Rekolan panimo on uusimpia suomalaisia pienpanimoita ja perustettu vuonna 2012. Toiminta sai alkunsa harrastuksen pohjalta, kun 2000 – luvun alussa Rekolan Panimon toinen omistajista Jari ”Malty-Jari” Leinonen aloitti tekemään ensimmäisiä olutkeitoksiaan ja vuonna 2004–2005 hän kävi Mustialan oluenvalmistuskurssin. Tämä kurssi oli hyvä kimmoke, jonka myötä alkoivat Jarin päässä pyörimään monenlaiset vaihtoehdot panimon perustamiselle ja siitä sitä hän ryhtyikin pikku hiljaa rustaamaan näitä ajatuksia paperille. Malty-Jari ja panimon toinen omistaja Juha Kuronen alkoivat viemään pikku hiljaa asiaa eteenpäin. Jonkin ajan jälkeen he olivat saaneet tarvittavan määrän rahaa kasaan ja homman alulle.
Toukokuussa 2012 saapuivat puoli vuotta aikaisemmin tilatut panimolaitteet. Silloin saapui mäskipönttö, keittokattila, pumput, käymisastiat, jäähdytyslaitteet yms. Tankit tulivat hieman myöhemmin. 14.6.2012 Rekolan Panimo saivat luvat kuntoon ja heinäkuun alussa valmistui panimon ensimmäiset oluet sopivasti Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot – tapahtumaan. Syksyllä parin viikon taistelun pullotuskoneen ja etiketöintilaitteen kanssa, niin lopulta ensimmäiset Rekolan Panimon oluet päätyivät maitokauppojen hyllyille myyntiin.
Vuosi 2012 oli panimon ensimmäinen vuosi ja puolen vuoden aikana valmistui 10 000 litraa olutta. Tämän vuoden tavoitteena olisi päästä 50 000 litran tuotantomäärään ja sillä määrällä kuulemma pitäisi alkaa pysymään pystyssä. Lisätankeille olikin erittäin suuri tarve ja siihen apua toikin helmikuussa 2013 tilatut kaksi uutta tankkia. Uudet tankit saapuivat panimolle kesäkuussa 2013 ja käydessäni vierailulla panimolla tasan vuosi lupien saannin jälkeen tankit olivatkin jo olleet muutaman päivän paikallaan. Uudet tankit ovat 4000 litraisia, joten aikaisempi tuotantokapasiteetti tuplaantui. Tällä hetkellä henkilökuntaan kuuluukin ainoastaan Malty-Jari. Nyt kesäaikana auttamassa on ”Aputyttö Annukka”. Rekolan Panimo tuli valituksi 260 hakemuksen joukosta ja sai kesän ajaksi kesätyöntekijän Volkswagenin järjestämän Apupoika Antero –kampanjan kautta. Yhden miehen yritys sai tästä hyvää lisäapua kesän kiireisiinsä. Pullotukset panimolla on hoidettu tuttavien kanssa talkoomeiningillä. Oluita pullottaessa on yleensä ollut noin kuusi kaveria apuna ja sillä määrällä on hyvin ehtinyt hoitaa homman. Tähän mennessä on syntynyt kuusi erilaista olutta, joista kolme on kokoajan tuotannossa. Näistä on myös osa päätynyt jo tässä vaiheessa kausioluiksi.
Vastoinkäymisiäkin on ehtinyt tulla vastaan matkan varrella. Viime vuoden syksynä hajosi termostaatti käymisastiasta ja tästä johtuen yksi satsi Metsän Henkeä meni pilalle. Toinen vastoinkäyminen sattuikin tämän vuoden alussa, kun Malty-Jari tankkien pesun yhteydessä onnistui heittämään itsensä nurin ja siinä rytäkässä meni olkapää sijoiltaan. Jari lepuutteli kättään muutaman viikon ja oluenpanon tänä aikana hoitikin Juha. Nämä vastoinkäymiset muistuttivatkin, että riskeihin on hyvä varautua, koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu.
Rekolan Panimon olutpullot erottuvat erittäin hyvin kauppojen oluthyllyistä. Panimon etikettien suunnittelusta on vastannut Aino-Maria Vuoti, joka voitti Lahden muotoilu- ja taideinstituutissa järjestetyn Rekolan Panimon etikettikilpailun. Jarin ja Juhan toiveena oli saada perinteistä poikkeavaa sekä helposti muuntautuvaa monelle oluelle. Aino-Maria Vuoti onkin mielestäni onnistunut graafisessa ilmeessä erittäin loistavasti. Pullojen etiketit ovat erittäin hienoja, graafisia, ”retroja” ja erottuvat massasta edukseen. Rekolan R-logon on viimeistellyt panimon idean pohjalta Joona Louhi, joka myös on Lahden muotoilu- ja taideinstituutista.
Rekolan Panimon uudet tankit |
Rekolan Panimon tulevaisuuden suunnitelmat
Tankkikapasiteetin laajentaminen tuo tulevaisuudessa mahdollisuuden valmistaa enemmän olutta. Oluet käyvät hyvin kaupaksi ja vanhat pienet tankit olivat se hidastava tekijä tässä toiminnassa. Mikäli kaikki menee hyvin ja toiminta tästä kasvaa, niin seuraava askel olisi palkata panimolle pikku apulainen oluenpanijaksi.
Tämän vuoden syksystä Malty-Jari paljastaa sen verran, että työn alla on uusi versio Ruiskatajanmarjaoluesta, mutta siinä menee aikaa kunnes sen saa mahtumaan ”tuotantoon”.
Rekolan oluet ihmetyttävät
Olutfestivaaleilla kävijät ovat ihmetelleet, kun Rekolan Panimon oluet ovat hiukan ronskimmin maustettuja. Tähän Malty-Jari toteaa ”Johtuu siitä, että olen itse ollut aiemmin 17 – vuotta ravintola-alalla keittiössä töissä. Käynyt läpi koko kaaren tiskarista keittiömestariksi, enkä siis vierasta mausteita. Ja mikäli katsotaan kauemmaksi historiaa, niin oluita on maustettu aina sillä mitä on ollut saatavilla, oli se sitten katajaa, marjoja, kanervaa, viikunoita jne… ja mielestäni kyllä tähän tasapäistettyyn maailmaan makuja mahtuu.”
Rekolan olutvalikoima:
- Kesäkolli: 4,3 % Tuoreella inkiväärillä maustettu Vehnäale, joka on kaukana perinteisestä vehnästä, mutta oikein raikas ja kirpsakka juoma kuumalle kesäpäivälle. (vähittäiskaupat)
- Munkintie: 6,7 % Tukeva Belgityylinen Ale, josta ensimmäiset saapuivat tämän vuoden toukokuussa Alkon hyllyihin. Malty-Jari on erittäin onnellinen, että on saanut panimonsa oluen Alkon valikoimaan. Vihdoinkin myös kotona on ihmisillä mahdollisuus herkutella, toteaa Jari. Oluen resepti on vuodelta 2005, jolloin Jari suunnitteli loppytyöolutta Mustialan oluenvalmistuskurssilla. Suunnitelmissa oli jotain belgiansuuntaista ja omaa. Nykyinen Munkintie eroaa tästä loppytyöoluesta, että ensimmäisen vuoden jälkeen oluesta jäi pois mausteena olleet yrtit. Munkintie kypsyy pullossa. Kypsymistä tapahtuu pullossa vielä useita kuukausia ja maku muuttuu/tasoittuu melkoisesti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.
- Kaksi Kotia: Jyväskyläläisen Panimo Hiisin kanssa yhteistyönä valmistettu olut, joka on tyrnillä maustettu Belgi-IPA. (Saatavilla muutamista olutravintoloista)
- Katajan Kuiske: 6,3 % Katajanmarjoilla höystetty rukiinen olut.
Oluenpanijan suosikkituote riippuu melko lailla tilanteesta. Saunan jälkeen menee joko Kesäkolli tai Amerikan Serkku, kun myös grilliherkkujen kanssa. Illalla jos nautiskelee vain yhden, niin silloin valinta on Munkintie.
Näistä yllämainituista kaikki oluet ovat kotiresepteistä tehtyjä. Uusin tulokas oli Amerikan Serkku, kun Malty-Jari halusi tehdä itselleen mukavan ja juotavan saunaoluen. Oluesta tuli sellainen mistä juuri itse tykkäävät. Muut oluet ovat jo vuosia vanhoja omia reseptejä ja nyt niitä vaan valmistetaan isompia määriä. Malty-Jari uskookin, että Rekolan Panimon oluet erottuvat muista oluista ja ainakin tuo makujen hämmentäminen tekee hyvää koko alalle. Hänen mielestään onkin mukavaa, että kaikilla pienillä panimoilla on paljon annettavaa oluiden kirjoon.
Oluiden saatavuus
Malty-Jari kertoi, ettei meinaa pysyä itsekään perässä oluidensa saatavuudessa. Jakelusta vastaa Juomatalo Pikkulintu, joka toimittaa tällä hetkellä ainakin Lappeenranta-Turku-Oulu kolmiolle. Pikkulintu ilmoittikin juuri, että Rekolan maitokauppavahvuiset ovat saatavilla kaikista Stockmann tavarataloista.
Jaskan mielipide:
Vierailulla Rekolan Panimolla |
Olen seurannut Rekolan Panimon taivalta heidän bloginsa kautta ja panimosta kumpuaakin tekemisen meininki. Oluet poikkeavat perusoluista melkoisesti ja se on erittäin hyvä asia. Vaatii vaan suunnattomasti rohkeutta aloittaa olutpanimon pyörittäminen näinkin poikkeavilla tuotteilla ja tästä nostan erittäin paljon hattua. Vaikka oluet erottuvat massasta, niin näyttäähän ne hyvin menevän kaupaksi. Itse sain ensikosketuksen Rekolan Panimon oluisiin, kun Malty-Jari lähetti minulle paketin, josta sisältä paljastui Kesäkolli, Metsän Henki ja Munkintie. Tulen tässä lähipäivinä julkaisemaan arviot näistä kaikista, mutta tässä hieman esimakua.
Ensimmäiseksi maisteluun otin Kesäkollin, joka on inkiväärillä maustettu vehnäolut. Tykkään erittäin paljon vehnäoluista ja myös inkivääristä, mutta aluksi näiden yhdistäminen hieman epäilytti. Turhaan kuitenkin epäilin, koska Kesäkolli oli erittäin raikas kesäjuoma. Toisena maisteluun otin sitten pullon, jonka kyljessä komeili teksti Metsän henki. Tässä oluessa mausteena on ollut kuusenkerkkä. Metsän henki olikin melko kevyt ja havuinen olut. Munkintie kaatuikin lasiin, kun ilta oli taittumassa yön puolelle. Näistä kolmesta oluesta jäi positiivinen mielikuva ja olihan näistä jokainen normaalista kaavasta poikkeava olut. Hienoa nähdä, että uskalletaan tehdä muunlaisia kuin perusbisseosaston juomia. Toivotankin Rekolan Panimolle maltaista, mausteista ja hyvin humaloitua tulevaisuutta ja toivon mukaan tuotteet saadaan laajemminkin saataville. Yhteenvetona voisikin sanoa Rekolan Panimon oluista, että ne ovat hyvä aloitus uudelle panimolle. Yksikään niistä ei yllä suureksi ja loistavaksi olueksi, mutta jokainen niistä on persoonallinen osa panimoa.
Kuten monet blogini seuraajat ovat varmasti lukeneet, niin kävin vierailulla Rekolan Panimolla ja tältä reissulta sain maisteluun Amerikan Serkun ja yhteistyöoluen Kaksi Kotia. Näistäkin tulen julkaisemaan arviot lähipäivien aikana.
Suosittelen, että kannattaa käydä lukemassa Rekolan Panimon blogia, jossa asiasta puhutaan niin kuin se on, eikä pelätä kertoa omia mielipiteitä. Tutustumisen arvoinen blogi on myös Rekolan Panimon ruokablogi nimeltä Tuoppi & Sapuska, jossa on yhdistetty Rekolan oluet ja hyvä ruoka
Artikkelin materiaalina olen käyttänyt Malty-Jarilta saatuja vastauksia lähettämiini kysymyksiin ja loput olen kaivanut Rekolan Panimon blogista. Kuvat ovat joko itse ottamiani tai sitten Rekolan Panimolta lainattuja:) Kiitokset Rekolan Panimolle yhteistyöstä!