Helsinki SOPP2013 – Alkutahdit!

Kesäloma alkoi muutama tunti sitten ja klo. 18:17 VR:n valkovihreä raiteidennuolija lähti matkaamaan kohti maamme pääkaupunkia. Monet varmaan jo arvaavatkin ja ennen kaikkea tietävät, että syy Helsingin matkalleni on huomenna alkava Suuret Oluet Pienet Panimot –olutfestivaali. Innosta pakahtuen olen odotellut pääseväni kyseiselle festareille ja yhtä innolla tietenkin odotellut loman alkua. Olen tässä alku viikon aikana julkaissut useiden panimoiden juomatarjoiluja, koska ajattelin että monet (itseni mukaan lukien) haluaa varmasti hieman listailla ylös itselleen mitä SOPPin aikana aikovat maistella. Itse olenkin muutaman päivän aikana listaillut herkkuja mitä ainakin olisi tarkoitus maistella. Kun festivaaleille osallistuu 20 panimoa ja yli 100 erilaista juomaa, niin sieltä on poimittava kaikki mielenkiintoisimmat ihan vaan pään kestämättömyyden ja lompakkonsa takia.

Seuraavassa hieman listaankin muutaman sellaisen juoman mitkä tulen maistelemaan torstain ja perjantain aikana. Tulen myös kirjoittamaan kummaltakin päivältä raportin, että kuinka päivät menivät ja mitä herkkuja ja hienoja keskusteluhetkiä sieltä eteen tuli. Se, että odottelen pääseväni maistamaan erinomaisia oluita, niin mielenkiinnolla odotan tapaavani samanlaisia hulluja oluenystäviä, kuin itsekin olen.

Mennäänpäs sitten listani kimppuun. Olen listannut panimot aakkosjärjestykseen ja tässä ei varmasti ole kaikki mitä tulen maistelemaan, mutta muutamia poimintoja. Juoman perässä hieman perusteluja, miksi tämä juoma on listalla.

Hollolan Hirvi: Kivisahti – Viime kesänä ajoin panimolle paikan päälle haaveenani päästä maistamaan tätä kivisahtia, eikä silloin onnistanut. Nyt suurena sahdin ystävänä uusi yritys ja toivon onnistuvani.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Imperiaali – Parisen viikkoa sitten maistelin ensimmäistä kertaa tätä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan parasta olutta ja tykkäsin siitä oikein paljon. Imperiaali tuli valituksi Vuoden olueksi tämän vuoden Helsinki Beer Festivaleilla. Tämäkin on sen verran harvinaista herkkua, että pitäähän se ehdottomasti ottaa uudelleen maisteluun.

Panimoravintola Beer Hunter’s: KesäDerby – Kahden porilaisen olutpanimon yhteistyöolut. Beer Hunter’s ja Ruosniemen Panimo valmistama olut, joka on nyt ensimmäistä kertaa suuren yleisön edessä. Kyseinen olut on humaloitu riisilager, jossa maltaiden lisäksi käytetty riisiä. Uskoisin tämän olevan mainio kevyt kesäjuoma.

Panimoravintola Plevna: Amarillo Weizen – Amarillolla humaloitu Hefeweizen. Mulle ei tarvitse muuta sanoa, niin tälläistä on päästävä maistamaan.

Panimoravintola Plevna: Siperia Imperial Stout
– Ensimmäistä kertaa maistelin Plevnan Siperiaa tämän vuoden helmikuussa ja kerta heitolla julistin sen parhaaksi suomalaiseksi olueksi mitä olen ikinä maistanut. Kaikkien aikojen TOP5 –listallanikin tämä komeilee toisella sijalla. Nyt toista kertaa kohtaan tämän herkun ja katsotaan mihin Siperia pystyy.

Rekolan Panimo: Katajan Kuiske – Rekolan Panimon uusin olut. Tästä oluesta juttelinkin Malty-Jarin kanssa käytyäni vierailulla Rekolan Panimolla ja nyt otetaan maisteluun tämä tumma katajainen uutuus.

Ruosniemen Panimo: Sihteeri Blond – Ruosniemen Panimon uutuus, joka valmistuu sopivasti tätä tapahtumaa varten. Tämä belgityylinen vaalea ale on lukemani perusteella rungoltaan kevyt, mutta tarjoaa reilusti mausteita mm. korianteria ja inkivääriä.

Ruosniemen Panimo: Piirimyyjä – Toisena oluena Ruosniemen Panimolta otan uudelleen maisteluun Piirimyyjän. Tätä olen maistellut yhden pullollisen, jonka panimon jätkät minulle lähetti. Siitä jäi hieman jotain hampaankoloon ja nyt luottavaisena tämän oluen hyvyyteen otan sen uudelleen maisteluun. Katsotaan saadaanko hampaankolo tyhjäksi.

Saimaan Juomatehdas: Marsalkka Golden Ale Luomu – Uusinta uutta Saimaan Juomatehtaalta. Tämä Marsalkka Golden Ale Luomu jatkaa panimon luomujuomien sarjaa ja tämä Golden Ale tulee syksyn aikana löytymään maitokauppojen hyllystä. Olut on hedelmäinen ja hillitysti humaloitu pintahiivaolut.

Saimaan Juomatehdas: Milneburg IPA
– Toinen Saimaan Juomatehtaan uutuus olut on 8 prosenttinen täyteläinen IPA, jossa eurooppalais-uusseelantilaista humalointia. Odotukset ovat erittäin korkealla tätä olutta kohtaan.

Stadin Panimo: Stadin Double IPA – Tästä Double IPAsta olen nähnyt reseptin ja päässyt maistamaan tämän oluen vierrettä, mutta nyt ensi kertaa pääsen maistamaan täysin valmista Stadin DIPAA. Yksi suosikki tyyleistäni yhdistettynä Stadin Panimon laatuun on varma yhdistelmä.

Stadin Panimo: Stadin Sour Ale – Stadin oluista itselleni se suurin kysymysmerkki. Voltteja tässä on yhdeksän prosentin verran, joten kyseessä ei ole mikään kaikkein kevytrunkoisin keitos. Mielenkiinnolla maisteluun.

Stadin Panimo: Stadin Pils
– Ensimmäistä kertaa pääsin maistamaan Stadin Pilssiä suoraan tankista vierailullani panimolla. Sain sieltä mukaan yhden pullollisen tätä herkkua, jonka maistelin juhannuksena. Parin maistelun perusteella yksi parhaimpia tyylinsä edustajia. Ehdottomasti otettava maisteluun.

Siinäpä olisi hieman listaa ja katsotaan miten meikäläisen käy. Kertokaapas minkälainen on teidän listanne? Mitkä ovat ne mielenkiintoisimmat juomat mitä tulette Helsingin SOPPiin maistamaan? Ja tosiaan hihasta saa repiä, jos festareilla meikäläisen näköinen jätkä näkyy.

Iloista festari mieltä kaikille ja hienojen kaljojen parissa nähdään 🙂

6 thoughts on “Helsinki SOPP2013 – Alkutahdit!

  1. Bruuverin Blue Skies IPA jo kokeiltuna? Oli timanttisessa kunnossa kesäkuun lopulla.

    1. No perskeles eihän sitä oo tullut maistettua, joten pistetäänpä listalle 🙂

  2. Mua kiinnostaa eniten Bryggeri Helsingin, Ruosniemen, Rekolan ja Stadin uutuudet.

    Niin, ja se Saimaan Juomatehtaan uusi matalaprossanen ale.

    1. Eiköhän noilla saa janon siirtymään 🙂 eli melko samoilla linjoilla mennään. Ainut on tuo Bryggeri, joka ei ainakaan vielä ole suurempia tunteita herättänyt. En tietysti ole yhtään heidän oluttaa maistanut. Katsotaan miten käy!

  3. Kuninkaankartanon Tyyki 20 portteri kannattaa ehdottomasti myös maistaa jos on tarjolla. Oli ainakin Turun tapahtumassa. Myös Bryggerin Pils oli varsin rapsakka.

  4. Kuninkaankartanolta ehdottomasti Ruis-Saison. Eilen ainakin maistui hyvälle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *