihen päättyikin panimovierailumme ja siirryimme hotellille. Itse kävin pikaisesti lapsille ostelemassa tuliaisia ja sen jälkeen hieman lepoa hotellihuoneessa. Noin kuuden maissa lähdimme porukalla kävelemään BrewDog baarille, jossa tarkoituksena oli käydä parilla oluella ennen olutillalliselle siirtymistä. Paikan päällä BrewDogin porukka tarjosi meille oluet ja ensimmäisenä maistoon otin lähipäivinä Alkoonkin rantautuneen… 

BrewDog Libertine Black Ale

BrewDog Libertine Black Ale
7,2 prosenttinen Black IPA, jossa melko hyvin paahteinen kahvisuus ja greippinen/havumetsäinen humalointi tasapainossa. Black IPOjen ystävänä tykkäsin tästä erittäin paljon.

Tämän jälkeen vielä pieni BrewDog Fake Lager. Samalla James toi tarjolle tarjottimella…

AleSmith Grand Cru

AleSmith Grand Cru
Kypsää hedelmää ja eikä liian makea. Hieno olut kerta kaikkiaan. Rusinaa ja alkoholi hyvin taka-alalla. Ei tullut katsottua minkä ikäinen oli.

MUSA

Sitten lähdimme kävellen siirtymään illalliselle ravintolaan nimeltä MUSA. Tämä ravintola on Jamesin omistama ja hän kuvaili sitä omaksi harrastuksekseen. Ravintola oli varta vasten avattu meitä varten, koska normaalisti se oli maanantaisin suljettu. Illallisella olivat mukana Jamesin ja Martinin lisäksi myös muita BrewDogin työntekijöitä mm. koko päivän seurassamme viihtyneet Sarah ja Zarah. Meidät toivotettiin tervetulleiksi ja alkudrinkkeinä oli…

BrewDog Blitz Rasberry

BrewDog Blitz Rasberry
Kevyt, raikas, hapan ja marjaisa. Nämä Blitzit ovat kyllä oikein toimivia. Kolmea erilaista olen maistanut ja se Aprikoosi oli kaikkein maistuvin.

Alkudrinkin jälkeen alkoi neljän ruokalajin illallinen, jossa jokaisen ruokalajin alussa meille joku panimolta esitteli ruoan ja siihen kuuluvan juoman. Ensimmäisenä eteemme tuli combo…

1. annos

1. annos
BrewDog Libertine Black Ale
Savustettu härän sisäfilee Carpaccio, piparjuuri paahtoleipää ja säilöttyjä saksanpähkinöitä

Filee oli oikein maistuvaa ja piparjuuri antoi mukavaa potkua annokselle. Paahteinen ja greippisesti humaloitu olut tarjosi sopivan kaverin.

2. annos

2. annos
BrewDog Punk IPA
Haggis kevätkääryleitä, aprikoosia, korianteria ja tomaatti chili hilloa.

Olin kerran aikaisemmin maistanut haggista ja tämä kevätkääryle –juttu oli oikein hauska. Haggiksen pippurisuus erittäin voimakasta, mutta kuuluu asiaan. Aprikoosin imelyys taittoi pippurisuutta sopivasti. Hauska ja samalla maistuva kokonaisuus.

Pääruoan esittely
3. annos

3. annos
BrewDog Hello My Name Is Vladimir
Ruijanpallasta, rapuriisiä, shampanja kaviaari voikastike.

Miedon makuinen kala ja pehmeän makuinen riisi. Olut melko voimakas marjainen ja hedelmäinen. Maistoin tätä Hello My Name Is Vladimiria muutama päivä sitten Suomessa ja ei yltänyt suosikki Tupla IPOjen joukkoon. Maistuva kokonaisuus.

Kolmannen annoksen jälkeen oli jälkiruoan aika ja saimme eteemme BrewDogin Teku –lasit, joissa oli Musa:lle valmistettua erityiserää BrewDogin Riptidestä. Kyseinen olut on kypsennetty 529 päivää Jura viskitynnyrissä. Lasissa tuon oluen kaverina oli vaniljajäätelöä ja kaveriksi viskilasissa 16 vuotiasta Juraa.

4. annos

4. annos 
Musa Jura Riptide Affogato
Suklainen, pehmeä vaniljainen ja makea makuelämys. Aikaisemmin ei ole tullut laitettua oluen sekaan jäätelöä, mutta varmasti tulee jatkossa kokeiltua. Olutharrastajan jälkkäri.

Jälkiruokalasien tyhjentyessä James ja Martin hakivat muutaman pullon BrewDog Dog B:tä ja pääsimme sitä maistamaan illallisen lopuksi.

BrewDog Dog B

BrewDog Dog B
15.1 prosenttinen Imperial Stout, jossa käytetty mukana naga chiliä. Aika vaikuttava olut, vaikka takana olikin jo ”muutamia” maistettuja. Tätä ostin yhden pullon mukaan kun kävimme BrewDog barissa, joten kotosalla tulee joku päivä tyypitettyä hieman tarkemmin. Tuhti Imperial Stout, jossa lakritsia, kahvia, ripaus chilin poltetta ja vaniljaa. Voisiko olla jopa panimon paras olut?

Illallinen oli nautittu ja siirryimme lähellä olevaan olutpaikkaan nimeltä CASC (cigars Ales Scotch Coffee). Paikka oli avattu vasta muutama kuukausi sitten ja sisustus oli tyylikästä. Suoraa linjaa ja harmaata väriä. Juuri omaan silmään toimivaa meininkiä. Hanoja paikassa oli 24, pullovalikoima erittäin laaja ja viskejäkin hyllyt täynnä. Ensimmäisenä otin pullovalikoimasta…

CASC:n hanaoluet

Hieman pullovalikoimaa…
…ja vielä vähän lisää.
Jätkät
EPIC Hop Zombie

EPIC Hop Zombie
Uusi-Seelantilainen 8,5 prosenttinen huikea Tupla-IPA.

Tämän jälkeen maistelimme Martinin ja Pierrickin kanssa Glen Garioch viskiä ja sen jälkeen.

Four pure Amber Ale

Four pure Amber Ale
Brittiläinen 5,1 prosenttinen Amber Ale. Ei mikään erityinen. Melko kuivahko.

Summer Wine Maelstrom

Summer Wine Maelstrom
Brittiläinen 9 prosenttinen Tupla-IPA. Greippinen ja trooppisen hedelmäinen oikein maistuva DIPA.

Sieltä siirryimme vielä pienemmällä porukalla parille cocktailille ja siitä sitten ”hyvissä ajoin” hotellille unille. Pääsin nukkumaan hieman ennen aamu neljää ja herätys oli jo kuudelta, joten kotimatka oli melko väsynyttä menoa. Tässäpä olikin minun matkaraporttini Skotlannista.

Reissu oli kaikin puolin ikimuistoinen ja hauskaa oli. Kiitoksia koko BrewDogin panimonporukalle kutsusta ja hienosta seurasta. Kiitoksia myös muille reissussa olleille olutblogisteille ja olutkirjailijoille seurasta.

Englanninkielinen versio tulossa lähiaikoina…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *