Maailman paras Hefeweizen |
Hefeweizen on oluttyyleistä ehkä se kaikkein sopivin kesäjuoma tai näin ainakin itse olen sen kokenut. Nämä raikkaan virkistävät vehnäoluet ovat mitä paras juoma nauttia aurinkoisena päivänä. Itselleni kesä on oluenjuonti rintamalla juuri vehnäolut painotteinen ja näistäkin vehniksistä juuri tämä Hefeweizen on se tyyli mitä eniten tulee juotua. En tarkoita, etteikö tämän tyylinen olut uppoisi keskellä talvea, mutta väitän tämän olevan parhaimmillaan juuri lämpimillä keleillä.
Kaksi viikkoa sitten saapui Alkon valikoimaan uutuutena Ayinger Bräuweisse ja silloin huomasin, että Hefeweizen tyylistä oluista löytyy Olutoppaan tilastojen mukaan kolme parasta tyylissään. Valikoimassa Ayingerin lisäksi on tällä hetkellä Weihenstephaner Hefeweissbier ja Franziskaner Hefe-Weissbier. Tämän lisäksi omasta kaapistani löytyi vielä yksi pullollinen Kulmbacher Kapuziner Weissbieriä, joka myöskin on melko korkealla listoilla ja omaan suuhuni on ainakin toiminut. Neljä erittäin hyvää Hefeweizeniä, joten nyt oli aika ratkaista mikä on maailman paras Hefeweizen. Ihanteellisin tilanne testille olisi ollut suorittaa se joko sokkona tai rinnakkaisvertailuna, mutta ajattelin suorittaa tämän testin nauttien nämä oluet yksi kerrallaan ja kirjaamalla kaiken ylös. Parhaimmuuden tulee ratkaisemaan pisteytys, jossa mallina käytän Olutoppaastakin tuttua pisteytystä (5-50). Oluet nautiskelin tuossa viikonlopun aikana ja ohessa katselin jonkinlaisia jääkiekkokisoja. Tässä Hefen mm-kisoissa ei tullut Sveitsin kaltaisia yllätyksiä, mutta loistavia tasapainoisia suorituksia kylläkin. Se on varmaa, että tämän kisan tulee voittamaan Saksa, joka sattuu olemaan jokaisen kilpailijan kotimaa.
Sana Hefe tarkoittaa hiivaa ja Weizen taas vehnää. Hefet ovat vaaleita suodattamattomia vehnäoluita. Tyypillistä näissä on banaaninen aromi ja virkistävän raikas maku tekeekin siitä lähes täydellisen kesäjuoman. Tämän tyylisissä oluissa prosentit ovat karvan verran yli maitokauppojemme 4,7% -rajan eli 5,0 – 5,5%.
Kun suunnittelin tätä testiä, niin otsikkona oli maailman paras vehnäolut, mutta se sai nopeasti siirtyä romukoppaan, koska testissänihän on vain yhden tyylisiä vehnäoluita. Ruvetaanpas käymään läpi näitä olusia.
Weihenstephaner HefeweissbierOlutopas.info – Arvio |
Yleistä: Vuonna 1040 perustettu Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan on maailman ensimmäinen olutpanimo ja tämä Hefeweissbier kyseisen panimon ykköstuote. Luostaripanimona aina 1800-luvun alulle toiminut panimo ei ole enää yhteyksissä luostaritoimintaan. Tämä Hefe on listattu esimerkiksi Olutoppaassa parhaaksi Hefeweizeniksi ja samainen ykköspaikka on myös beeradvocate.com –sivustolla. Ratebeer.comin sivustolla sijoitus on “vasta” kolmas, kun edellä on pari jenkkilän vehnistä. Kyseisellä sivustolla jenkkioluet ovatkin enemmän ihmisten suosiossa.
Panimo: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Tyyli: Hefeweizen
Voltit: 5,4 %
Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu reilu valkoinen kuohkea vaahto. Melko hiilihappoinen samea kullankeltainen olut, jossa vaahto jättää pientä pitsiä lasin reunoille.
Tuoksu: Tuoksultaan perinteinen Hefe eli hiivainen, vehnäinen ja banaaninen. Tuoksussa mukana myös mausteisuutta.
Maku: Maultaan raikas ja helposti juotava olut. Hiivainen ja hedelmällinen (banaani). Suutuntuma on sopivan hiilihappoinen ja jälkimaku hivenen kuiva. Oluen lämmetessä hiiva ja banaani voimistuvat vieläkin vahvemmaksi.
Tuomio: Erittäin virkistävä Hefe. Jos kesää voisi pullottaa, niin se varmaan maistus tältä.
Ostanko jatkossa: Varmasti tulee ostettua.
Mistä: Alkostahan tämä löytyy.
Kolme sanaa: Virkistävän raikas juoma
Ayinger Bräu-WeisseOlutopas.info – Arvio |
Yleistä: Alkon valikoimaan kaksi viikkoa sitten saapunut Aying –panimon vehnäolut on itselläni ensimmäistä kertaa maistelussa. Aikaisemmin olen maistellut Ayinger Ur-Weissea, joka on tumma vehnäolut. Tämän panimon oluet ovat olleet lähes kaikki loistavia. Poikkeuksena oli Ayinger Leichte Bräu-Weisse, jolle en juurikaan keksinyt tarkoitusta. Panimo on perustettu vuonna Johann Liebhardin toimesta ja toimii edelleen saman perheen omistuksessa.
Panimo: Aying
Tyyli: Hefeweizen
Voltit: 5,1 %
Ulkonäkö: Pari senttinen erittäin lyhyt kestoinen vaahto. Samea vaalean keltainen olut. Hiilihappoinen.
Tuoksu: Banaaninen ja vehnäinen tuoksu, jossa taustalla myös hiivaa. Sitrushedelmää voi myös poimia tuoksusta.
Maku: Ensimmäisenä suussa tuntuu hapokkuus. Oikein pirskahtelee suussa. Maku tarjoilee hedelmää, joissa samalla pehmeää banaania ja hieman kirpeää sitruunaa. Hiiva ja vehnä ovat luonnollisesti osa tätä makukokonaisuutta.
Tuomio: Ensi kertaa maistelussa ja oli juurikin niin hyvä, kuin näin loistavalta panimolta voi odottaakin. Raikas vehnäolut kesänrientoihin.
Ostanko jatkossa: Tulee varmasti sammuttamaan janoani tämän kesän aikana.
Mistä: Alkosta löytyy
Kolme sanaa: Pirskahtelevan raikas vehnis
Franziskaner Hefe-WeissbierOlutopas.info – Arvio |
Yleistä: Panimon juuret johtavat vuoteen 1363, jolloin panimo toiminta alkoi Franciscan luostarin vastapäätä. Tästä luostarista tuleekin nimi Franziskaner. Panimon tuotteiden jakelusta huolehtii Suomessa Sinebrychoff, joten tämä olut löytyy lähes jokaisesta pubista ja vierellään on yleensä Hefe-Weissbier Dunkel eli tumma vehnäolut.
Panimo: Spaten-Franziskaner-Bräu (InBev)
Tyyli: Hefeweizen
Voltit: 5,0 %
Ulkonäkö: Erittäin reilu valkoinen vaahto koristaa olutta pari minuuttia ja häviää jättäen puolen sentin paksun suojan oluen pintaan. Samea oranssinkeltainen olut.
Tuoksu: Hiiva tulee tuoksussa ensimmäisenä esille. Hedelmällisen banaaninen ja hieman mausteinen.
Maku: Raikas ja hieman hapokas Hefe, jossa hiiva on voimakkaana ja banaani tulee taustalla. Makea.
Tuomio: Perus hyvä Hefeweizen, mutta ei tämä todellakaan ole sitä parhaimmistoa.
Ostanko jatkossa: Harvemmin tulee ostettua ja ainakin, kun kaksi yllä mainittua olutta irtoaa vielä muutamia senttejä halvemmalla, niin jää hyllyyn.
Mistä: Alkon hyllyssä majailee.
Kolme sanaa: Melko perus vehnis
Kulmbacher Kapuziner WeissbierOlutopas.info – Arvio |
Yleistä: Tämä Hefe on testin ainoa jota ei Alkon valikoimasta löydy, joka on ehdottomasti harmi. Alkon kesä valikoimaan tulee kesäkuun alussa samaisen panimon Kristall-Weizen (miksi helvetissä!!!!) Kyllä itse ainakin olisin mielluummin ottanut valikoimaan suodattamattoman Kapuzinerin, mutta näillä taas mennään. Kulmbacherin panimon tarina sai alkunsa vuonna 1846. Panimo on osa Kulmbacherin panimokonsernia, johon kuuluukin lukuisia panimoja.
Panimo: Kulmbacher (Brau Holding International)
Tyyli: Hefeweizen
Voltit: 5,4 %
Ulkonäkö: Reilulla vaahdolla kuorutettu olut. Vaahto on lyhyt kestoinen. Samea oranssin värinen. Tämän porukan tummin.
Tuoksu: Voimakas vehnäleipäinen tuoksu. Hiiva puskee myös vahvasti esille. Hedelmällisessä tuoksussa sitruunaa ja banaania.
Maku: Maultaan makea ja hieman sahtimaisia piirteitä omaava Hefe. Suutuntumaltaan melko täyteläinen. Pehmeän banaaninen. Ei läheskään niin raikas, kuin esim. Weihenstephaner. Jonkin verran tunkkainen, joka vie tätä raikkautta pois.
Tuomio: Oikein maistuva Hefe, joka erottuu erilaisuudellaan näistä kolmesta muusta testissä olleesta. Tunkkaisuus tekee tästä vähemmän kesäisen, joten raikkaana kesäjuomana ei toimi niin hyvin, kuin nämä muut.
Ostanko jatkossa: Jos jossain tulee joskus vastaan, niin pitäähän tätä kokeilla.
Mistä: Ulkomailta
Maailman paras Hefeweizen: Weihenstephaner Hefeweissbier |
Kolme sanaa: Tunkkaisen sahtimainen vehnis
Nyt kun oli neljä Hefeweizeniä nautiskeltu, niin pitää ruveta näitä laittamaan parhaimmuusjärjestykseen.
Lopputulos:
- Weihenstephaner Hefeweissbier: 40/50
- Ayinger Bräu-Weisse: 38/50
- Kulmbacher Kapuziner Weissbier: 37/50
- Franziskaner Hefe-Weissbier: 36/50
Loppuyhteenveto: Weihenstephaner Hefeweissbier oli tämän testin ehdoton voittaja. Sopivan hiilihappoinen ja erittäin raikas olut, joka on kesäjuoma parhaimmillaan. Tästä nelikosta ehdottomasti tulee löytymään eniten ostoskoristani kesän aikana. Ayingerin vastaava ei hävinnyt hirveästi, mutta lopulta Weihenssin ylivoimainen virkistävä raikkaus ratkaisi voiton. Erot ovat pieniä, mutta jollain tavalla neljä hyvää olutta pitää laittaa järjestykseen. Franziskaner hävisi ainoastaan sen takia, kun siinä ei ollut mitään sellaista efektiä, jolla se olisi edukseen tullut esille. Perus hyvä Hefe, ei sen enempää.
Pari huomautusta! 🙂
Otsikko on valittu turhan rohkeasti, vaikka laadukkaita tuotteita varmasti testissä olikin, ei "maailman paras hefe" varmasti ollut mukana. Toki, kyseessä olivat ne suosituimmat ja yleisimmät hefet, mitä tarjolla on.
Olutharrastaja etsii aina sitä maailman parasta olutta, mutta ei toivo sitä ikinä löytävänsä, koska sitten koko harrastukselta lähtee pohja. Mitä sitä sitten etsii jos paras on maistettu. Toivon tietysti, ettei se maailman paras hefe olisikaan tässä porukassa, vaan että joskus pääsisin kokemaan vielä parempaa ja sen jälkeen vielä parempaa.
Vaikea tosiaan kuvitella että maailmasta löytyisi Weihenstephaneria parempaa vehnää, täydellinen vehnäolut.
Erittäin vaikea on kuvitella parempaa, mutta toivottavasti vieläkin parempaa joskus löytyy/tulee vastaan. Sitten alkaa olla Hefe kohillaan, kun noinkin loistavan vehniksen edelle menee
Eiköhän tule, eihän se westvleterenkään maailman paras ole. Sama pätee weihenstephaneriin. Mutta onhan se hyvää! 🙂
T: Eka Anonyymi
toivon mukaan tulee parempia vastaan.Westy12 on kohdannut omissa listoissani jo monta parempaa. paras on niin pitkään paras kun tulee parempi vastaan:)
Jälleen kerran se on todistettu, mitä olen moneen kertaan yrittänyt kaikille kertoa: vain yksi voi olla maailman paras hefeweisse ja se on Weihentephan!
Hyvä artikkeli btw.
Turhaan et ole Henkka todistellut.Kyllähän tuo vaan on melkoisen maistuva Hefe ja kiitokset että sitä Suomeen kannatte:)
On kyllä melkoinen virhe maailmassa tuo, että Franziskaner on Olutoppaan listassa kolmannella sijalla! Epäilisin sen ehdottomasti parhaalla saatavuudella olevan asian kanssa tekemistä…
Olutoppaasta pisti silmään että siellä on sama vehnäolut listattuna kahteen kertaan, Riedenburger Hefe-Weizen Hell ja Riedenburger Helles Hefeweizen on täysin sama olut, kannattaisi varmaan poistaa Hefe-Weizen Hell ettei tule sekaannuksia.
Kannattaa olla siinä yhteydessä oppaan ylläpitoon eikä tähän olutblogiin. 😀
Würzburger Hofbräun Julius Echter oli mun mielestä maailman paras vehnäolut, sillä opin sitä juomalla vaihto-oppilaana juomaan olutta. 7 vuotta tämän jälkeen tieni vei jälleen samaan kaupunkiin (lähinnä reittiä muokattiin, jotta saisin ko. olutta), mutta samaa intoa ei olut enää sytyttänyt. Mielikuvani maailman parhaasta hefestä siis murskautui. Ehkä olisi ollut parempi olla maistamatta uudestaan. Edellisestä kerrasta on tosin 8 vuotta nyt, joten pitäisi varmaan kokeilla taas… -olli
Kiva blogi, mutta voisit tägätä artikkelit? Olisi sitten helppo lukea esim. Laakeri-Jaska -artikkelit kaikki pötköön, jos niissä olisi tagit kohdillaan. Tai lukea vaikkapa kaikki hefe-juttusi.
Olen jo pitemmän aikaa tägännyt juttujani, mutta alkupään jutuista vielä tägit puuttuu. Olen silloin tällöin pyrkinyt lisäämään tägejä myös vanhoihin juttuihin. Sitten kunhan kaikki on läpi käyty niin lisään tagi listan näkyville
Noita juuri itsekkin tykkään, Paulander ei ole niin erikoinen ja hyvä kun ei ole tässä. Veikko liukastui banaaniin ja kotimaista vehnäolut ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä, mutta kyllä nämä historiaaliset klassikot (kuten hoegardeen, guiness, weihanstephaner jne) niitä parhaita ovat. Odotan innolla, että fat lizard tekee Bayerische tyylisen vehnäoluen!
ps. tämä google-tili kommentti juttu on aivan saatanan surkea. Kuinkahan monta kommenttia jäänyt kirjoittamatta?
Itse tykkään enemmän Franziskanerista kuin Weihenspephanerista. Omaan makuun jälkimmäinen liian kevyt. Sitten taas kun haluan oikein kevyttä niin Erdinger maistuu. Makuasioita toki, omat suosikit Franziskaner ja Paulaner. En tiedä vaikuttaako se kun olen puoliksi bayerilainen 😃